Samen met uw arts heeft u gekozen om een behandeling met chemotherapie en/of immunotherapie te starten. Chemotherapie is een behandeling met medicijnen die de snel delende kankercellen afremmen of doden. De therapie bestaat uit meerdere chemokuren met rustperiodes ertussen. De arts maakt hiervoor een kuurschema. Er zijn verschillende soorten medicijnen en verschillende manieren om deze te krijgen. Via een infuus, injecties of tabletten bijvoorbeeld. Deze informatiefolder gaat over het krijgen van chemotherapie in dagbehandeling middels een infuus. Hoe bereidt u zich voor?
In het ziekenhuis bereiden we de behandeling met chemotherapie voor door een aantal onderzoeken te doen. Er wordt bloed geprikt om te controleren hoe uw lever en uw nieren werken bijvoorbeeld, en ook wordt een hartfilmpje (
ECG) gemaakt.
Het is van belang dat u het gebruik van vitaminen/supplementen met uw oncoloog of verpleegkundig specialist bespreekt. Deze middelen kunnen de werking van chemotherapie beïnvloeden.
Bloedonderzoek en kuurcontrole
Gedurende de behandeling met chemotherapie houdt u
contact met uw arts, gespecialiseerd oncologieverpleegkundige en/of de verpleegkundig specialist die uw aanspreekpunt is. Zij controleren voor de start van bijna elke kuur de bloedwaarden en bespreken de ervaren bijwerkingen met u. Het is belangrijk al uw klachten te bespreken, zodat met u besproken kan worden of er mogelijke manieren of middelen zijn om hinderlijke bijwerkingen tegen te gaan.
Chemotherapie kan ervoor zorgen dat uw bloedwaarden niet helemaal normaal zijn. De arts of verpleegkundig specialist bepaalt of uw bloedwaarden acceptabel zijn om de volgende kuur aan te kunnen. Zijn uw bloedwaarden onvoldoende hersteld, dan krijgt u de volgende chemokuur een week later of kan de arts de dosis van de medicijnen verlagen. Soms krijgt u extra medicijnen om de bloedwaarden te verhogen.
Gebitscontrole
De behandeling met chemotherapie tast uw tanden niet aan, maar kan wel de aanmaak van speeksel beïnvloeden. Hierdoor is er een grotere kan op een schimmelinfectie of bacteriële infectie in de mond. U kunt tijdens de behandeling klachten krijgen in uw mond of aan uw gebit. Zoals irritatie, pijn, beschadigingen en ontstekingen. Laat voor de chemokuren uw gebit door een tandarts of mondhygiënist controleren en zo nodig behandelen. Het is belangrijk dat uw gebit gezond is en dat u af en toe naar de tandarts gaat. Uw arts of verpleegkundige kan u advies geven over mondverzorging. Als u tijdens de behandeling gebitsproblemen ervaart, dient u dit te bespreken met uw behandelaar, gespecialiseerd oncologieverpleegkundige of verpleegkundig specialist.
Meer informatie over mondzorg en ontwikkelingen met betrekking tot tandartsverzekeringen kunt u vinden via onderstaande website:
https://www.tandartsverzekering.nl/mondzorg/mondverzorging-bij-chemotherapie.htmlDe behandeling
Voor de behandeling komt u naar afdeling 2H, dagbehandeling Oncologie. Hier krijgt u de chemotherapie van speciaal opgeleide oncologisch verpleegkundigen. De medicijnen die gebruikt worden bij chemotherapie heten cytostatica. Er zijn verschillende soorten cytostatica, die allemaal op een andere manier op de kankercellen werken. Vaak worden deze medicijnen met elkaar gecombineerd.
Samen zorgen ze ervoor dat cellen zich minder snel delen. En dus minder snel groeien. Vooral de kankercellen hebben hier last van. De medicijnen werken ook op de gezonde cellen, maar die kunnen zich makkelijker herstellen na de chemokuur.
De kuur
Chemotherapie bestaat uit een aantal kuren. Een kuur betekent een periode medicijnen en dan een periode met rust. De gezonde cellen kunnen zich zo herstellen. Kankercellen kunnen dit veel minder goed. Op de dagbehandeling wordt de chemotherapie via een
infuus gegeven in de hand of onderarm. Nadat u de medicijnen heeft gekregen, verspreiden ze zich via het bloed door uw hele lichaam. Zo kunnen zij bijna overal in het lichaam kankercellen doden.
Speciaal infuus
Moet u vaak voor een
infuus worden geprikt en/of gaat het prikken van een
infuus erg moeizaam? Dan kan de arts soms adviseren om een slangetje direct in de bloedbaan te plaatsen. Dit heet een PICC-lijn.
Nazorg
De behandeling van kanker kan lichamelijk en emotioneel veel met u doen. Bespreek het met uw arts of verpleegkundig specialist wanneer u extra ondersteuning nodig heeft.
Voor meer informatie over chemotherapie:
https://www.kanker.nl/sites/default/files/library_files/brochure-chemotherapie_0.pdfVoor informatie over bijwerkingen:
https://www.bijwerkingenbijkanker.nl/
Bron: https://www.kanker.nl/artikelen/brochure-chemotherapie geraadpleegd op 29 januari 2021