Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oogheelkunde

Chalazion en hordeolum

Chalazion en hordeolum

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u een pijnlijke zwelling heeft in uw ooglid. Zo’n zwelling (hordeolum) kan zich ontwikkelen tot een ‘strontje’ (chalazion). Dit is een vervelende, maar onschuldige aandoening. In deze informatie leest u hierover meer: hoe ontstaat het en hoe is het te verhelpen? Als u vragen heeft, kunt u contact met ons opnemen. Onze contactgegevens staan op de website www.reinierdegraaf.nl.

De kliertjes van Meibom

In ieder ooglid bevinden zich vele kliertjes: traankliertjes, talgkliertjes voor de oogwimpers en de kliertjes van Meibom. De kliertjes van Meibom maken een vetachtige stof om te voorkomen dat tranen te snel verdampen; ieder ooglid heeft er ruim veertig.

Hordeolum

Met name de kliertjes van Meibom kunnen een pijnlijke zwelling in uw ooglid veroorzaken. Als de uitgang van een kliertje verstopt is, zwelt deze op en raakt geinfecteerd door een bacterie. Daardoor wordt de zwelling rood en warm. Als u erop drukt doet het pijn. We noemen zo’n pijnlijke zwelling in de ooglidhuid een hordeolum.

Chalazion

Als u niets doet en de zwelling houdt langer aan, dan wordt de inhoud van de zwelling ingekapseld en komt tot rust. Er blijft dan een hard bolletje onder de huid zitten dat niet pijnlijk is als u erop drukt. Dit noemen we een chalazion, in de volksmond ook wel ‘strontje’ genoemd.

Mengvormen

De scheiding tussen chalazion en hordeolum is niet altijd duidelijk. Soms is er helemaal geen pijnlijke fase en voelt u alleen een bobbeltje in uw ooglid. Vaak verdwijnt een chalazion en/of hordeolum vanzelf.

Warme kompressen en masseren

Om sneller van deze vervelende, onschuldige klacht af te komen start u zo snel mogelijk met het gebruik van warme kompressen: twee keer per dag vijftien minuten lang. U neemt twee warme, natte washandjes die u afwisselend op het gesloten oog legt. Doop de washandjes steeds opnieuw in warm water, zodat ze goed warm blijven. Hoe warmer hoe beter (pas op voor verbranding). Masseer de oogleden een beetje. Door de warmte gaan alle poriën wijd openstaan en kan de pus en talg een weg naar buiten zoeken. Vaak werken warme kompressen erg goed en verdwijnt de zwelling binnen twee weken.

Therapie

Een hordeolum moet u eerst tot rust brengen met warme kompressen en eventueel het plaatselijk aanbrengen van antibioticagel. Bij onvoldoende resultaat kan een kleine ingreep uitkomst bieden. Belangrijk om te weten: het bultje kan terugkomen op dezelfde of een andere plaats. De aanleg voor de Meibomkliertjes om vast te lopen verdwijnt niet door de behandeling.

Een kleine ingreep

Tijdens de kleine ingreep opent de oogarts het chalazion of het tot rust gekomen hordeolum, na verdoving van de ooglidhuid, met een klein sneetje. Vervolgens verwijdert de oogarts de pus, talg en het eventuele bindweefselkapseltje. De oogarts snijdt meestal aan de binnenkant van het ooglid, zodat u geen zichtbaar littekentje aan de ingreep overhoudt.
De ingreep duurt slechts enkele minuten en vindt plaats op de polikliniek. Soms plaatst de arts één hechting, maar meestal laten we het wondje open en krijgt u een drukverband. Dat moet u ongeveer één uur laten zitten, tenzij anders aangegeven. Na één uur verwijdert u zelf het verband. Wrijft u de rest van de dag niet in uw oog. U kunt uw gezicht gewoon wassen.

Tot slot

Veilig autorijden met een drukverband op één oog is niet mogelijk. Neem dus een begeleider mee of maak gebruik van het openbaar vervoer of een taxi.

Als na de ingreep de zwelling terugkomt, begin dan direct weer twee weken lang twee keer per dag vijftien minuten met het gebruik van warme kompressen voordat u contact opneemt met polikliniek oogheelkunde.


Contact
Vragen over deze folder of een verzoek om meer informatie kunt mailen naar oogheelkunde@rdgg.nl.
Als u uw afspraak wilt wijzigen belt u met polikliniek oogheelkunde van het Reinier de Graaf ziekenhuis: 015 - 260 40 90. Bellen om uw afspraak te wijzigen kan maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 12:00 uur en van 13:00 tot 16:30 uur.



Foldernummer: 0626
Laatst bijgewerkt op: 08-01-2025


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien