Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Centrum Slaapstoornissen

Centrum voor Slaapstoornissen

Centrum voor Slaapstoornissen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie over ons Centrum voor Slaapstoornissen, zodat u goed voorbereid het centrum bezoekt. Wij raden u dan ook aan de informatie zorgvuldig door te nemen. U kunt onder meer lezen over het type slaapproblemen, de betrokken specialisten en de werkwijze. Heeft u nog vragen, dan kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.

Behandeling van slaapproblemen

Een goede nachtrust is van groot belang voor uw gezondheid. Om mensen met slaapproblemen beter en sneller te kunnen helpen, heeft Reinier de Graaf het Centrum voor Slaapstoornissen opgezet. Dit is een samenwerkingsverband tussen verschillende specialisten, namelijk de keel-, neus- en oor-arts (KNO-arts), de neuroloog en de longarts. Afhankelijk van uw klachten, wordt u geholpen door een divers team van specialisten.

In ons slaapcentrum kunnen wij alle slaapproblemen behandelen, zoals:

Betrokken specialisten

De neuroloog

De neuroloog is een specialist op het gebied van aandoeningen van het zenuwstelsel (hersenen, ruggenmerg, zenuwen en spieren). Slaapstoornissen kunnen ontstaan in de hersenen of de hersenen kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Voorbeelden hiervan zijn slaapapneu (zoals het Obstructief SlaapApneu Syndroom (OSAS)), slaapaanvallen overdag (narcolepsie) en nachtelijke motorische onrust (veel bewegen in de slaap) waardoor de nachtelijke slaap wordt verstoord. De neuroloog onderzoekt en behandelt deze aandoeningen.

De longarts

De longarts is een specialist op het gebied van ademhalingsstoornissen. In ons Centrum voor Slaapstoornissen onderzoekt en behandelt de longarts mensen met een slaapapneusyndroom, met name als er sprake is van ernstig overgewicht en/of een bijkomende aandoening van de longen.

De KNO-arts

De KNO-arts is een specialist op het gebied van aandoeningen van de keel, neus en oren. De KNO-arts van het Centrum voor Slaapstoornissen heeft zich gespecialiseerd in het vaststellen en behandelen van snurken en lichte OSAS. Hij kan beoordelen of het snurken en de pauzes in de ademhaling te maken hebben met de bouw van de bovenste luchtwegen. De KNO-arts kan bijvoorbeeld een slaapendoscopie uitvoeren. Dit is een onderzoek waarbij de KNO-arts met een speciale kijker in de keel kijkt. Soms is een operatie nodig, soms adviseert de KNO-arts om een speciale beugel aan te meten tegen het snurken

De OSAS-consulente

De OSAS-consulente is de schakel tussen u en de specialisten. U ziet de consulente bij uw eerste bezoek, dus nog voordat een diagnose is gesteld. Daarna ziet u de consulente bij verdere bezoeken wanneer de diagnose is gesteld en een behandeling wordt gestart.

De OSAS-consulenten zijn gespecialiseerd in de zorg voor patiënten met OSAS en andere slaapstoornissen en begeleiden u tijdens het hele traject. Zij hebben een eigen spreekuur waar zij:

De werkwijze binnen ons centrum

De aanmelding

U heeft van de huisarts of specialist een verwijzing voor het Centrum voor Slaapstoornissen gekregen. Vervolgens krijgt u een brief thuis gestuurd met het verzoek om een vragenlijst in te vullen. Aan de hand van de antwoorden wordt bepaald bij welk spreekuur u ingedeeld wordt. Dit kan het OSAS combinatiespreekuur zijn. Dit houdt in dat u een afspraak krijgt met een KNO-arts en een neuroloog of met een KNO-arts en een longarts. Het kan ook zijn dat u een afspraak krijgt bij alleen de KNO-arts of de neuroloog.

Uw eerste bezoek

Wanneer u ingedeeld bent voor het combinatiespreekuur, ziet u tijdens het eerste bezoek de OSAS-consulente en maximaal twee specialisten. Zij brengen uw klachten in kaart en spreken onderzoeken met u af. Welke onderzoeken dit zijn, is afhankelijk van uw klachten. Uw eerste bezoek zal maximaal twee uur in beslag nemen. Het kan voor u prettig zijn om uw partner mee te nemen.

Het vervolg

De specialist heeft een of meerdere onderzoeken voor u aangevraagd. Zo kunnen wij een slaapregistratie (polygrafie en polysomnografie) thuis of tijdens een opname doen. Ook kan gekozen zijn voor een snurkregistratie (slaapendoscopie). Verder kan het soms nuttig zijn uw longfunctie te onderzoeken om te kijken naar andere longaandoeningen (zoals Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD), dit is een chronische longziekte). Meer informatie hierover krijgt u van de afdeling waar het onderzoek plaatsvindt. Daarnaast zijn er nog andere aanvullende onderzoeken mogelijk, afhankelijk van uw klachten.

Als de resultaten van de onderzoeken bekend zijn, overleggen de specialisten over wat de beste behandeling voor u is en wie deze zal uitvoeren. Pas daarna krijgt u een afspraak voor een nieuw bezoek, waarbij wij u de uitslagen van de onderzoeken geven en het vervolgtraject met u bespreken.

Heeft u aanbevelingen voor ons?

We doen er alles aan om uw bezoek(en) aan het Centrum voor Slaapstoornissen zo aangenaam mogelijk te maken. Heeft u aanbevelingen om onze service te verbeteren, dan horen we die uiteraard graag van u. In dat geval kunt u zich richten tot uw behandelend specialist of de OSAS-consulente.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over ons Centrum voor Slaapstoornissen op www.reinierdegraaf.nl. Hier kunt u lezen over de spreekuren, de openingstijden en het adres. Voor meer informatie over slaapstoornissen kunt u ook kijken op www.apneuvereniging.nl (website van de Nederlandse Vereniging Slaapapneu Patiënten) en op https://www.hersenstichting.nl/alles-over-hersenen/hersenaandoeningen/slaapstoornissen.


Foldernummer: 0071
Laatst bijgewerkt op: 19-03-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien