Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Cardiologie

Cardioversie

Cardioversie

Behandeling die uw hartritme herstelt

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u hartritmestoornissen heeft. Dit kan allerlei klachten veroorzaken, zoals hartkloppingen, duizeligheid of kortademigheid. Graag informeren wij u over cardioversie, een behandeling die uw normale hartritme herstelt en uw hart weer normaal laat pompen.

Cardioversie

Cardioversie is een behandeling voor patiënten die een onregelmatig hartritme hebben. Het is een behandelvorm waarbij de cardioloog, onder kortdurende slaapmedicatie (narcose), een elektrische impuls door uw hartspier leidt om uw normale hartritme te herstellen. Cardioversie kan gebruikt worden tegen verschillende soorten ritmestoornissen.

Wisselende resultaten

De behandeling levert niet altijd helemaal het gewenste resultaat op. De kans op succes is moeilijk te voorspellen en wisselt erg van persoon tot persoon. De kans op een succesvolle behandeling is het grootst wanneer het ritmestoornis nog maar kort bestaat (enkele weken tot maanden) en wanneer er geen bijkomende hartproblemen zijn.

Zijn er alternatieve behandelingen mogelijk?

Meestal zijn er geen andere mogelijkheden om boezemfibrilleren (hartritmestoornis) te behandelen dan met elektrische cardioversie. Alleen wanneer de stoornis heel kort bestaat (enkele uren) kan het lukken om met medicijnen uw hartritme te herstellen. U kunt er ook voor kiezen de ritmestoornissen te accepteren. Dit betekent wel dat u meestal bloedverdunnende medicijnen moet slikken, vaak samen met medicijnen om uw hartfrequentie rustig te houden.

Wat zijn de risico’s?

De ingreep vindt plaats onder kortdurende slaapmedicatie, waarbij u ongeveer tien minuten slaapt. Uiteraard heeft elke narcose een klein risico. Wanneer cardioversie wordt uitgevoerd zonder bloedverdunners is de kans op een beroerte één tot drie procent. Daarom behandelen wij u altijd met een bloedverdunnend middel.

Medicijngebruik & cardioversie

U kunt al uw medicijnen innemen zoals is voorgeschreven, ook op de dag van de cardioversie.

Voorbereiding

Voor uw behandeling is een lege maag noodzakelijk. Daarom mag u na 24.00 uur niet meer eten of drinken. Een slokje water voor het innemen van medicijnen, mag wel.

Uw behandeling

Voor de behandeling sluiten wij u, op onze afdeling cardiac care, aan op een monitor. Wij maken een ECG (ElektroCardioGram) en brengen een infuusnaald bij u in. De cardioversie verrichten wij onder een lichte slaapmedicatie, waardoor u ongeveer tien minuten slaapt en niets merkt van de behandeling. U krijgt deze medicatie via een infuus, gegeven door een anesthesioloog. Deze zal u vooraf enkele vragen stellen over uw lichamelijke conditie. De anesthesioloog bewaakt tijdens de cardioversie uw ademhaling, bloeddruk en zuurstofgehalte.
Wanneer u helemaal in slaap bent, dienen wij de elektrische impuls toe. In de volksmond wordt dit meestal een ‘schok’ genoemd. Bij de uitvoering van de cardioversie zijn een cardioloog, anesthesioloog en een of twee verpleegkundigen aanwezig.

Weer naar huis

Meestal kunt u twee uur na de ingreep weer naar huis. Uw medicijnen hoeven nog niet aangepast te worden. De eerste dag mag u geen auto besturen. Wij adviseren u om een begeleider mee te nemen of u te laten ophalen. Als u naar huis gaat, kunt u met onze verpleegkundige een afspraak maken (indien deze afspraak nog niet was gemaakt ) voor de eerstvolgende controle op onze polikliniek.

Nazorg

U kunt thuis alles weer doen zoals u gewend bent. Meestal moet u bij ontslag uit ons ziekenhuis uw medicijnen gebruiken tot aan de poli afspraak (vier tot zes weken). Ook als de behandeling succesvol is verlopen. Op onze polikliniek kunt u na enige tijd met ons bespreken of u met uw medicijngebruik kunt stoppen. Wanneer de ritmestoornis weer terug komt, hoeft u zich niet ongerust te maken. U gebruikt immers al de juiste medicijnen. U hoeft dan niet direct contact met ons op te nemen, maar kunt gewoon het komende polibezoek afwachten. Wanneer u zich echter onprettig voelt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Heeft u nog vragen?

Voor verdere vragen en informatie kunt u contact opnemen met de afdeling cardiologie op 015 - 260 30 73.


Foldernummer: 0892
Laatst bijgewerkt op: 05-12-2023


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien