Hart- en vaatziekten zijn in Nederland de belangrijkste oorzaak van sterfte bij vrouwen en de tweede oorzaak van sterfte bij mannen. Preventie van hart- en vaatziekten die veroorzaakt worden door artherosclerose(slagaderverkalking) is dus van groot belang, net als een goede behandeling van patiënten met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Cardiovasculair risicomanagement
Cardiovasculair risicomanagement is gericht op het voorkomen van hart- en vaatziekten bij mensen met een verhoogd risico daarop. Hart- en vaatziekten zijn aandoeningen aan het hart of de bloedvaten: angina pectoris (pijn op de borst), hartinfarct, aneurysma, TIA, herseninfarct, etalagebenen.
De belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten zijn: een hart-of vaatziekte hebben (gehad), diabetes mellitus (suikerziekte), roken, een hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterolgehalte, een eerstegraads familielid (vader, moeder, broer of zus) die vóór de leeftijd van 60 jaar een hart- of vaatziekte heeft gekregen, overgewicht, stress en een slechte nierfunctie.
Maar ook chronische inflammatoire reumatische ziekten, zoals reumatoïde artritis, spondylartritis, systeemziekten en jicht kunnen een verhoogd risico geven.
Het risico op hart- en vaatziekten neemt toe met de leeftijd en is voor mannen hoger dan voor vrouwen. Sommige factoren geven meer risico dan andere; samen versterken ze elkaar.
Risicoprofiel
Bij bepaalde riscofactoren voor hart- en vaatziekten is het zinvol te onderzoeken of er nog andere factoren zijn die het risico verhogen. Het overzicht van alle belangrijke risicofactoren noemen we het risicoprofiel. Met een dergelijk risicoprofiel kunnen we inschatten of uw risico echt verhoogd is en welke maatregelen u het beste kunt nemen om uw risico te verlagen, zoals verandering van voeding en leefstijl (al dan niet gecombineerd met medicamenteuze behandeling).
Risicoschatting met scoremeter
Met behulp van uw risicoprofiel kunnen we een aantal van deze waarden in een scoremeter invoeren en dan volgt een risicoschatting uitgedrukt in een percentage.
Hierbij gaat het om de kans op sterfte door hart- of vaatziekten in de komende 10 jaar.
Het risico kan laag zijn (<5%), hoog (tussen de 5-10 %) of zeer hoog (≥10 %).
Een dergelijke schatting is natuurlijk geen zekerheid.
Screening op de poli reumatologie
Heeft u een chronische ontstekingsreuma, bent u tussen de 45 en 70 jaar en wordt er geen cardiovasculaire screening gedaan door de cardioloog, internist of huisarts dan kunt u in overleg met de reumatoloog worden verwezen naar de reumaverpleegkundige.
Zij doet eenmalig een cardiovasculaire screening door middel van een aantal vragen over leefstijl en het voorkomen van hart en vaatziekten in uw familie. Ook doet zij bloed- en urineonderzoek naar o.a. glucose, nierfunctie en cholesterol en het meten van lengte, gewicht, BMI en bloeddruk. Aan de hand hiervan wordt de risicometer ingevuld en volgt er een risicoschatting. Aan de hand hiervan krijgt u gericht advies.
Verdere controles en eventueel opstarten en controle van medicamenteuze behandeling gaan via de huisarts.
Gezonde leefstijl
Als u rookt is het heel belangrijk om hiermee te stoppen. Roken verhoogt het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk. Gezonde voeding, niet te veel alcohol, voldoende bewegen en zorgen voor ontspanning hebben een positief effect. Gezonde voeding en actief bewegen helpen ook om overgewicht tegen te gaan.
Medicijnen
Als u een zeer hoog risico heeft en u heeft een verhoogde bloeddruk en/of verhoogd cholesterolgehalte, wordt u doorverwezen naar de huisarts om daar te bespreken of behandeling met medicijnen zinvol is.
Tot slot
Hieronder een aantal interessante websites voor meer informatie over hart- en vaatziekten en het voorkomen ervan.
Contact
Als u nog vragen heeft, neem dan gerust
contact op met de polikliniek reumatologie: 015 - 260 50 00 op werkdagen van 08.30 – 16.30 uur of stel uw vraag via een e-consult in het patiëntenportaal,
www.reinierdegraaf.nl.