Wat is de buttonhole aanpriktechniek?
Het is een aanprikmethode waarbij op steeds dezelfde wijze, op dezelfde plaats en vanuit dezelfde hoek de shunt wordt aangeprikt. Het doel van deze techniek is het vormen van een onderhuids tunneltje boven de shunt (te vergelijken met een oorbelgaatje). Het aanleggen van de buttonhole neemt ongeveer drie weken in beslag (zie afbeelding).
Waarom is buttonhole aan te bevelen?
- Het aanprikken kan als minder pijnlijk worden ervaren.
- Er wordt minder vaak mis geprikt.
- Geschikt voor patiënten met een beperkt shunttraject.
- Kortere afdruktijden.
- Minder litteken vorming.
- Geschikt voor patiënten die zichzelf aanprikken.
- Langere levensduur shunt.
- Cosmetisch gezien is de techniek mooier, geen prikbulten (aneurysmata).
Het aanlegtraject
De shuntcommissie van ons dialysecentrum bestaat uit een aantal ervaren verpleegkundigen. Zij bepalen of u in aanmerking komt voor het aanleggen van een buttonhole. Indien uw shunt hiervoor geschikt blijkt te zijn, kan worden gestart met het aanlegtraject. Dit houdt in dat er zal worden gekeken met behulp van een echo apparaat naar geschikte plaatsen om de buttonhole aan te leggen. In deze periode wordt u steeds door een paar vaste verpleegkundigen aangeprikt met een scherpe naald. Dit om te waarborgen dat er steeds op dezelfde manier, vanuit dezelfde hoek en diepte wordt aangeprikt.
Na twee tot drie weken wordt gekeken of het tunneltje zich voldoende gevormd heeft. Wanneer er een goed tunneltje gevormd is, beslist de shuntcommissie of de buttonhole door elke dialyse verpleegkundige aangeprikt mag worden.
Het aanprikken van de buttonhole
Wanneer het tunneltje zich goed gevormd heeft, kan er met stompe naalden worden aangeprikt. Er zullen na de dialyse korstjes ontstaan op de insteekopening van de prikgaatjes. Een uur voordat u naar het dialysecentrum komt voor de volgende dialyse brengt u thuis een desinfecterende crème op de prikgaatjes aan en dekt u dat af met een pleister. Deze crème wordt verstrekt door het dialysecentrum. De crème zorgt ervoor dat de korstjes gemakkelijk te verwijderen zijn voor de dialyse.
Aandachtspunten
- Grotere kans op infectie bij onvoldoende hygiënisch handelen.
- Aanleg van de buttonhole neemt twee tot drie weken in beslag. In deze tijd wordt u aangeprikt door een klein aantal collega’s wat de wachttijd tot aansluiten kan vergroten.
Hoe herkent u een infectie?
Een infectie is meestal te herkennen aan een of meer van de volgende kenmerken, roodheid rondom de prikgaatjes, dikheid, koorts, een kloppend gevoel rond de shunt. Het is van belang dat u
contact opneemt met het dialysecentrum via telefoonnummer: 015 - 260 30 60 (ook ’s avonds en in het weekend) en vraagt naar de dialyseverpleegkundige.