Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Plastische chirurgie

Buikwandcorrectie

Buikwandcorrectie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u een hangbuik heeft. Met plastische chirurgie kunnen wij dit corrigeren. Met een medische term heet deze operatie abdomino- of buikwandplastiek. In deze informatie kunt u lezen wat deze operatie precies inhoudt, hoe u zich hierop kunt voorbereiden en wat u na de operatie kunt verwachten. Uiteraard kunt u bij vragen contact met ons opnemen. Onze contactgegevens staan onderaan deze informatie.

De oorzaken van een hangbuik

Door extreme vermagering, zwangerschappen of veroudering kan de buikwand zo ernstig verslappen dat een hangbuik ontstaat. Soms kunnen voorgaande operaties een hangbuik veroorzaken of een ernstig contourdefect geven.

Voorbereiding op de ingreep

Kort voordat u wordt opgenomen in ons ziekenhuis, onderzoeken wij uw algemene gezondheid en verrichten zo nodig een bloedonderzoek of ander onderzoek (POS). Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt (bijvoorbeeld coumarine, Marcoumar, Sinaspril, Sintrom, Ascal, APC, Aspro Bruis, kinderaspirine) verzoeken wij u dit te melden tijdens het eerste gesprek met uw plastisch chirurg. Het gebruik van deze medicijnen moet u drie tot tien dagen voor de operatie staken. U krijgt hierover instructies van uw arts. Daarnaast moet u minstens zes weken van tevoren stoppen met roken. Roken vernauwt de bloedvaten, waardoor problemen bij de wondgenezing kunnen ontstaan. Als u te zwaar bent, is het verstandig om vóór de operatie eerst te vermageren. Het operatieresultaat is dan beter en het risico op infectie of andere complicaties kleiner. Voor een buikwandcorrectie is een opname in ons ziekenhuis van vier tot vijf dagen nodig. Op de dag van opname scheren wij uw buik zo nodig en markeert de chirurg op de operatieafdeling het operatiepatroon.

Belangrijk

Smeert u zich de dag van de operatie niet in met bodylotion of olie. Ook is het belangrijk van tevoren twee steunende pantybroeken te kopen die tot boven uw navel reiken. Onze medewerkers op de polikliniek informeren u waar u deze broeken kunt kopen. Wij verzoeken u deze mee te nemen naar ons ziekenhuis. Ook is het handig om een pyjama met een voorsluiting te dragen tijdens de opname, dan kunnen wij de operatiewond gemakkelijk verzorgen. Voorafgaand aan de operatie legt onze medisch fotograaf de uitgangssituatie vast. Dit gebeurt ook enige weken na de ingreep.

De ingreep

Een buikwandcorrectie voeren wij uit onder algehele narcose. U moet drie tot zes dagen in ons ziekenhuis blijven. De operatie duurt ongeveer twee uur. Tijdens de operatie maakt de arts de buikwand geheel los van de onderliggende spierlaag tot aan de ribbenboog en het borstbeen. De navel wordt rondom gesneden, zodat deze op zijn plaats blijft. Daarna trekt de plastisch chirurg de huid van boven naar beneden strak en verwijdert de overtollige huid en het onderhuidse vetweefsel. Als uw buikspieren uitgerekt zijn, verstevigt de chirurg deze meteen. Om de navel weer naar buiten te laten komen, maakt hij een gaatje in de buikhuid. Daar hecht hij de navel vervolgens in. Tijdens de operatie brengt de chirurg een aantal drains (dunne slangetjes) in, waardoor het wondvocht naar buiten kan komen. Die drains moeten blijven zitten tot er bijna geen wondvocht meer wordt aangemaakt. De littekens van een buikwandcorrectie lopen rond de navel en van bekkenkam tot bekkenkam. De plastisch chirurg probeert deze grotendeels binnen de ‘bikinilijn’ te laten vallen.

Mogelijkheden en verwachtingen

Als u overweegt een buikwandcorrectie te laten doen, is het belangrijk hierover een reële verwachting te hebben. Een buikwandcorrectie heeft als resultaat dat uw buik platter wordt, maar perfectie moet u niet verwachten. Daarnaast zal de operatie littekens achterlaten die altijd enigszins zichtbaar zijn. Een ander gevolg van een buikwandcorrectie is dat het huidgebied onder uw navel tijdelijk gevoelloos wordt en soms gevoelloos blijft. In de loop van jaren zal het gebied dat gevoelloos is wel kleiner worden.

Na een buikwandcorrectie

Als tijdens de buikwandcorrectie ook uw buikspieren verstevigd zijn, moet u de dag na de operatie strikte bedrust houden. De eerste zes weken na de operatie mag u niet zwaar tillen of persen. Dit kan inhouden dat u thuis extra hulp nodig heeft. Als een buikspiercorrectie niet nodig was, mag u de dag na de operatie meestal al uit bed gaan. De totale herstelperiode van een buikwandcorrectie is ongeveer vier tot zes weken. Daarna zijn alle normale bewegingen weer mogelijk en kunt u weer beginnen met sporten.

Over het algemeen is een buikwandcorrectie niet pijnlijk. Om de buikwand goed aan te laten liggen, moet u gedurende een tot vier weken een steunend korset om de buik of een pantybroekje dragen. Wij verwijderen de hechtingen ongeveer twee weken na de operatie. Wanneer u tijdens de herstelperiode last krijgt van abnormale pijn, zwelling of koorts, adviseren wij u contact op te nemen met uw plastisch chirurg.

Risico's en complicaties

Een buikwandcorrectie heeft dezelfde risico’s als elke andere operatie. De wond kan gaan infecteren, wat overigens zelden voorkomt. De meeste kans op infectie bestaat bij mensen die te veel onderhuids vetweefsel hebben. Het is daarom belangrijk om vóór de operatie een zo normaal mogelijk gewicht te hebben. Een enkele keer kan een nabloeding voorkomen. Wij moeten u dan nogmaals opereren, waarbij uw arts het nabloedende bloedvaatje dicht. Een late complicatie van een buikwandcorrectie kan zijn dat er wat overtollige huid aanwezig is bij de heupen. Meestal trekt dit na verloop van tijd weg. Soms is het nodig deze dog ears (hondenoren) te verwijderen. Dit kan vaak onder plaatselijke verdoving in de polikliniek van ons ziekenhuis gebeuren.

Vergoeding voor de kosten

Een buikwandcorrectie is een cosmetische operatie, die de zorgverzekeraar over het algemeen niet vergoedt. Elk jaar wijzigen de voorwaarden waardoor dit niet altijd even duidelijk is. Als de situatie aan bepaalde (strenge) criteria voldoet, wordt de ingreep een enkele keer wel vergoed. Meestal moet u de operatie dus zelf betalen. Een buikwandcorrectie is een tamelijk dure ingreep, omdat de operatie onder narcose plaatsvindt en u enkele dagen in ons ziekenhuis moet blijven. De plastisch chirurg geeft u van tevoren een opgave van de kosten.

Contact

Bij vragen kunt u ons bellen op werkdagen tussen 8.00-12:00 uur en 13:00-16:00 uur op 015 - 260 39 40.
Meer informatie vindt u ook op onze website www.reinierdegraaf.nl.


Foldernummer: 0710
Laatst bijgewerkt op: 17-05-2024


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien