U ontvangt deze informatie, omdat uw kind is opgenomen in verband met een breuk in het dijbeen (ook wel femurfractuur genoemd). Er is gekozen voor een behandeling met Bryant-tractie. Bij deze behandeling wordt het gebroken bot met behulp van gewichtjes zo goed mogelijk op de juiste plaats gebracht en gehouden. Tractiebehandeling
Ongeveer 1% van de kinderen onder de leeftijd van 12 jaar krijgt te maken met een dijbeen breuk. De meeste dijbeenbreuken komen voor op de leeftijd tussen 2 en 5 jaar. Vaak zijn het ongelukkige valpartijen die deze breuken veroorzaken. De breuk kan dwars, schuin of spiraalvormig zijn en kan in het bovenste, middelste dan wel onderste gedeelte van het dijbeen gelokaliseerd zijn.
Bij Bryant-tractie worden de benen van uw kind met gewichtjes zo geplaatst, dat de botdelen in een zo goed mogelijke stand worden gebracht. (zie afbeeldingen hieronder). De benen worden omzwachteld met verband. Het gebroken been zal d.m.v. een pleister onder het verband worden vastgemaakt. Aan dit verband worden touwtjes bevestigd met gewichtjes van 500 gram tot maximaal 3 kilo. Dit verband wordt gemiddeld 1x per dag losgemaakt en opnieuw gezwachteld, zo nodig vaker. Hierbij wordt gelet op eventuele drukplekjes van het verband of reactie op de pleister.
De benen worden verticaal geplaatst in een hoek van 90 graden. Afhankelijk van de stand van de breuk en de algemene toestand van het kind bepaalt de chirurg of orthopeed het aantal weken dat uw kind in tractie moet. Tijdens de periode in tractie krijgt uw kind goede pijnstilling en, indien de kinderarts dit nodig acht, een spierontspannend middel.
|
|
Na de periode van tractie krijgt uw kind een gipsbroek. De gipsbroek kan op 2 manieren worden aangelegd. Op de operatiekamer onder narcose of op de gipskamer met een rustgevend middel.
De behandelend arts bepaalt voor welke methode wordt gekozen. Voordat het kind een gipsbroek krijgt wordt op de Kinder- en Jeugdafdeling de tractie verwijderd.
| De gipsbroek wordt aangelegd om de heup en het gebroken been( zie afbeelding). U krijgt van de gipskamer een speciale plakstrip mee waarmee u de randen van het gips kunt vernieuwen. Ook zijn deze strips te gebruiken bij scherpe of afgebrokkelde randjes van het gips. Belangrijk is om regelmatig te controleren op eventuele schuurplekken bij de randen van het gips.
|
Uw kind zal in de eerste instantie meestal op de rug liggen. Onder de benen moet dan een kussen liggen, anders drukt de rand van het gips in de rug. Het voorkomt ook zwelling van de voetjes (als die niet zijn ingegipst).
Uw kind mag wel op de buik liggen. Verder kunt u uw kind gerust op schoot nemen. Til uw kind nooit alleen aan de armen op, maar door middel van het gips zelf vast te houden.
Na een tijdje zal uw kind gaan mobiliseren met de gipsbroek, dit zal vanzelf gaan. Het verschilt per kind hoe snel dit gebeurt en hoe gemakkelijk dit gaat. De meeste kinderen kunnen na enige tijd goed bewegen en zelfs lopen met de gipsbroek.
Doordat het ook om de heup wordt geplaatst drukt het gips soms op de buik, vooral bij gaan zitten. Uw kind zal liever vaker kleinere porties eten. Hierdoor wordt de buik minder dik en drukt het gips minder in de buik.
Als uw kind nog niet zindelijk is raden wij aan om een groot inlegkruis van bijvoorbeeld Tena Lady te gebruiken. Deze kunt u goed tussen de randen van de gipsbroek schuiven. Het is belangrijk dat het gips niet nat wordt en op deze manier wordt de kans op doorlekken van urine of ontlasting verminderd. Hier overheen kunt u een gewone luier doen (eventueel 1 maat groter dan uw kind normaal heeft). Wanneer uw kind zindelijk is en het problemen geeft om thuis op het toilet te zitten, kunt u via de thuiszorg winkel een po of een urinaal regelen.
Ook kan het zijn dat uw kind last krijgt van obstipatie. Dit kan komen doordat hij/ zij vooral in de eerste weken weinig beweging heeft. Houdt dit goed in de gaten.
Afhankelijk van de leeftijd van uw kind kunt u een buggy of rolstoel gebruiken voor het vervoer. Door de gipsbroek kan uw kind niet rechtop zitten met de rug in een hoek van 90 graden. Het is belangrijk dat hij/zij half liggend in de buggy of rolstoel kan. Verder is het belangrijk dat er een beenverlenger op de rolstoel zit om het gebroken been te ondersteunen. Op die manier zit uw kind het meest comfortabel. Eventueel met een kussen in de rug. Een rolstoel kunt u lenen bij de thuiszorgwinkel.
Vragen
Voor eventuele vragen kunt u altijd terecht bij de verpleegkundige van de Kinder- en Jeugdafdeling.