Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Kindergeneeskunde

Bronchiolitis - virusinfectie van de longen

Bronchiolitis - virusinfectie van de longen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze folder, omdat bij uw kind het ziektebeeld bronchiolitis is vastgesteld. In deze folder leest u wat dat betekent. Als u na het lezen van de folder nog vragen heeft, neem dan contact met ons op. Wij beantwoorden uw vragen graag.

Wat is bronchiolitis?

Bronchiolitis is een virusinfectie van de longen. De kleinste luchtwegen (bronchiolen) die naar de longblaasjes lopen zijn dan ontstoken waardoor er minder goed lucht doorheen kan en uw kind benauwd wordt. Vooral jonge baby’s zijn vatbaar voor deze infectie.

Wat is de oorzaak van bronchiolitis?

Bronchiolitis wordt vaak veroorzaakt door het RS-virus (respiratoir syncytieel virus, RSV). Andere virussen die bronchiolitis kunnen veroorzaken zijn: coronavirus, rhinovirus, adenovirus, influenzavirus (seizoensgriep) of humaan metapneumovirus. Bronchiolitis komt vooral voor in de herfst- en wintermaanden.

Klachten van bronchiolitis

Bronchiolitis begint vaak als een verkoudheid. Na een tijdje ontstaan er meer klachten zoals koorts, hoesten en benauwdheid. Adempauzes kunnen ook ontstaan, vooral bij kinderen tot de leeftijd van 3 maanden oud. Naast deze klachten van de ademhaling kunnen ook moeheid en voedingsproblemen ontstaan, zoals moeilijker drinken en spugen.

De diagnose

De kinderarts stelt de diagnose op basis van de klachten en lichamelijk onderzoek. Soms is het nodig om wat slijm uit de neus van uw kind naar het laboratorium te sturen. Het laboratorium kan dan onderzoeken om welk virus het gaat.

De behandeling van bronchiolitis

Het virus zelf kan niet behandeld worden. De behandeling is dan ook ondersteunend. Extra zuurstof via een “neusbrilletje” maakt het ademen makkelijker, uw kind wordt minder moe en raakt zo minder snel uitgeput. Zuurstof kan ook worden toegediend via een “high flow” systeem. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verwarmde/bevochtigde zuurstof en extra druk. Het zuurstofgehalte in het bloed wordt gemeten met een monitor.

Om de neus goed vrij te houden wordt fysiologisch zout en xylomethazoline (Otrivin) gebruikt. Soms helpt verneveling via een mond-neusmaskertje met het luchtwegverwijdende medicijn salbutamol (Ventolin) om de longen beter open te houden.

Als uw kind te moe wordt om te drinken, is voeding via een sonde belangrijk.
Antibiotica zijn niet zinvol bij bronchiolitis, omdat het veroorzaakt wordt door virussen en niet door bacteriën. De duur van de ziekenhuisopname verschilt van een paar dagen tot twee weken.

Erg besmettelijk

De virussen die bronchiolitis veroorzaken zijn erg besmettelijk en worden vooral overgedragen door direct contact via handen, knuffelen of besmette voorwerpen, zoals speelgoed. Besmetting kan ook door hoesten en niezen.

Omdat de virussen besmettelijk zijn, wordt uw kind verpleegd in een isolatiekamer. Tijdens de opname mag uw kind niet van de kamer af. Bezoek dient zo veel mogelijk op de kamer te blijven om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Ook voorwerpen, zoals speelgoed en drinkflessen, moeten op de kamer blijven. Ouders en bezoekers dienen hun handen met water en zeep te wassen bij binnenkomst in de kamer en bij vertrek uit de kamer. De verpleegkundigen, artsen en pedagogisch medewerkers die direct contact hebben met uw kind dragen een schort, handschoenen en een mond- neusmasker om verspreiding van het virus te voorkomen.

Bezoek

Bezoek is welkom in overleg met de verpleegkundige. Houd er wel rekening mee dat uw kind veel rust nodig heeft om beter te worden.

Naar huis

Uw kind kan naar huis als hij/zij geen extra zuurstof meer nodig heeft en alles zelf drinkt. Thuis is het belangrijk om de neus van uw kind goed vrij te blijven houden. Tijdens de opname in het ziekenhuis leert u hoe u de neus van uw kind spoelt met fysiologisch zout. Om verspreiding van het virus te voorkomen, raden wij u aan om uw kind zolang hij/zij nog hoest en verkouden is, niet in contact te laten komen met andere baby’s en jonge kinderen. Een besmetting met het RS-virus of andere verkoudheidsvirussen biedt geen blijvende bescherming tegen het virus. Dit betekent dat uw kind het virus later nog een keer kan krijgen, maar dan meestal wel in een mildere vorm.

Kunt u bronchiolitis voorkomen?

Tegen een besmetting met een virus kunt u een kind niet goed beschermen. Wel kunt u een aantal maatregelen nemen, waardoor u de kans op besmetting in de eerste levensmaanden verkleint. Volwassenen en kinderen met een verkoudheid kunnen beter uit de buurt blijven van baby’s en kleine kinderen en ze in ieder geval niet knuffelen. Was uw handen met water en zeep voordat u uw baby aanraakt. Vermijd roken in de buurt van kinderen.

Contact

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, neem dan contact op met de polikliniek Kindergeneeskunde via telefoonnummer: 015 - 260 36 90.


Foldernummer: 0350
Laatst bijgewerkt op: 28-11-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien