U ontvangt deze informatiefolder, omdat er bij u een breuk aan de basis van het vijfde middenvoetsbeentje is geconstateerd. In deze informatiefolder leest u meer over de breuk en over de behandeling ervan. Bij vragen kunt u contact opnemen via de contactgegevens die onderin staan.Diagnose
Dit letsel ontstaat over het algemeen door een zwikkende beweging van de enkel waarbij de voet naar binnen klapt. Hierbij trekt één van de pezen uit het onderbeen aan de basis van het vijfde middenvoetsbeentje. Dit veroorzaakt hier een afscheuring of botbreuk. indien deze breuk niet te veel verplaatst is, geneest dit vanzelf. De diagnose wordt gesteld met lichamelijk onderzoek en een röntgenfoto.
Behandeling
De behandeling bestaat uit een anti-afwikkelschoen voor ca. 4 weken. Door met een anti-afwikkelschoen te lopen wikkelt de voet niet af en trekt de pees niet aan het afgescheurde stukje bot. Als uw klachten na deze periode voldoende verminderd zijn, mag u deze anti-afwikkelschoen afdoen en uw eigen schoeisel weer dragen, met de voorkeur voor een stevig model (bijvoorbeeld een bergwandelschoen).
Resterende klachten
Na 4 weken is het niet de verwachting dat uw voet al volledig genezen is en u helemaal geen klachten meer heeft. Gevoeligheid en enige mate van pijn op de plaats van het letsel kunnen nog weken tot zelfs maanden in enige mate aanwezig zijn. Dit is normaal. Belangrijk is echter dat er duidelijk afname van uw klachten is. Als dit niet het geval is, maakt u dan een nieuwe afspraak bij de arts.
Hulpmiddelen
Anti-afwikkel schoen. Deze draagt u overdag. ’s Nachts doet u deze schoen uit.
Douchen
U mag gewoon douchen met dit letsel. De anti-afwikkel schoen doet u dan uit.
Pijnstilling
Volg de instructies van uw arts over pijnmedicatie op. In algemene zin raden wij het gebruik van paracetamol aan. Dit is een pijnstiller zonder al te veel bijwerkingen. Hierbij is de maximale toegestane dosering zonder voorschrift van een arts voor volwassenen vier keer twee tabletten van 500 milligram per 24 uur. Wanneer dit onvoldoende pijnstilling biedt, kan extra pijnstilling nodig zijn. Neem hiervoor
contact op met uw behandelend arts (via poli) of uw huisarts.
Oefeningen
De voornaamste oefening bij dit letsel is het normale lopen zodra de anti-afwikkel schoen af mag.
Zwemmen
U mag met dit letsel de eerste 4 weken niet zwemmen.
Verkeersdeelname
Over deelname in het verkeer tijdens uw herstel per fiets/auto doen wij geen uitspraak, neem hierover
contact op met uw verzekering.
Vanaf 4 weken na het ontstaan van het letsel heeft u in principe geen anti-afwikkel schoen meer nodig en zou u auto kunnen rijden.
Vliegen
U mag vliegen met een anti-afwikkel schoen. Deze is afneembaar en u heeft geen extra verklaring nodig.
Contact
Als de anti-afwikkel schoen kapot is of klachten veroorzaakt, neemt u
contact op met de gipskamer. Wij zijn telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.30 – 16.30 uur op telefoonnummer: 015 - 260 38 46.
Voor vragen over medicijnen óf als de pijn toeneemt, neemt u
contact op met de polikliniek van uw behandelend arts:
- Polikliniek trauma chirurgie orthopedie: 015 - 260 42 13
- SEH (buitenkantoortijden in noodsituatie): 015 - 260 30 60
Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, dan kunt u
contact opnemen met de gipskamer 015 - 260 38 46.