Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Borstkankercentrum

Borstweefsel operatief verwijderen voor diagnose

Borstweefsel operatief verwijderen voor diagnose

Excisie pro diagnosi

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat bij u een knobbeltje in de borst is ontdekt. Om de juiste diagnose te kunnen stellen, is het nodig dat wij een stukje borstweefsel operatief verwijderen (excisie pro diagnosi). Over het algemeen doen wij deze operatie in dagbehandeling. In deze informatie leest u er meer over.

Het verschil tussen een goed- en kwaadaardige tumor

Het is normaal dat lichaamscellen zich door deling vernieuwen. Dit is nodig om beschadigde of verouderde cellen te vervangen. Soms blijven cellen zich echter delen en gaan ze afwijkingen in vorm en grootte vertonen. Zij groeien uit tot gezwellen of tumoren, die goedaardig of kwaadaardig kunnen zijn. Een goedaardige tumor wil zeggen dat het gezwel op één plaats blijft en dus niet doorgroeit in het omliggende weefsel. Een goedaardige tumor kan wel klachten van bijvoorbeeld pijn veroorzaken. Voorbeelden van goedaardige gezwellen zijn cysten of fibroadenomen. Een kwaadaardige tumor groeit wel door in het omringende weefsel en in bloed -of lymfevaten.

Onderzoeken

Via uw huisarts of specialist bent u doorverwezen naar afdeling radiologie. Hier wordt een mammografie en/of echografie gemaakt, waarna een biopt van de afwijking volgt om de aard ervan te kunnen onderzoeken.
U werd verwezen naar ons borstkankercentrum om de uitslag te bespreken.

De excisie pro diagnosi

Helaas komt het voor dat wij, ondanks de eerdergenoemde onderzoeken, geen zekere diagnose kunnen stellen. Bij blijvende ongerustheid van u en/of uw arts, is verwijdering van de afwijking dan de eerstvolgende stap. Dit noemen we een excisie pro diagnosi of excisiebiopsie. Deze operatie heeft als doel om de afwijking te verwijderen én om een diagnose te stellen.

Over het algemeen geschiedt de operatie in dagbehandeling. U houdt hier een litteken van enkele centimeters aan over. De patholoog heeft vervolgens acht werkdagen nodig om het verkregen weefsel te onderzoeken. De uitslag krijgt u via ons borstkankercentrum. Of daarna nog verdere operaties of behandelingen nodig zijn, hangt af van de uitslag van de operatie.

Heeft u vragen of wilt u aanvullende informatie?

U blijft dus geruime tijd in onzekerheid. Dat is niet altijd even makkelijk. Mocht u tussentijds nog met vragen zitten, dan kunt u altijd contact opnemen met het borstkankercentrum. Ook als u geopereerd bent en u merkt dat de wondgenezing niet rustig verloopt, raden wij u aan om contact op te nemen.

Contact

Als er thuis klachten optreden kunt u bellen met het Borstkankercentrum van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur op 015 - 260 39 35.
Bij spoed ’s avonds, ‘s nachts en in het weekend belt u naar de Spoedeisende Hulp van Reinier de Graaf ziekenhuis 015 - 260 38 45.


Foldernummer: 0042
Laatst bijgewerkt op: 09-01-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien