Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Plastische chirurgie

Borstvorming bij mannen

Borstvorming bij mannen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat bij u binnenkort borstweefsel wordt verwijderd. In deze folder kunt u lezen over deze ingreep, de voorbereiding daarop en het resultaat na de operatie. U kunt uiteraard contact met ons opnemen als u nog vragen heeft. Onze contactgegevens vindt u onderaan deze folder.

Borstvorming bij mannen

Ook bij mannen kan borstvorming optreden. Dit kan aangeboren zijn, door hormonale stimulatie of door overgewicht komen. Als dit buitenproportionele vormen aanneemt, kunt u het als afstotend of beschamend ervaren. Na een operatie is het extra weefsel verwijderd en is er een relatief klein litteken zichtbaar rond uw tepels. Soms is behandeling uitsluitend met liposuctie mogelijk. Het is niet altijd mogelijk om uw borsten volledig symmetrisch te maken.

Voorbereiding op uw operatie

Kort voordat wij u opnemen in ons ziekenhuis, onderzoeken wij uw algemene gezondheid. Als het nodig is, verrichten wij een bloed- of ander onderzoek (POS). Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt (bijvoorbeeld coumarine, Marcoumar, Sinaspril, Sintrom, Ascal, APC, Aspro Bruis, kinderaspirine) vragen wij u dit te melden tijdens het eerste gesprek met de plastisch chirurg. U moet met het gebruik van deze medicijnen drie tot tien dagen voor de operatie stoppen. U krijgt hierover instructies van uw arts. Nicotine vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. Uw arts raadt u daarom aan om enkele weken voor de operatie volledig te stoppen met roken.
Het verwijderen van borstweefsel door chirurgie of liposuctie bij mannen is mogelijk op de dagbehandeling (u gaat dan op de dag van de operatie weer naar huis). Uw plastisch chirurg bespreekt dit met u. Op de dag van opname markeert de chirurg op de operatieafdeling het operatiepatroon op uw borsten. Belangrijk: smeert u zich de dag van de operatie niet in met bodylotion of olie. De ingreep gebeurt onder algehele narcose.

Ook is het belangrijk van tevoren drukkleding aan te schaffen. U krijgt daarover informatie op de polikliniek. Wij verzoeken u deze kleding mee te nemen naar ons ziekenhuis. Voorafgaand aan de operatie legt onze medisch fotograaf de uitgangssituatie vast. Ook enige weken na de ingreep maakt hij een of meer foto’s.

Tijdens de operatie

Tijdens de operatie ontstaat bij chirurgie een half cirkelvormig of cirkelvormig litteken. De wonden sluiten wij met fijn hechtmateriaal. Daarna leggen we een steunend verband aan.

Soms brengen wij in het wondgebied drains (dunne slangetjes) aan. Deze zijn verbonden met vacuümflesjes. Via de slangetjes wordt het wondvocht uit het operatiegebied afgevoerd. Wij verwijderen de drains zodra er geen vocht meer wordt geproduceerd, meestal voordat u wordt ontslagen.

Na de ingreep

Meestal kunnen wij de dag na de ingreep het steunverband en de drains verwijderen. Daarna mag u douchen. Vervolgens verzoeken wij u de steunende kleding aan te trekken. Wij adviseren deze zeker de eerste twee tot vier weken dag en nacht te dragen. Tenzij wij een inwendige hechting hebben toegepast, verwijderen wij meestal na 1 week het hechtmateriaal.

U mag alle bewegingen maken die u pijnloos kunt uitvoeren. U kunt de eerste 3 tot 6 weken na de operatie beter niet sporten. Ook raden wij autorijden de eerste week af. De eerste drie maanden mag u het litteken niet direct aan fel zonlicht blootstellen.

Het is niet altijd mogelijk voor 100 procent volledige symmetrie te bereiken.

Risico’s en mogelijke complicaties

Net als bij elke andere operatie kunnen zich complicaties voordoen. Een wond kan nabloeden, er kan een infectie optreden of een gestoorde wondgenezing ontstaan. De littekens kunnen na de ingreep tijdelijk rood en dik zijn. Verder zijn er de normale risico’s van een narcose. Deze risico’s zijn niet groter of kleiner dan bij een andere ingreep. De anesthesist bespreekt ze met u.

Vergoeding voor ziektekosten

Over het algemeen vergoedt de zorgverzekeraar het verwijderen van borstklierweefsel niet. Als u de ingreep zelf moet betalen, ontvangt u hiervoor een offerte.

Contact

Bij vragen kunt u ons bellen op werkdagen tussen 8.00-12:00 uur en 13:00-16:00 uur op 015 - 260 39 40.
Meer informatie vindt u ook op onze website www.reinierdegraaf.nl.


Foldernummer: 0709
Laatst bijgewerkt op: 17-05-2024


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien