Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Verloskunde- en kraamafdeling

Borstvoeding randprematuur en dysmatuur

Borstvoeding randprematuur en dysmatuur

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Borstvoeding en een prematuur geboren bij een zwangerschapsduur van 35-37 weken of een baby met een geboortegewicht onder de P3-groeicurve Randprematuur en dysmatuur met gewicht onder de P3-groeicurve


Een randprematuur, een baby geboren tussen de 35-37 weken, heeft vaak onvoldoende energie om alle voedingen lang genoeg aan de borst te drinken en meer moeite om gedurende een hele voeding krachtig genoeg te zuigen en effectief te drinken. Dit kan zorgen voor verminderde melkinname waardoor weer verdere afname van de energie bij de baby en voor onvoldoende stimuleren van de borsten met als gevolg vertraagd of niet goed op gang komen van de melkproductie.
Daarnaast heeft een randprematuur door “onrijpheid” vaak moeite om zijn lichaamstemperatuur goed te houden, waardoor minder energie overblijft om te drinken aan de borst.

Een baby met een extreem laag geboortegewicht in verhouding met de duur van de zwangerschap heeft tijdens de zwangerschap geen reserves kunnen opbouwen voor de periode na de geboorte. Door het ontbreken van het onderhuidse vet heeft de baby met name extra calorieën nodig om ervoor te zorgen dat het bloedsuikergehalte, de lichaamstemperatuur op peil blijven en om te groeien; voldoende drinken is dan ook belangrijk.

Starten met alle voedingen aan de borst drinken en het beleid pas aanpassen wanneer de baby te moe wordt, kan ervoor zorgen dat het even duurt voordat de baby zich weer voldoende hersteld heeft om effectief genoeg, lang genoeg en vaak genoeg aan de borst te kunnen drinken. Dit voelt dan vaak als een stap terug in het proces, kan een teleurstelling zijn en kan mogelijk een reden zijn om het borstvoeden op te geven.

Aanleggen langzaam uitbreiden, bijvoeden in de eerste dagen en standaard starten met kolven kunnen ervoor zorgen dat het borstvoedingsproces opbouwend en goed verloopt.

Praktische tips

Verschillende houdingen


Houdingen bijvoeden

Bijvoeden

Baby’s die te vroeg geboren zijn hebben soms op basis van medische redenen bijvoeding nodig nog. Voorbeelden zijn lage bloedsuikers en geelzien.
Een andere reden om een baby die te vroeg geboren is bij te voeden is het behouden van voldoende energie om de lichaamstemperatuur goed op peil te houden en goed te kunnen blijven drinken.

Baby’s geboren tussen de 36-37 weken zijn vaak wel in staat om bijvoorbeeld om de voeding aan de borst te drinken en daarnaast bijvoeding te drinken met een cup.
Bij baby’s geboren tussen de 35-36 weken zie je soms dat dit de eerste dagen na de geboorte wel lukt, maar dat zij na een paar dagen te moe zijn om het drinken vol te houden. Het geven van sondevoeding is dan soms nodig.

Kolven

Kolven naast het aanleggen is bij een baby die te vroeg geboren is belangrijk; het zorgt ervoor dat de borsten voldoende gestimuleerd worden en de productie sneller op gang zal komen. Het kolven kan weer afgebouwd worden als uw baby alle voedingen goed aan de borst drinkt en goed groeit zonder bijvoeding.

Plan

Onderstaand plan kan een houvast zijn om de energie van uw baby goed te houden, het aanleggen uit te breiden en het op gang komen van de melkproductie te bevorderen.
Het plan kan mogelijk wat trager doorlopen worden als u voor de eerste keer borstvoeding geeft en de melkproductie wat trager op gang komt. Of juist wat sneller doorlopen kunnen worden als u al eerder borstvoeding gegeven heeft, omdat dan vaak de melkproductie sneller op gang komt en de hoeveelheid melk ook sneller toe neemt.
Mogelijk moet het plan helemaal herzien worden als uw baby sondevoeding nodig heeft.

Heeft uw baby lage bloedsuikers of heeft uw baby een laag of juist een hoog geboortegewicht voor de zwangerschapsduur of ziet uw baby geel dan kan de arts mogelijk op basis van medische redenen een ander advies geven met betrekking tot het bijvoeden.

Stap 1

Dag 1 + 2


Aanleggen 4x per dag en 4x per dag meteen een cup of fles.

Aanleggen

Start niet met een tepelhoedje als dit voor de vorm van uw tepel niet nodig is, maar geef uw baby een paar dagen de tijd om het aanhappen te leren.
Uitzondering: Bij een randprematuur met een laag geboortegewicht onder de P3 -groeicurve kan een tepelhoedje echt helpen. Door weinig vet in de wangzakken kan ondanks goed aanhappen, het vasthouden van het vacuüm lastiger zijn en mogelijk veel energie kosten.

Bijvoeden

Uitzondering:
  • Baby’s met geboortegewicht onder de P3-groeicurve hebben vaak na de borstvoeding nog een hele bijvoeding nodig, de kinderarts geeft dit aan
  • Baby’s die onder de 36 weken zwangerschapsduur geboren zijn hebben ook na de borstvoeding een hele bijvoeding nodig i.v.m. te weinig energie
  • Baby’s die zich niet goed op temperatuur kunnen houden ondanks goed warmtemanagement hebben ook na de borstvoeding een hele bijvoeding nodig tot de temperatuur stabiel is als uw baby in een wieg ligt met twee kruiken.

Kolven

Probeer standaard 7x per dag te kolven, waarvan 1x ’s nachts tussen 2-4 uur. Het is belangrijk om ook 15-20 minuten te kolven als uw baby goed aan de borst gedronken heeft.

Algemeen


Stap 2

Dag 3 + 4


Aanleggen 4x per dag en 4x per dag meteen een cup of fles. Bij meer dan 30 ml met de fles, cupfeeding kost dan teveel tijd.

1. Productie nog niet goed genoeg op gang

Aanleggen

Bijvoeden

Uitzondering:

Kolven

Probeer standaard 7x per dag te kolven, waarvan 1x ’s nachts tussen 2-4 uur. Het is belangrijk om ook 15-20 minuten te kolven als uw baby goed aan de borst gedronken heeft.

Algemeen


Stap 2

Dag 3 + 4


2. Productie goed op gang en de baby kan langer dan 15 minuten goed aan de borst drinken

Aanleggen

Bijvoeden

Uitzondering:

Kolven

Probeer standaard 7x per dag te kolven, waarvan 1x ’s nachts tussen 2-4 uur. Het is belangrijk om ook 15-20 minuten te kolven als uw baby goed aan de borst gedronken heeft.

Algemeen


Stap 3

Dag 5 + 6

Ga pas over naar deze stap als uw baby zich goed op temperatuur kan houden, geen meconium meer loost, niet geel ziet en groeit

1. Productie nog niet goed genoeg op gang of uw baby kan korter dan 15 minuten goed aan de borst drinken


Aanleggen

Bijvoeden

Kolven

Probeer standaard 7x per dag te kolven. Het is belangrijk om ook 15 minuten te kolven als uw baby goed aan de borst gedronken heeft.

Algemeen


Stap 3

Dag 5 + 6


2. Productie goed op gang en de baby kan langer dan 15 minuten goed aan de borst drinken


Aanleggen uitbreiden

Bijvoeden

Kolven

Algemeen


Stap 4

Vanaf 6de dag


1. Productie nog niet goed genoeg op gang of de baby kan korter dan 20 minuten goed aan de borst drinken of de groei is onvoldoende

2. Bij voldoende energie, langer dan 15 minuten drinken aan de borst, voldoende melkproductie en goed groeien


Aanleggen

Bijvoeden

Kolven

Bijvoeden met moedermelk heeft de voorkeur. Kolf op de momenten dat uw baby een voeding uit de fles drinkt of als uw baby toch bijvoeding nodig heeft

Algemeen


Contact

Als u nog vragen heeft, neem dan contact op met uw gynaecoloog, verloskundige of huisarts.
Renier de Graaf Gasthuis 015 - 260 30 60
Kraamafdeling 015 - 260 35 35
Spoed of klachten tijdens de zwangerschap 015 - 260 33 30
Start bevalling 015 - 260 32 30



Foldernummer: 0919
Laatst bijgewerkt op: 13-02-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien