Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Plastische chirurgie

Borstverkleining/versteviging & leefregels

Borstverkleining/versteviging & leefregels

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze folder, omdat u een borstverkleining of -versteviging in ons ziekenhuis krijgt. U ontvangt informatie over deze ingreep, de voorbereiding daarop, het resultaat en leefregels na de operatie.

Algemeen

Veel vrouwen hebben een probleem met te zware en/of hangende borsten. Door het gewicht van de borsten kunnen rug-, schouder- en/of nekklachten ontstaan. Na een operatie zijn uw borsten kleiner en steviger. Er blijven littekens rond de tepel en op de borst zichtbaar en kan het gevoel anders zijn. Het is niet altijd mogelijk om uw borsten symmetrisch te maken. Ook de vorm en gevoeligheid van uw tepels kunnen anders zijn dan u verwacht.

De voorbereiding op uw operatie

Kort voordat wij u opnemen in ons ziekenhuis onderzoeken wij uw algemene gezondheid. Zo nodig verrichten wij een bloed- of ander onderzoek (POS). Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt (bijvoorbeeld coumarine: Marcoumar, Sinaspril, Sintrom, Ascal, APC, Aspro Bruis, kinderaspirine) vragen wij u dit te melden tijdens uw eerste gesprek met de plastisch chirurg. U moet met het gebruik van deze medicijnen drie tot tien dagen voor de operatie stoppen. U krijgt hierover instructies van uw arts. Nicotine vergroot de kans op problemen bij wondgenezing. We raden u aan om minstens 3 weken voor de operatie volledig te stoppen met roken. Voor een borst verkleinende operatie adviseren wij een ziekenhuisopname van twee dagen. Voor de operatie tekent de chirurg het operatiepatroon op uw borsten.

Belangrijk: smeert u zich de dag van de operatie niet in met bodylotion of olie.

Het is belangrijk dat u een steunende elastische bh meeneemt voor na de operatie. Zorg ervoor dat deze bh geen beugel heeft en dat deze in de door uw gewenste maat is. Het is handig om een pyjama met een voorsluiting te dragen, want dan kan de operatiewond gemakkelijk verzorgd worden. Voorafgaand aan uw operatie legt onze medisch fotograaf de uitgangssituatie vast. Ook enige weken na uw ingreep neemt onze medisch fotograaf een of meer foto’s.

Tijdens uw operatie

De ingreep gebeurt onder algehele narcose. Tijdens de operatie verwijderen wij een deel van het borstklierweefsel, inclusief de huid. Ook vormen wij een nieuw, kleiner model borst. De arts verkleint de tepelhof en verplaatst de tepel naar boven. Rond beide tepelhoven ontstaat een cirkelvormig litteken. Ook komt er bij de meeste technieken een litteken in de huidplooi onder uw borst en een litteken in verticale richting tussen uw tepel en de plooi onder uw borst (het zogenaamde ‘ankerlitteken’).

De arts sluit de wonden met zeer fijn hechtmateriaal. Daarna legt hij een steunend verband aan. In het wondgebied worden zo nodig drains (dunne slangetjes) achter gelaten, die verbonden zijn met vacuümflesjes. Via de slangetjes wordt het wondvocht uit de operatieplek afgevoerd. Wij verwijderen de drains als er bijna geen vocht meer wordt geproduceerd, meestal vóór ontslag.Borstverkleining

Na de borstverkleining

In de meeste gevallen is een opname nodig van één tot twee dagen. Als het operatie verband verwijderd is mag u ook douchen. Hierna moet u meteen de bh aandoen.
Als u een intracutane hechting heeft, wordt het hechtmateriaal één tot twee weken na de operatie verwijderd.
U mag alle bewegingen maken die u pijnloos kunt uitvoeren. U kunt de eerste zes weken na uw operatie beter niet sporten, zwaar tillen of uw armen hoog boven uw hoofd heffen. Dit betekent dat u hulp moet regelen als u kleine kinderen in huis heeft

Leefregels na een borstverkleining

Goede nazorg is belangrijk om zo snel mogelijk te herstellen na een borstverkleining. Wij adviseren u om de leefregels en adviezen te volgen.
Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u een afspraak voor uw eerste controle op de polikliniek thuisgestuurd, is dit niet het geval neem dan contact op met de polikliniek plastische chirurgie Delft via telefoonnummer: 015 - 260 39 40 (tussen 8.00-12:00 uur en 13:00-16:00 uur).

Adviezen over pijnstilling

Als het nodig is, krijgt u pijnstillers op voorschrift van uw arts. Het is belangrijk om de volgende adviezen te volgen:
Wanneer moet u direct contact opnemen met het ziekenhuis?
  • Als u koorts heeft (lichaamstemperatuur boven 38,5 ºC).
  • Als u plotselinge of hevige pijn heeft.

Op werkdagen kunt u tussen 8.00-12:00 uur en 13:00-16:00 uur contact opnemen met de polikliniek plastische chirurgie Delft via telefoonnummer: 015 - 260 39 40.
In de avond, nacht en weekenduren, kunt u contact opnemen met het algemene nummer van het ziekenhuis: 015 - 260 30 60.

Niet altijd 100 procent

De plastisch chirurg houdt zo veel mogelijk rekening met uw wensen wat betreft vorm, grootte en stevigheid van uw borsten. Het is echter niet altijd mogelijk deze wensen voor 100 procent te realiseren. Bedenkt u zich dat door de sterke spanning die na de operatie in de weefsels optreedt, het uiteindelijke model anders zal zijn dan vlak na de correctie.
Realiseert u zich dat wij bij een borstverkleinende of borstverstevigende operatie géén correctie verrichten van het overtollige weefsel onder uw oksels (dat kan doorlopen naar uw rug). Verslapping die eenmaal begonnen is, gaat ook na deze vormverbeterende operatie door. Dit kan het aanvankelijke resultaat van de borstcorrectie op den duur nadelig beïnvloeden. Bij gewichtstoename door zwangerschap of het gebruik van de pil kunnen uw borsten ook zwaarder worden. Borstvoeding is in de meeste gevallen mogelijk, maar kunnen wij niet garanderen.

Het resultaat

Onze plastisch chirurg kan u geen bepaalde cupmaat van de bh garanderen na uw operatie. In de meeste gevallen is de cupmaat enkele maten kleiner dan voor uw borstcorrectie.
De nieuwe vorm van uw borst maken wij door inwendige verplaatsing van vet en borstklierweefsel. In een enkel geval kunnen onderhuidse verdikkingen ontstaan die aanleiding geven tot pijnklachten. Deze moeten wij eventueel operatief verwijderen.
Na uw operatie kunnen de symmetrie, de vorm en de littekens van uw borsten tegenvallen. Ook een gevoelsstoornis van de tepels kan u als storend ervaren. Hoe de littekens er uiteindelijk uit gaan zien is niet geheel voorspelbaar. Vooral waar deze ver in de richting van uw oksels doorlopen, kunnen ze vrij dik, rood en gevoelig zijn. Na verloop van maanden neemt deze gevoeligheid weer af. Uw littekens worden dunner en witter, maar kunnen ook breder worden.

Risico’s en mogelijke complicaties

Net als bij elke andere operatie kunnen zich bij een borstverkleining complicaties voordoen. Een wond kan nabloeden, er kan een infectie ontstaan of een verstoorde wondgenezing optreden. De littekens kunnen na de ingreep tijdelijk rood en dik worden. Een verstoorde wondgenezing kan bovendien een blijvend breed litteken veroorzaken. In een zeldzaam geval kan afsterving van weefsel van de tepel optreden. Verder zijn er de normale risico’s van een narcose. Deze risico’s zijn niet groter of kleiner dan bij een andere ingreep. Uw anesthesist bespreekt ze met u.

Geen exacte wetenschap

In deze folder hebben wij u ingelicht over de operatie. Een dergelijke beschrijving is echter nooit volledig. Plastische chirurgie is geen exacte wetenschap; garantie op de resultaten of op een ongestoord beloop kunnen wij u helaas niet geven. Complicaties kunnen altijd optreden, zoals narcoseproblemen, trombosebeen, infectie, bloeduitstorting, afsterving van weefsel, gevoelloze huid et cetera. Absolute symmetrie bij dubbelzijdige operaties kunnen wij niet garanderen. Soms is het nodig een aanvullende operatie uit te voeren voor het verkrijgen van een goed eindresultaat. Deze aanvullende operatie kan extra kosten met zich meebrengen die mogelijk uw verzekeraar vergoedt of die u zelf moet vergoeden. Wij behandelen u naar beste kunnen.

Vergoeding voor de behandeling

Over het algemeen vergoedt een zorgverzekeraar borstverkleiningen vanaf cup DD tot cup DD.

Contact

Bij vragen kunt u ons bellen op werkdagen tussen 8.00-12:00 uur en 13:00-16:00 uur op 015 - 260 39 40.
Meer informatie vindt u ook op onze website www.reinierdegraaf.nl.


Foldernummer: 0708
Laatst bijgewerkt op: 17-05-2024


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien