Bij mastitis is er sprake van een ontsteking van het borstweefsel. Het is niet altijd een infectie van buitenaf. Door belemmering van de melkstroom kan de druk in een deel van de borst hoog opgelopen en lekt de melk uit naar het omliggende weefsel. Hierdoor ontstaat er een ontstekingsreactie/mastitis (steriele borstontsteking).
Een infectie van buitenaf (zoals stafylokokken en streptokokken) kan ook de oorzaak zijn van een mastitis maar komt minder vaak voor. De symptomen komen vaak overeen met die van een verstopt melkkanaal maar zijn heftiger.
Symptomen
- Rode en of harde plekken
- moeheid, hoofdpijn, grieperig gevoel, spierpijn
- koorts 38,5 of hoger
- pijnlijke borst
- rode verkleuring van de huid die warm aanvoelt (tenzij diep in de borst gelegen)
- meestal enkelzijdig en lokaal
Wat te doen bij een borstontsteking
- Geef borstvoeding zoals u gewend bent - voeden is veilig voor uw baby.
- Koel de borst met ijs of een coolpack (niet direct op de huid) na het aanleggen/kolven, 10 minuten per keer, zo vaak als prettig is. Dit remt de zwelling en de ontstekingsreactie En bevordert de doorstroming.
- Neem rust
- Probeer de oorzaak te achterhalen, bijvoorbeeld overproductie, knellende kleding, beugel BH.
- Pijnstilling: 4x daags 1000 mg paracetamol. 3x daags 400 mg ibuprofen (indien geen zwangerschap of contraindicatie). Ibuprofen heeft ook een ontstekingsremmende werking. Beide bij borstvoeding veilig te gebruiken.
- Lecithine: 3-4x daags 1200 mg; Lecithine verhoogt de onverzadigde vetzuren in de moedermelk, waardoor de melk minder klontert en makkelijker door de melkkanalen kan stromen.
- Diepe massage wordt afgeraden. Om de doorstroming van de borst te bevorderen is lymfmassage geschikt. U masseert niet harder dan u een dier aait om het lymfevocht af te voeren richting de oksel, sleutelbeen en borstbeen.
Wat als de klachten niet minder worden?
Als er na 24 tot 48 uur koelen, pijnstilling/ontstekingsremmer en lecithine geen verbetering is van de klachten neem dan contact op met uw (huis)arts. Er zou dan sprake kunnen zijn van een bacteriële infectie waarvoor antibiotica nodig is.
Tips om een borstontsteking te voorkomen;
- Goed aanleggen
- Probeer overproductie terug te brengen. Als u alleen kolft, kolf de hoeveelheid die de baby drinkt (iets meer mag wel) of maximaal 750 ml. Verdeel de kolfmomenten goed over de dag/nacht en zorg voor niet te lange pauzes tussen de kolfbeurten.
- Probeer het tepelhoedje af te wennen indien u deze gebruikt
- Vermijd klemmende kleding, BH met beugel,
Teruglopende melkproductie
Tijdens een borstontsteking kan de melkproductie teruglopen. Na herstel van de borst zal de melkproductie door regelmatig aanleggen weer normaliseren. Soms blijft de melkproductie na herstel achter. Vaak zie je dat de andere borst dan meer melk gaat aanmaken.
Herhaalde borstontsteking voorkomen
We raden u aan om een afspraak te maken met een lactatiekundige om het voeden en/of kolven te bespreken. De lactatiekundige kan bekijken welke factoren meegespeeld hebben in het ontstaan van de borstontsteking.
Een lactatiekundige kunt u vinden via de website van de NVL;
Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen