Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Kindergeneeskunde

Blindedarmontsteking, als je blindedarm is verwijderd

Blindedarmontsteking, als je blindedarm is verwijderd

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Je bent geopereerd en daarbij hebben de artsen jouw blindedarm, appendix, verwijderd. In deze folder lees je daar meer over en krijg je tips voor als je weer thuis bent.

Wat is een appendicitis?

Als je een ontsteking krijgt in het wormvormig aanhangsel van de blindedarm, heet dat een appendicitis. De meeste mensen zeggen blindedarmontsteking. Zo’n ontsteking gebeurt meestal heel plotseling en kan op iedere leeftijd voorkomen. Een blindedarmontsteking komt het meeste voor bij kinderen tussen de 6 en18 jaar. Je vindt de blindedarm rechtsonder in je buik, op de plek waar de dunne darm je dikke darm wordt. De blindedarm heeft geen functie in je buik dus je kan heel goed zonder je blindedarm.

Behandeling

De enige manier om van de blindedarmontsteking af te komen is een operatie. Vaak kan de dokter de blindedarm via een kijkoperatie verwijderen. Als je onder narcose bent, wordt er via kleine sneetjes in je buik wat lucht in je buik geblazen, zodat er ruimte ontstaat voor de dokter om de blindedarm te verwijderen. Door de lucht in je buik kun je na de operatie ook last krijgen van je schouders en nek.

Hoe verder na ontslag

Als alles goed is gegaan, mag je soms dezelfde of de volgende dag al naar huis van de dokter. Soms gebeurt het ook dat de dokter tijdens de operatie ziet dat de blindedarm zo erg ontstoken is, dat je nog een aantal dagen medicijnen moet krijgen na de operatie.

Medicijnen tegen de pijn

Gebruik de eerste dagen na de operatie op vaste tijden paracetamol om je prettiger te voelen. Als je je beter voelt dan kunnen de medicijnen minder vaak worden gegeven.

De wond

Door de operatie heb je op je buik 3 wondjes waarop hechtpleisters zitten en een witte pleister. De witte pleisters mogen er de volgende dag af gehaald worden. De hechtpleisters laten vanzelf los na ongeveer een week. Wanneer dit niet zo is dan mogen ze verwijderd worden onder de douche.
Na 1 dag mag je al kort douchen, zonder zeep. Maak de wond voorzichtig droog. De wond mag niet te lang achter elkaar nat worden. Na 7 dagen mag je weer in bad.

Eten en drinken

Je mag na de operatie weer gewoon eten en drinken. Soms duurt het wat langer voordat je weer goed kunt eten en drinken. Dit is normaal, omdat je darmen namelijk meer tijd nodig hebben om te herstellen. Ook al merk je dat meestal niet, je darmen zijn altijd een beetje in beweging. Dat is nodig om eten en drinken door de darmen te vervoeren. Tijdens de operatie liggen de darmen een tijdje stil en komen daarna weer op gang. Soms hebben de darmen daar even de tijd nodig. Hierdoor kun je de eerste dagen wat dunne ontlasting (diarree) hebben. Dat gaat vanzelf weer over.

Beweging

Zodra je je weer wat beter voelt mag je gewoon uit bed. Het is namelijk belangrijk dat je voldoende beweging krijgt om je weer beter te gaan voelen. Doe het de eerste dagen wel rustig aan. De eerste week mag je nog niet naar school. Ook mag je dan nog geen activiteiten doen waarbij je veel moet bewegen, zoals sporten, zwemmen en tillen.

Informatie voor de ouders

Neem contact op als uw kind een of meer van de volgende klachten krijgt:
Tussen 08.30 uur en 16.30 uur met de poli Chirurgie 015 -260 42 13.
In de avond, nacht of weekend uren kunt u bij calamiteiten altijd contact opnemen met de Spoed Eisende Hulp locatie Delft via het algemene telefoonnummer 015 - 260 30 60.


Foldernummer: 0349
Laatst bijgewerkt op: 28-11-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien