U ontvangt deze informatie, omdat u onlangs bent geopereerd aan uw blaas. Onze uroloog heeft bij deze ingreep poliepen verwijderd. Nu schrijft hij blaasspoelingen voor om te voorkomen dat deze poliepen snel terugkeren en verder in uw blaaswand kunnen groeien. In deze informatie kunt u meer lezen over deze blaasspoelingen.
Waarom blaasspoelingen?
De poliepen zijn verwijderd uit uw blaas. Echter, poliepen hebben de neiging om terug te komen. Hoewel de poliepen zich meestal beperken tot het slijmvlies en dus goed weggehaald kunnen worden, schrijft de uroloog u blaasspoelingen voor om te voorkomen dat de poliepen snel terugkeren en verder in de blaaswand kunnen groeien. Een medicijn dat wij hiervoor veel gebruiken is Mitomycine.
Mitomycine is een vorm van chemotherapie. Dit medicijn wordt rechtstreeks via een dunne
katheter in de blaas gebracht. Zo bereiken wij een zo goed mogelijk resultaat met zo min mogelijk bijwerkingen. U krijgt door deze methode geen last van bijvoorbeeld maag-darmklachten of haaruitval.
Uw opname
De blaasspoelingen geven wij op de afdeling of op de dagbehandeling van de oncologie. Wij geven u, als u dit wilt, een uur van tevoren een zetpil tegen eventuele blaaskrampen die u kunt krijgen als
reactie op de spoeling. Als u op de dagbehandeling komt, kunt u deze zetpil eventueel thuis al nemen.
Tijdens uw opname wordt er eerst een dunne
katheter ingebracht om de vloeistof direct te kunnen toedienen. Het is de bedoeling dat de spoelvloeistof een uur in de blaas blijft en daarvoor zetten we een klemmetje op de
katheter. Het klemmetje wordt na een uur verwijderd, als de vloeistof eruit gelopen is wordt de
katheter verwijderd. Om te voorkomen dat u voortijdig moet urineren, adviseren wij de ochtend voor de spoeling het drinken te beperken. Als u plastabletten slikt, kunt u deze beter na de spoeling innemen.
Nazorg
De urine is 48 uur na de spoeling ‘besmet’ en kan bij aanrakingen met de huid huidirritaties geven. Wij adviseren mannen zittend te plassen om spetteren of morsen van de urine te voorkomen. Als het toilet een deksel heeft dan de deksel sluiten voor het doortrekken en 2x doortrekken. Mocht u toch urine morsen, dan kunt u dit het beste schoonvegen met een absorberende, vochtige doek.
Contact met de huid moet u vermijden; gebruik daarom plastic wegwerphandschoenen. Het doekje gooit u daarna weg. Mocht er urine gemorst zijn op uw kleding, dan moet u dit eerst uitspoelen met koud water en daarna met een gewone wasbeurt uitwassen. Verder hoeft u thuis geen extra voorzorgsmaatregelen te nemen.
Wij adviseren om de eerste 48 uur na de spoeling een condoom te gebruiken wanneer u gemeenschap heeft. Daarna zijn er geen speciale maatregelen meer nodig.
Bijwerkingen
Enkele uren na de spoeling kunnen er klachten optreden, zoals een toenemende aandrang tot plassen of een branderig, pijnlijk gevoel bij het plassen. Deze klachten lijken op een blaasontsteking en kunnen een aantal dagen aanhouden.
Neem bij koorts
contact op met de polikliniek urologie tijdens kantoortijden of met de HAP of SEH in de avonden en/of weekend.
Bij andere klachten waarbij u twijfelt of de volgende spoeling door kan gaan, verzoeken we u
contact op te nemen met de polikliniek urologie.
Bent u verhinderd?
Als u door ziekte of om een andere reden verhinderd bent om op uw afspraak te komen, neem dan zo snel mogelijk
contact op met de polikliniek urologie.
Contact
Deze folder geeft algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw arts. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u
contact opnemen met de verpleegkundige op de afdeling wanneer u bent opgenomen.
U kunt ook bellen met de polikliniek urologie: 015 - 260 39 43.
Meer informatie vindt u op onze website
www.reinierdegraaf.nl.