Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Blaasspoeling na operatie aan de blaas

Blaasspoeling na operatie aan de blaas

Met Mitomycine

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U wordt geopereerd aan uw blaas omdat de uroloog bij u poliepen in de blaas heeft vastgesteld. De uroloog gaat deze poliepen bij u verwijderen. In deze informatie kunt u meer lezen over deze blaasspoeling.

Waarom een blaasspoeling?

De ochtend na de operatie krijgt u eenmalig een blaasspoeling om de restjes weefsel die na de operatie nog in de blaas zitten aan te pakken om te voorkomen dat deze zich weer kunnen nestelen in de blaas. Het is de bedoeling dat de spoelvloeistof een uur in de blaas blijft en daarvoor zetten we een klemmetje op de katheter. Het klemmetje wordt na een uur verwijderd, als de vloeistof eruit gelopen is wordt de katheter verwijderd. Om te voorkomen dat u voortijdig moet urineren, adviseren wij de ochtend voor de spoeling het drinken te beperken. Als u plastabletten slikt, kunt u deze beter na de spoeling innemen.
Het medicijn dat wij hiervoor veel gebruiken is Mitomycine.

Mitomycine is een vorm van chemotherapie. Dit medicijn wordt rechtstreeks via een dunne katheter in de blaas gebracht. Zo bereiken wij een zo goed mogelijk resultaat met zo min mogelijk bijwerkingen. U krijgt door deze methode geen last van bijvoorbeeld maag-darmklachten of haaruitval.

Nazorg

De urine is 48 uur na de spoeling ‘besmet’ en kan bij aanrakingen met de huid huidirritaties geven. Wij adviseren mannen zittend te plassen om spetteren of morsen van de urine te voorkomen. Als het toilet een deksel heeft dan de deksel sluiten voor het doortrekken en 2x doortrekken. Mocht u toch urine morsen, dan kunt u dit het beste schoonvegen met een absorberende, vochtige doek. Contact met de huid moet u vermijden; gebruik daarom plastic wegwerphandschoenen. Het doekje gooit u daarna weg. Mocht er urine gemorst zijn op uw kleding, dan moet u dit eerst uitspoelen met koud water en daarna met een gewone wasbeurt uitwassen. Verder hoeft u thuis geen extra voorzorgsmaatregelen te nemen.
Wij adviseren om de eerste 48 uur na de spoeling een condoom te gebruiken wanneer u gemeenschap heeft. Daarna zijn er geen speciale maatregelen meer nodig.

Bijwerkingen

Enkele uren na de spoeling kunnen er klachten optreden, zoals een toenemende aandrang tot plassen of een branderig, pijnlijk gevoel bij het plassen. Deze klachten lijken op een blaasontsteking en kunnen een aantal dagen aanhouden.

Neem bij koorts contact op met de polikliniek urologie tijdens kantoortijden of met de HAP of SEH in de avonden en/of weekend.
Bij andere klachten waarbij u twijfelt of de volgende spoeling door kan gaan verzoeken we u contact op te nemen met de polikliniek urologie.

Bent u verhinderd?

Als u door ziekte of om een andere reden verhinderd bent om op uw afspraak te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek urologie.

Contact

Deze folder geeft algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw arts. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de verpleegkundige op de afdeling wanneer u bent opgenomen.
U kunt ook bellen met de polikliniek urologie: 015 - 260 39 43.

Meer informatie vindt u op onze website www.reinierdegraaf.nl.


Foldernummer: 0787
Laatst bijgewerkt op: 18-12-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien