Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Blaasspoeling bij overactieve blaas en terugkerende blaasontstekingen

Blaasspoeling bij overactieve blaas en terugkerende blaasontstekingen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

U ontvangt deze informatie, omdat uw uroloog met u heeft gesproken over een behandeling van uw overactieve blaas en/of terugkerende blaasontsteking met blaasspoelingen. In deze informatie kunt u meer lezen over deze behandeling.


De functie van de blaas

De functie van de blaas is onder andere het verzamelen van urine. De urine bevat een groot aantal afvalproducten, dat irritatie aan de blaaswand kan veroorzaken. Om de blaas tegen die irriterende stoffen te beschermen, heeft de blaas een beschermlaag op de oppervlakte van de blaaswand. Behalve het beschermen van de diepere lagen van de blaaswand, voorkomt deze beschermlaag ook dat bacteriën zich aan de blaaswand hechten en een urineweginfectie veroorzaken. Als deze laag beschadigd is, kunnen afvalproducten uit de urine direct in contact met de blaaswand komen. Dit kan pijn, blaaskrampen en/of ontstekingsverschijnselen in de blaas veroorzaken.

De behandeling

De behandeling bestaat uit het toedienen van de blaasvloeistof Uracyst, die de tekorten in de beschermende laag van de blaaswand aanvult. Een verpleegkundige dient deze blaasvloeistof bij u thuis toe. Hiervoor brengt zij een dunne katheter in via uw plasbuis. Door deze katheter dient de verpleegkundige de Uracyst toe. Deze spoeling moet u ten minste een halfuur in de blaas houden, bij voorkeur een uur. Na die tijd mag u naar het toilet gaan.

De verpleegkundige die bij u thuis komt, legt de behandeling bij een eerste bezoek nogmaals uit. U krijgt de blaasspoeling gedurende zes weken één keer per week. Bij een succesvol resultaat worden de spoelingen vervolgd en één keer per maand gegeven. Er is een mogelijkheid dat u het toedienen van de blaasvloeistof door de verpleegkundige aangeleerd krijgt, zodat u het zelf kunt doen. Dit is altijd in overleg met u en de verpleegkundige die bij u thuiskomt.

Contact

Met uw vragen kunt u de continentieverpleegkundige bereiken via het e-mailadres: continentieverpleegkundige@rdgg.nl. Wilt u liever telefonisch contact, dan kan dat op werkdagen tussen 08.30 en 14.30 uur: 015 - 260 36 02. Bij afwezigheid kunt u de voicemail inspreken. Wij proberen binnen een werkdag op uw vraag te reageren. Meer informatie vindt u op onze website www.reinierdegraaf.nl.Foldernummer: 0784
Laatst bijgewerkt op: 18-12-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien