Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Blaasonderzoek

Blaasonderzoek

Cystoscopie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u een blaasonderzoek: cystoscopie krijgt. Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de plasbuis en de blaas. In deze informatie krijgt u uitleg over dit onderzoek.

Een cystoscopie

De cystoscopie voeren wij uit met een cystoscoop. Een cystoscoop is een dun, hol buisje gevuld met glasvezels of een lenzensysteem. De cystoscoop is aangesloten op een lichtbron. Via een lens op het uiteinde van de cystoscoop kan de specialist in de plasbuis en de blaas kijken.

Wanneer krijgt u een cystoscopie?

Dit onderzoek wordt verricht om afwijkingen in de blaas uit te sluiten of juist vast te stellen. Een cystoscopie wordt gedaan als er afwijkingen worden vermoed in de plasbuis, het prostaatgebied of de blaas, bijvoorbeeld bij plasproblemen, bloedverlies via de urine of controle bij blaaspoliepen.

Voorbereiding

Vaak zal het nodig zijn vóór de cystoscopie urine op te vangen voor onderzoek. Als dit bij u nodig is, vraagt de verpleegkundige dit tijdig aan u.

Het onderzoek

De verpleegkundige zal u in de kleedkamer vragen uw onderkleding uit te trekken en uit te plassen. Hierna wordt u naar de onderzoekskamer gebracht en wordt u verzocht plaats te nemen op een speciale onderzoekstafel.
Voor het onderzoek is het nodig dat u met gespreide benen op de onderzoekstafel ligt.
Hiervoor zijn speciaal ontwikkelde beensteunen aan de onderzoekstafel bevestigd. Vervolgens wordt de penis of schede gereinigd met water.
Daarna wordt er wat verdovende gel in de plasbuis gebracht. Deze gelei dient als glijmiddel en als verdovingsmiddel van het slijmvlies, zodat eventuele pijn tot een minimum wordt beperkt.
Het is van belang dat u goed ontspannen bent voor het inbrengen van de cystoscoop, dan heeft u er het minste last van.

Bent u verhinderd?

Als u door ziekte of om een andere reden verhinderd bent om op uw afspraak te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek urologie.

Contact

Deze folder geeft algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw arts. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de verpleegkundige op de afdeling wanneer u bent opgenomen.
U kunt ook bellen met de polikliniek urologie: 015 - 260 39 43.

Meer informatie vindt u op onze website www.reinierdegraaf.nl.


Foldernummer: 0789
Laatst bijgewerkt op: 18-12-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien