Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Blaasfunctieonderzoek

Blaasfunctieonderzoek

Cystogram

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u een blaasfunctieonderzoek, een cystogram krijgt. Een cystogram is een röntgenonderzoek waarbij wij de blaas zichtbaar maken op foto’s met een contrastvloeistof. Ook bekijken wij het functioneren van uw blaas. In deze informatie leest u meer over dit onderzoek en hoe u zich hierop kunt voorbereiden.

De voorbereiding op het onderzoek

Er is geen speciale voorbereiding nodig voor dit onderzoek. Het is ongewenst röntgenonderzoeken uit te voeren tijdens een zwangerschap. Als u hierover in onzekerheid bent, moet het onderzoek binnen tien dagen na de menstruatie plaatsvinden.

Het onderzoek

Eerst brengen wij een dunne katheter (slangetje) door de plasbuis de blaas in. Hierdoor vult de blaas zich met contrastvloeistof. Deze contrastvloeistof bevat jodium. Vervolgens maken wij foto’s. Soms maken wij ook foto’s tijdens het plassen om de functie van de blaas goed te beoordelen. Nadat wij de katheter hebben verwijderd en u naar het toilet bent geweest, maken wij een laatste foto om te kijken of er nog urine in de blaas achterblijft. Het onderzoek duurt dertig tot zestig minuten.

De uitslag van het onderzoek

De radioloog stuurt de uitslag van het onderzoek aan uw arts. Bij een vervolgafspraak bespreekt uw arts de resultaten van het onderzoek met u.

Contact

Mocht u vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de afdeling radiologie op 015 - 260 39 91.

Mocht u uw afspraak willen veranderen of afzeggen, dan vragen wij u dit zo spoedig mogelijk door te geven, maar in elk geval 24 uur van tevoren. Wij kunnen dan iemand anders in uw plaats helpen.


Foldernummer: 0783
Laatst bijgewerkt op: 18-12-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien