Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oncologie

Bisfosfonaten bij prostaatkanker

Bisfosfonaten bij prostaatkanker

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Uw specialist heeft met u besproken dat u, naast de behandeling met anti-hormonale therapie, in aanmerking komt voor de behandeling met een bisfosfonaat. Het doel van de behandeling is het verkleinen van het risico op het ontstaan van botontkalking en het verkleinen van de kans op het ontstaan van uitzaaiingen in de botten.

Toediening van bisfosfonaten

Doorgaans worden bisfosfonaten toegediend door middel van een infuus (Zometa®/zoledroninezuur). De toediening via het infuus zal gedurende drie tot vijf jaren, één keer per jaar of iedere drie maanden plaatsvinden. Het indruppelen van het middel duurt 15 minuten. Hierna zal er nog een zoutoplossing toegediend worden. Deze toediening kan thuis plaatsvinden. Er komt dan een gespecialiseerd verpleegkundige bij u thuis om de medicatie toe te dienen.

Mogelijke bijwerkingen

Binnen de eerste drie dagen na de infuusbehandeling kunnen griepachtige verschijnselen optreden met botpijn, koorts, vermoeidheid, hoofdpijn, gewrichtspijn, stijfheid, artritis en gewrichtszwelling. Deze symptomen verdwijnen gewoonlijk binnen enkele dagen. U mag paracetamol (4 keer per dag 1000mg) innemen om deze klachten te verlichten. Indien dit onvoldoende is of de klachten langer aanhouden, dient u contact op te nemen met uw behandelaar.

Osteonecrose (botbeschadiging) van de kaak

Osteonecrose is een gestoorde genezing van het kaakbot. Het is een zeldzame bijwerking die soms (1 op de 100 tot 1000 patiënten) voorkomt bij patiënten die een bisfosfonaat toegediend krijgen. Het is belangrijk om osteonecrose van de kaak zoveel mogelijk te voorkomen, omdat deze aandoening moeilijk te behandelen is en mogelijk pijnlijk kan zijn.
Patiënten die tandheelkundige ingrepen ondergaan (bijvoorbeeld het trekken van een tand of kies), tandvleesaandoeningen hebben en/of roken hebben een hoger risico op het ontwikkelen van osteonecrose van de kaak.
Om het risico op osteonecrose van de kaak te verminderen kunt u de volgende voorzorgsmaatregelen nemen:

Vóórdat u de behandeling krijgt:

Tijdens de behandeling

Zorg voor een goede mondhygiëne en ga regelmatig voor controle naar de tandarts. Indien u een kunstgebit draagt moet u ervoor zorgen dat deze goed past. Indien u een tandheelkundige ingreep moet ondergaan waarbij het kaakbot wordt beschadigd, informeer dan uw specialist, en vertel uw tandarts dat u behandeld wordt met een bisfosfonaat. Er dienen dan aanvullende voorzorgsmaatregelen te worden genomen met antibiotica en mondspoelingen.
Neem contact op met uw specialist en tandarts als u problemen krijgt met uw mond of gebit zoals loszittende tanden of kiezen, pijn of zwelling, niet genezende zweren of pusafscheiding. Dit kan een teken zijn van osteonecrose van de kaak.

Contact

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de polikliniek Oncologie. De polikliniek is op werkdagen tussen 8.00 en 16.30 uur telefonisch te bereiken via 015 - 260 40 80. Meer informatie en onze contactgegevens vindt u op onze website www.reinierdegraaf.nl.


Foldernummer: 0593
Laatst bijgewerkt op: 11-12-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien