BRMO staat voor Bijzonder Resistent Micro-Organisme. ‘Micro-organismen’ kunnen niet met het blote oog worden gezien. Iedereen draagt micro-organismen waaronder bacteriën bij zich en deze zijn onderdeel van je 'microbioom'. Deze zitten bijvoorbeeld in de darmen, neus en op de huid. In sommige gevallen zijn deze bacteriën ongevoelig (resistent) geworden voor de (meest gebruikte) antibiotica. Antibioticaresistentie
Bij te veel en onjuist gebruik van antibiotica gaan de bacteriën 'wennen' aan het middel en heeft het geen effect meer. Daardoor zijn infecties in de toekomst minder goed te bestrijden. Eenvoudig te behandelen bacteriële infectieziektes, zoals bijvoorbeeld blaasontsteking, kunnen dan moeilijk behandeld worden. De resistente bacteriën verspreiden zich op allerlei manieren, bijvoorbeeld door direct
contact met dieren of via andere mensen, in het ziekenhuis of op reis. Besmetting is ook mogelijk via voedsel, bijvoorbeeld als iemand (onvoldoende verhit) vlees eet.
Maatregelen
Als bij u een BRMO is aangetroffen, nemen we tijdens uw verblijf isolatiemaatregelen om verspreiding naar andere patiënten te voorkomen:
- U verblijft in een eenpersoonskamer;
- De ziekenhuismedewerkers die u verzorgen, dragen bij contact met u een schort en handschoenen. Deze isolatievorm wordt in het ziekenhuis 'contactisolatie 'genoemd. In sommige gevallen dragen zij een mond-neusmasker.
- Gedurende de isolatieperiode mag u de kamer alleen verlaten in overleg met de verpleging en/of artsen. Familieleden of vrienden mogen gewoon bij u op bezoek komen. Bij het verlaten van de kamer moeten zij wel de handen wassen of desinfecteren met handalcohol.
- Bij bezoek aan de polikliniek zijn geen extra maatregelen nodig.
Onderzoek
Het is belangrijk dat wij weten welke patiënten drager zijn van een BRMO. Daartoe worden kweken afgenomen van het rectum (anus) en soms ook ander lichaamsmateriaal, zoals urine. In een aantal gevallen zijn meerdere kweken nodig om te controleren of de BRMO nog aanwezig is. Sommige mensen raken een BRMO na verloop van tijd vanzelf kwijt.
Registratie in EPD
Als u drager bent van een BRMO, registreren wij dit tijdelijk in het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). Hierdoor kunnen we bij elke ziekenhuisopname tijdig voorzorgsmaatregelen nemen. Registratie en eventuele isolatiemaatregelen blijven van kracht tot minimaal één jaar na uw laatste ziekenhuisopname.
Weer naar huis
Meld het feit dat bij u een BRMO is aangetroffen bij een afspraak of opname in een andere zorginstelling. Voor uw huisgenoten of visite zijn geen maatregelen nodig.
Vragen
Als u nog vragen heeft, neem dan
contact op met uw huisarts, afdelingsverpleegkundige of behandelend arts.
Meer informatie kunt u ook vinden op de website
www.rivm.nl.