U ontvangt deze informatie, omdat u of uw kind in ons ziekenhuis een besnijdenis (circumcisie) krijgt. Dit is de verwijdering van de voorhuid van de penis. In deze informatie krijgt u uitleg over deze ingreep en hoe u zich hier het beste op kunt voorbereiden. Waarom een besnijdenis?
De meest voorkomende reden voor deze ingreep is een te nauwe voorhuid. Hierdoor kunnen verschillende problemen ontstaan, zoals moeilijkheden bij het plassen, pijn tijdens de erectie en de geslachtsgemeenschap of een ontsteking van de eikel of voorhuid.
Ook schrijven bepaalde godsdiensten besnijdenis van jongens voor.
In Reinier de Graaf ziekenhuis worden geen religieuze besnijdenissen verricht, maar alleen besnijdenissen op medische gronden. De arts bepaalt of er een medische indicatie is om te besnijden.Voorbereiding op de operatie
Voor kinderen vindt de ingreep in dagbehandeling plaats, onder algehele narcose. Uw zoon moet daarom nuchter zijn voor de operatie.
Bij volwassenen kan de operatie poliklinisch en onder plaatselijke verdoving plaatsvinden. In dat geval hoeft u niet nuchter te zijn voor de ingreep. Wij verzoeken u vooraf vervoer naar huis te regelen.
U kunt niet zelf autorijden of fietsen na de operatie.
Om infectie te voorkomen, verzoeken wij u de avond voor de ingreep de beharing van uw balzak zorgvuldig weg te halen met een tondeuse. Hiermee voorkomt u kleine wondjes. Neem een strak zittende onderbroek of zwembroek mee; deze moet u tot 24 uur na de ingreep aanhouden. Wanneer u bloedverdunnende middelen gebruikt, meldt u dit dan van tevoren aan uw arts. In overleg met de arts moet u deze een aantal dagen voor de operatie stoppen.
De operatie
Na toediening van de narcose of de plaatselijke verdoving desinfecteren wij de penis. Daarna dekken wij de huid in de omgeving van de penis af met steriele doeken. De arts verwijdert de voorhuid en plaatst hechtingen aan de rand van de eikel. De hechtingen zijn oplosbaar; ze verdwijnen vanzelf na ongeveer zeven tot veertien dagen en hoeven dus niet verwijderd te worden. De penis verbinden wij met gazen en zalf. Na één tot twee uur raakt de verdoving uitgewerkt en komt het gevoel in de penis weer terug. De ingreep duurt ongeveer dertig minuten.
Na de operatie
Het is verstandig om het op de dag van de ingreep wat rustig aan te doen. Na de ingreep kan de eikel wat rood en/of blauw en gezwollen zijn. Dit verdwijnt in de loop van de week. U kunt enkele dagen een pijnlijk gevoel houden. Daar kunt u een pijnstiller tegen slikken. Op de plaats van de hechtingen kunnen korstjes ontstaan. Er kan dan het beste een stevige onderbroek (geen boxershorts) gedragen worden.
Na de ingreep
- De avond na de operatie mag u het verband verwijderen.
- U kunt gedurende zes weken geen seksuele activiteiten hebben.
- Douchen is toegestaan.
- U kunt gedurende twee weken niet zwemmen of in bad.
- Vastzittende gazen moet u niet lostrekken, maar losweken met water.
- We adviseren dagelijks vaseline uit een tube op de hechtingen en eikel aan te brengen.
Wanneer neemt u contact op?
U neemt
contact op met uw arts wanneer:
- De pijn erger wordt;
- Er pus of bloed uit de wond komt;
- De penis gezwollen blijft;
- Er meer dan 38 graden koorts optreedt.
Bent u verhinderd?
Als u door ziekte of om een andere reden verhinderd bent om op uw afspraak te komen, neem dan zo snel mogelijk
contact op met de polikliniek urologie.
Contact
Deze folder geeft algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw arts. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u
contact opnemen met de verpleegkundige op de afdeling wanneer u bent opgenomen.
U kunt ook bellen met de polikliniek urologie: 015 - 260 39 43.
Meer informatie vindt u op onze website
www.reinierdegraaf.nl.
Buiten werktijden en in het weekend kunt u
contact opnemen met de Spoedeisende Hulp op 015 - 260 38 44.