U ontvangt deze informatie, omdat u in ons ziekenhuis bent opgenomen met klachten van benauwdheid en kortademigheid en omdat u pijn had bij uw borstholte, rug of schouders. De longarts heeft u zojuist verteld dat u een klaplong heeft. In deze informatie vindt u meer informatie over wat er met u is gebeurd en welke behandeling u kunt krijgen. Wat is er met uw longen gebeurd?
Een pneumothorax
Een pneumothorax of klaplong is een aandoening waarbij lucht tussen het longvlies en het borstvlies komt. In de afbeeldingen ziet u een animatie van een long en een klaplong. Het ‘rode’ vlies dat om de longen zit is het longvlies. Daartegenover ziet u het ‘blauwe’ borstvlies. Het rechterplaatje toont de klaplong.
De longen
De oorzaken van een pneumothorax
Een klaplong ontstaat vaak spontaan, maar kan ook ontstaan na een medische ingreep of bij ziekten van het long- en borstvlies. Een spontane klaplong komt voornamelijk voor bij lange, dunne en verder gezonde mannen tussen de 25 en veertig jaar, vooral wanneer zij roken.
Welke behandelingen kunt u krijgen?
Hierna leest u over de verschillende behandelingen van een klaplong.
Thoraxdrain
De lucht die zich tussen uw long- en borstvlies heeft verzameld, zorgt ervoor dat uw long ingeklapt blijft. Hierdoor kan uw long niet meer optimaal functioneren en kunt u kortademig zijn of pijn hebben. De thoraxdrain is een dun slangetje dat wij in uw borstholte brengen. Via dit slangetje zuigen wij de lucht die tussen de vliezen zit weg met een zuigsysteem dat wij op de thoraxdrain aansluiten.
De thoraxdrain inbrengen
De arts brengt samen met een verpleegkundige de thoraxdrain in op de afdeling waar u ligt of in de longbehandelkamer. Zij plaatsen u in de juiste houding die nodig is om de drain makkelijk en snel in te brengen. Daarna bepaalt de arts de plaats van de insteekopening en tekent deze af met een pen. Vervolgens desinfecteert (schoonmaken) de arts de huid rond de insteekplaats. Na een plaatselijke verdoving brengen wij de drain in tussen uw ribben. Eventueel hechten wij de drain vast aan uw huid en plakken wij deze af met tape, zodat hij niet kan verschuiven.
Zodra de drain goed zit, sluiten wij hem aan op een zuigsysteem, de zogeheten thoraxdrainpot. Door deze pot zuigen wij de lucht en eventueel het pleuravocht (vocht tussen de longvliezen) af en vangen dat op. Het systeem van de pot zorgt ervoor dat er geen valse lucht aangezogen kan worden; er is namelijk een waterslot op aangesloten.
Pleurodese
Bij een spontane pneumothorax is er grote kans op een
recidief (herhaling). In dat geval kunnen wij kiezen voor pleurodese. Bij een pleurodese ‘plakken’ wij de longvliezen aan elkaar vast. Dit doen wij met een steriel talkpoeder. Deze poeder veroorzaakt een chemische ontstekingsreactie op de vliezen, wat ervoor zorgt dat de vliezen aan elkaar verkleven. Meer informatie hierover vindt u in onze patiënteninformatie Goed voorbereid op een pleurodese.
VATS
Video-assisted thorascopic surgery (VATS) is een kijkoperatie in uw borstkas waarbij wij met videobeelden uw long- en borstvlies bekijken. Wanneer het gaatje in uw long niet vanzelf dichtgaat of u heeft een herhaalde pneumothorax en de pleurodese heeft geen effect gehad, dan maken wij de vliezen tijdens een VATS aan elkaar vast.
Waar u in de toekomst rekening mee moet houden
Leefregels
Na een klaplong moet de long weer aansterken en dit heeft tijd nodig.
Om uw longen rust te geven zijn er een aantal punten waar u na ontslag rekening mee moet houden:
- De eerste vier tot zes weken mag u geen zware voorwerpen tillen en geen huishoudelijk werk doen.
- U kunt vier weken niet sporten.
- Zes weken mag u geen blaasinstrument bespelen.
- Probeer festivals met een sterke bas te mijden.
- U mag drie maanden niet vliegen.
- U mag niet meer diepzeeduiken.
Stoppen met roken
Als u rookt, is de kans op herhaling van een klaplong groot. Om een herhaling te voorkomen, adviseren wij u te stoppen met roken. Als u moeite heeft om met roken te stoppen of u heeft vragen hierover, kunt u hiervoor naar de longverpleegkundige. Op onze website www.reinierdegraaf.nl vindt u patiënteninformatie over de longverpleegkundige.
Heeft u vragen?
Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, stelt u deze dan gerust aan uw arts of verpleegkundige.
Meer informatie
U kunt meer informatie over longziekten vinden op onze website
www.reinierdegraaf.nl.
Informatie over een klaplong kunt u ook vinden bij de volgende websites: