Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Hand- en polscentrum
Plastische chirurgie
Orthopedie
Chirurgie

Behandeling van duimbasis artrose

Behandeling van duimbasis artrose

Slijtage

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u last heeft van duimbasis artrose. Door deze vorm van slijtage is het gewricht tussen de basis van de duim en de handwortel (het CMC1-gewricht) versleten en pijnlijk. Hierdoor kunt u uw duim niet meer goed gebruiken. Soms biedt een spalk tijdelijk uitkomst, maar als de pijn en de functiebeperking sterk aanwezig zijn, kunt u een operatie krijgen. Het doel van een operatie is de pijn fors te verminderen of zelf helemaal te laten verdwijnen.

In deze informatie leest u meer over uw aandoening en de behandeling ervan. Bij vragen kunt u contact met ons opnemen via de contactgegevens onderaan deze informatie.

De behandeling

Bij de operatie verwijderen wij de versleten gewrichtsoppervlakken en brengen peesrolletje in. Deze pees halen wij uit uw onderarm. Dat geeft geen functionele beperkingen. Wij verstevigen het gewrichtskapsel. U krijgt gips of een spalk gedurende zes weken.

Werkwijze voor en tijdens de operatie

Op de polikliniek geeft uw arts uitleg over de voorgenomen operatie. Als u bloedverdunners gebruikt (Ascal, Marcoumar, acenocoumarol), meldt u dit dan voor de operatie aan de arts. De arts vertelt u dan hoeveel dagen voor de ingreep u moet stoppen met deze tabletten.
De ingreep vindt meestal plaats in dagbehandeling en onder regionale verdoving (de hele arm verdoven wij via een infuus).

Belangrijk: smeert u zich de dag van de operatie niet in met bodylotion of olie. U wordt verzocht om sieraden (ringen, armbanden) af te doen en thuis te laten.

Duimbasis artrose
Bij de ingreep maken wij een kleine snede in uw pols om de pees te verwijderen waarvan wij het peesrolletje maken. Over het gewricht van de duimbasis maken wij een boogvormige snede. Daarna verwijderen wij de gewrichtsvlakken met een zaagje. Het peesrolletje leggen wij in de ontstane holte. Daaroverheen hechten wij stevig het gewrichtskapsel met oplosbare hechtingen.

Na het sluiten van de huid leggen wij meestal een wit gips aan ter bescherming van uw vinger. De operatie duurt ongeveer 45 minuten.

Na de operatie

Na enkele uren is de verdoving uitgewerkt en kunt u eventuele napijn met paracetamol tegengaan. Wij raden u aan de overige vingers gewoon te blijven bewegen. Douchen kan met een plastic zak over het gips.

Na twee weken komt u bij ons terug voor controle. U krijgt hiervoor bij ontslag een afspraak mee van de afdeling. Bij die eerste controle verwijderen wij de hechtingen en vervangen wij op de gipskamer het witte gips door kunststof gips. Deze moet u nog vier weken dragen. Daarna wordt deze vervangen door een brace. Zes weken na de operatie kunt u beginnen met oefenen van de duim zonder spalk. Dat gebeurt onder begeleiding van gespecialiseerde handfysiotherapeuten. Een verwijzing hiervoor krijgt u mee.

Mogelijke complicaties

Zoals bij alle ingrepen kunnen ook bij deze ingreep onverwachte complicaties optreden. Deze komen echter zelden voor. Ze bestaan uit nabloedingen en infecties. Bij overmatige pijn of uitvloed uit de wond moet u contact opnemen met de polikliniek. Een enkele keer is ook deze operatie niet afdoende om het probleem te verhelpen. Uw arts zal in dat geval de overige mogelijkheden met u bespreken. Eén van die mogelijkheden is het vastzetten van het gewricht.

Vragen

Heeft u vragen, bel ons gerust op werkdagen van 08.00 - 16.30 uur met
  • Chirurgie 015 - 260 42 13
  • Orthopedie 015 - 260 - 45 00
  • Plastische chirurgie 015 - 260 39 40 (tussen 8.00-12:00 uur en 13:00-16:00 uur)
Voor meer informatie: www.reinierdegraaf.nl.

Buiten kantooruren en in het weekend kunt u voor spoedeisende gevallen bellen naar de Spoedeisende Hulp: 015 - 260 30 60.


Foldernummer: 0676
Laatst bijgewerkt op: 14-05-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien