Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Behandeling met elektrische stimulatie

Behandeling met elektrische stimulatie

Neuromodulatie PTNS

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

U ontvangt deze informatie, omdat uw uroloog met u heeft gesproken over een behandeling met elektrische stimulatie (neuromodulatie PTNS). In deze folder informeren wij u over deze behandeling.


Indicatie

Uw uroloog heeft bij u één of meer van de volgende diagnosen gesteld:

Wat is neuromodulatie PTNS?

U heeft waarschijnlijk al behandelingen ondergaan. Als deze niet hebben geholpen, kan neuromodulatie uitkomst bieden. PTNS betekent Percutaneous Tibial Nerve Stimulation, ofwel stimulatie van een zenuw in het onderbeen. Door aan de binnenzijde van het been, net boven de enkel, een zeer dun naaldje in te brengen en daar een elektrisch stroompje op te zetten, stilmuleren wij de beenzenuw (nervus tibialis). Deze zenuw geeft dit stroompje ter hoogte van het ruggenmerg door aan de zenuwen van de organen in het kleine bekken, zoals blaas, endeldarm en sluitspier.

Uw behandeling

PTNSUw behandeling vindt plaats in dagbehandeling. U ligt hier ongeveer dertig minuten met een ontblote enkel op bed. Wij raden aan om sokken en schoeisel te dragen dat u makkelijk aan en uit kunt trekken. Een panty dragen is dus niet praktisch. Onze verpleegkundige plaatst het naaldje vlak boven uw enkel en plakt een elektrode op uw hiel. Dit naaldje en de elektrode zijn aangesloten op het stimulatieapparaatje. Als de stimulatie begint, kunt u een prikkelend of kloppend gevoel in uw voet voelen. De verpleegkundige voert de stimulatie langzaam op, zodat de behandeling geen pijn doet.

De behandeling vindt eenmaal per week plaats, gedurende acht aaneengesloten weken. Daarna passen wij het behandelingsschema aan en worden de intervallen tussen uw behandelingen langer.

Bijwerkingen

Risico’s en bijwerkingen zijn bij PTNS minimaal. Wat kan voorkomen is:

Wanneer komt u niet in aanmerking voor PTNS?

Bent u verhinderd?

Als u door ziekte of om een andere reden verhinderd bent om op uw afspraak te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek urologie.

Contact

Deze folder geeft algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de continentieverpleegkundige, 015 - 260 36 02 of met de polikliniek urologie, 015 - 260 39 43.

Meer informatie vindt u op onze website www.reinierdegraaf.nl.


Foldernummer: 0797
Laatst bijgewerkt op: 18-12-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien