Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Behandeling met botuline-injecties

Behandeling met botuline-injecties

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat bij u de diagnose overactieve blaas is vastgesteld. Dit betekent dat u vaak moet plassen en dat er mogelijk sprake is van een verhoogde aandrang. Mogelijk heeft u ook last van ongewenst urineverlies (urge-incontinentie). Gangbare behandelingen als medicijnen en bekkenbodemtherapie hebben bij u onvoldoende resultaat. De toediening van botulinetoxine (Botox) kan mogelijk uitkomst bieden. Botulinetoxine is geen geregistreerd medicijn, maar mag gebruikt worden door een arts. In deze informatie leest u meer over uw aandoening en de behandeling daarvan.

Wat is Botox?

Botulinetoxine is een medicinale stof die de signaaloverdracht van zenuwvezels naar spieren onderbreekt. De werking van botuline kunt u vergelijken met het doorknippen van de telefoonlijn bij u thuis. Als u de lijn doorknipt, kunt u geen telefoongesprek meer voeren. En in het geval van botuline: als botuline in een spier wordt gespoten, kan die spier geen signaal meer ontvangen en raakt deze verlamd. Binnen de urologie gebruiken we botuline voor de behandeling van een overactieve blaas. Na een injectie met botuline in de blaasspier verdwijnen de klachten bij ongeveer 70 procent van de patiënten.

De operatie

U moet nuchter zijn voor deze operatie. Als u opgenomen wordt voor een botoxbehandeling kunt u in principe dezelfde dag weer naar huis. Voor het juiste effect moeten wij botuline direct in de blaasspier injecteren op ongeveer twintig plaatsen. De uroloog brengt hiervoor een kijkinstrument in de blaas (cystoscoop) in en met een lange injectienaald prikt hij op de juiste plaatsen. Op elk van die plekken injecteert de arts een kleine hoeveelheid botuline. Omdat de injecties pijnlijk kunnen zijn, gebeurt de ingreep op de operatiekamer. Als u na de operatie geplast heeft kunt u naar huis. Het kan voorkomen dat u na de operatie in het begin niet geheel leeg kunt plassen. Zo nodig leert u de blaas zelf te legen door middel van zelfkatherisatie.

Na de operatie

De behandeling heeft geen nare bijeffecten. Soms kan de urine wat bloederig zijn na de injecties. Het effect van de behandeling is na drie dagen tot drie weken merkbaar. De behandeling is effectief bij ongeveer 70 procent van de patiënten. Helaas werkt botuline maar zes tot twaalf maanden. Als het is uitgewerkt, kunt u de behandeling herhalen. Een ander nadeel is dat bij sommige patiënten de botuline zó goed werkt, dat zij enige tijd niet goed kunnen plassen en zichzelf enkele keren per dag moeten katheteriseren. Patiënten die twijfelen of ze dit zelf katheteriseren wel kunnen of durven, bieden wij de mogelijkheid dit voor de ingreep te leren.

Bent u verhinderd?

Als u door ziekte of om een andere reden verhinderd bent om op uw afspraak te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek urologie.

Contact

Deze folder geeft algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw arts. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de verpleegkundige op de afdeling wanneer u bent opgenomen.
U kunt ook bellen met de polikliniek urologie: 015 - 260 39 43.

Meer informatie vindt u op onze website www.reinierdegraaf.nl.


Foldernummer: 0781
Laatst bijgewerkt op: 18-12-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien