Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Pijncentrum

Behandeling facetgewrichten

Behandeling facetgewrichten

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U bent patiënt van het pijncentrum in het Reinier de Graaf Gasthuis. U heeft in overleg met de pijnspecialist besloten uw pijn te laten behandelen door middel van een facetdenervatie. Deze folder geeft u meer informatie over deze behandeling.

Uitleg behandeling

Dit is een behandeling die de pijngeleiding vanuit de steungewrichtjes (gelegen aan de achterkant van de wervelkolom) beïnvloedt. In veel gevallen treedt hierdoor een pijnvermindering op. De behandeling kan plaatsvinden ter hoogte van de nek, borstkas of lage rug.

Voorbereiding op de behandeling

De behandeling

U wordt opgeroepen vanuit de wachtkamer en naar het pijncentrum gebracht. De pijnspecialist bespreekt met u wat hij gaat doen. Houd er rekening mee dat deze pijnspecialist een andere kan zijn dan degene die u tijdens uw eerste afspraak heeft gezien.

U gaat liggen op de behandeltafel. Afhankelijk van de plaats waar de behandeling gedaan wordt, ligt u op uw buik of uw rug. U mag uw kleding aanhouden. Tijdens uw RF-behandeling plaatsen wij onder röntgendoorlichting naalden bij de zenuwtakjes van de betreffende steungewrichten. Vervolgens sturen wij een ‘teststimulatiestroom’ door de naald. Dit is een zwakke, niet schadelijke, elektrische stroom die via de tip van de naald naar de zenuw gaat. Zo bepalen wij de exacte positie van de naald bij de zenuw. Wij voeren de sterkte van de stroom langzaam op, waarmee wij een prikkelend gevoel in de zenuw opwekken. Dit hoeft niet pijnlijk te zijn. Wij vragen u om aan te geven wanneer u de stroom voelt (dat wil zeggen: tinteling, druk of pijn ervaart). Vervolgens spuiten wij een verdovingsmiddel in en verwarmen wij de naaldpunt (door een radiofrequente stroom). Hierdoor wordt het betreffende zenuwtje voor langere tijd uitgeschakeld. De gehele behandeling duurt ongeveer 20 minuten

Na de behandeling

Na afloop gaat u naar de uitslaapkamer op onze afdeling. Daar krijgen u en uw begeleider een kopje koffie of thee. Gewoonlijk ondervindt men nauwelijks klachten van de behandeling en mag u 30 minuten na de behandeling weer naar huis. Houd wel rekening met eventueel krachtverlies.

Als de plaatselijke verdoving is uitgewerkt (ongeveer een tot enkele uren na de behandeling), kan er napijn of een bloeduitstorting optreden. Dit komt doordat de naald geplaatst wordt in geprikkeld gebied.

In veel gevallen treedt na de behandeling napijn op. Deze napijn kan 2 tot 8 weken aanhouden. U kunt hiertegen pijnstillers innemen. Dit kan uw eigen pijnmedicatie zijn of paracetamol volgens de dosering die op de bijsluiter staat. De eerste twee weken na de behandeling moet u rustig aan doen. Dit betekent niet zwaar tillen, niet sporten, geen fysiotherapie en niet overbelasten.

Mogelijke bijwerkingen

Als bijwerking kunnen er opvliegers optreden en de menstruatie bij vrouwen kan voor korte tijd verstoord worden. Patiënten met suikerziekte die insuline gebruiken, merken soms dat hun bloedsuikers gedurende enkele dagen verhoogd zijn.

Tot slot

Neem bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs en uw zorgverzekeringspas mee. Zijn uw gegevens gewijzigd, wijzigt u dit dan bij de registratiezuil op de begane grond. Wij stellen het op prijs dat u zich tijdig meldt voor de afspraak op de 4e etage, gang E, bij de aanmeldzuil.

Contact

Als u nog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met het Pijncentrum op 015 - 260 37 13.


Foldernummer: 0691
Laatst bijgewerkt op: 18-12-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien