Je gaat naar het ziekenhuis voor een opname in verband met een eetstoornis. De kinderarts heeft bepaald dat dit voor jou op dit moment noodzakelijk is. Je wordt opgenomen op de Kinder- en jeugdafdeling, waar je op een eenpersoonskamer zal verblijven. De kinderarts start een behandeling die wordt afgestemd op jouw situatie. Het doel van de behandeling is om je lichamelijke conditie te verbeteren. Deze folder is bedoeld om jou en je ouders/verzorgers meer informatie te geven over wat jullie kunnen verwachten tijdens een ziekenhuisopname.
Betrokken disciplines
Bij de opname zijn meerdere zorgverleners betrokken. Zij hebben allemaal een eigen specialisme. Je leest in deze folder welke zorgverleners met jou en je ouders gaan samenwerken en wat je van hen kunt verwachten.
Kinderarts en zaalarts
Je eigen kinderarts is hoofdbehandelaar en stelt het behandelplan op. Ook tijdens de opname zal je waarschijnlijk je eigen kinderarts zien voor behandelgesprekken. Het in de gaten houden van je lichamelijke conditie en het lichamelijk onderzoek zal worden gedaan door de zaalarts.
Kinderverpleegkundige
Op de kinderafdeling werken we met een team van kinderverpleegkundigen. De verpleegkundige is degene die jou ’s ochtends weegt en je hartslag, ademhaling, saturatie (zuurstofgehalte in het bloed) en je bloeddruk meet. Ook zal er regelmatig bloed worden afgenomen om de conditie van je lichaam goed in de gaten te houden. De verpleegkundige is op de hoogte van jouw voedingsschema en dient indien nodig de sondevoeding toe.
Medisch pedagogisch hulpverlener
Eén van de medisch pedagogisch hulpverleners van de kinderafdeling komt in de eerste dagen van de opname kennismaken. Zij kunnen uitleg geven en ondersteunen bij eventuele onderzoeken. Tijdens de opname hebben zij regelmatig
contact met jou en je ouders, om samen te kijken wat jullie nodig hebben om de opname op een goede manier door te komen. Hierbij wordt gekeken naar daginvulling met activiteiten, het belang van ontspanning en afleiding. Tevens kunnen jullie met met de MPH bespreken hoe jullie de opname ervaren en hoe om te gaan met moeilijke momenten.
Diëtist
De diëtist is een specialist op het gebied van voeding en werkzaam bij de GGZ. De opname is gericht op het verbeteren van de voedingstoestand. Daar is soms sondevoeding voor nodig. De diëtist van de GGZ heeft ook
contact met de verpleegkundige van de kinderafdeling en mailt het voedingsplan naar de kinderafdeling. Tevens hoort de diëtist het gewichtsverloop van de verpleegkundige en kan daarop het (sonde-)voedings beleid aanpassen.
GGZ
Als je al bekend bent bij GGZ-Delfland zijn zij hoofdbehandelaar voor de behandeling van je eetstoornis. Tijdens de opname is er laagdrempelig afstemming tussen je behandelaar van de GGZ en de zorgverleners in het ziekenhuis. De behandeling gaat dan ook zoveel mogelijk door tijdens de ziekenhuisopname. Als het nodig en mogelijk is bezoekt de GGZ je ook in het ziekenhuis.
Fysiotherapeut
Tijdens de opname is de fysiotherapeut vaak betrokken om samen met jou oefeningen te doen, rekening houdend met het behandelplan. Ook kunnen zij jou begeleiden bij het uitvoeren van ademhalingsoefeningen, ontspanning en afleiding.
Sondevoeding
Wanneer je tijdens de opname start met sondevoeding, is het de bedoeling dat je ouders/verzorgers gaan leren om dit te kunnen toedienen. Zij kunnen dan na de opname thuis sondevoeding geven.
Medicatie
Bij het starten van sondevoeding wordt vaak ook gestart met Thiamine. Dit is een vitamine dat aangevuld moet worden bij ondergewicht en het lichaam heeft dit nodig voor een gezond herstel van het gewicht. Soms wordt dit na ontslag thuis nog voortgezet. Wanneer er sprake is van problemen met de ontlasting wordt er Macrogol voorgeschreven. De medicatie die de GGZ voorschrijft (bijv Olanzapine of Fluoxetine) wordt op de kinderafdeling gecontinueerd.
AfsprakenTijdens de opname nemen we de afspraken die voor jou van toepassing zijn met je door. Hieronder een aantal van de meest voorkomende afspraken:
- Tijdens de opname word je aangesloten aan de monitor om je hartslag, ademhaling en saturatie (zuurstofgehalte in het bloed) te observeren
- Bedrust
- Temperatuur: de verpleegkundige controleert regelmatig je lichaamstemperatuur en stemt af wat nodig is om de juiste temperatuur te behouden.
- Wegen: dagelijks wegen in de ochtend
- Eetmomenten: er is altijd een ouder/verzorger aanwezig tijdens de voedingsmomenten
- Hoofdmaaltijden mogen 30 minuten duren, tussendoortjes 15 minuten
- Toiletgang: op een po op het toilet; de verpleegkundige observeert je urine en ontlasting
- Persoonlijke verzorging: aan het begin van de opname worden hier afspraken over gemaakt
Dagritme
We streven er met elkaar naar om voor jou een duidelijk ritme in de dag toe te passen. Hierbij moet je denken aan wanneer bepaalde dingen plaatsvinden zoals bijvoorbeeld slapen, douchen, wegen, eet- en drinkmomenten en activiteiten. Dit zal de verpleegkundige of medisch pedagogisch hulpverlener met jou en je ouders aan het begin van de opname afstemmen.