U ontvangt deze informatie, omdat bij u de diagnose stress-incontinentie is vastgesteld. Dit betekent dat u last heeft van ongewild urineverlies bij inspanning. Ook wel stressincontinentie genoemd. Deze vorm van urineverlies kan ontstaan bij onvoldoende ondersteuning van de plasbuis door zwakker of beschadigde bekkenbodem (sluit) spieren. Bij druk verhogende momenten zoals bijvoorbeeld bij het sporten, hoesten en niezen kan urineverlies optreden. Er zijn verschillende behandeling mogelijk bij deze vorm van urineverlies. In deze folder leest u over de behandeling van stressincontinentie met behulp van Bulkamid.
Wat is Bulkamid?
Bulkamid is een polyacrylamide hydrogel, een speciale gelei, die in de wand van de plasbuis net onder de blaas kan worden ingebracht. Het doel van de behandeling met Bulkamid is de plasbuis nauwer te maken, waardoor ongewild urineverlies verminderd of zelfs verdwijnt. Het is een ingreep met weinig complicaties en korte hersteltijd. De behandeling zal plaatsvinden op de polikliniek onder plaatselijke verdoving.
De voordelen van Bulkamid hydrogel
- Het wordt niet opgenomen door het omliggende weefsel. - Het veroorzaakt geen allergische reactie en/of verhardingen van het weefsel. - Het geeft geen losse microdeeltjes in het weefsel. - Het kan onder plaatselijke verdoving - Er zijn weinig complicaties
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 60% van de patiënten minder urineverlies heeft na deze ingreep en dat ongeveer 80% van de patiënten tevreden is met de ingreep. De behandeling van Bulkamid is minder effectief in vergelijking met een bandje onder de plasbuis. Ook het effect kan in de loop van de tijd afnemen waardoor tijdens een nieuwe procedure wat gel bij gespoten kan worden. Soms kan er besloten worden om een andere behandeling voor stress incontinentie te kiezen. Zoals bijvoorbeeld het plaatsen van een kunststofbandje onder de plasbuis. De mogelijkheden hiervoor zullen door uw behandelend specialist worden besproken.
De behandeling
Voorbereiding: Voorafgaand aan de behandeling krijgt u een recept voor antibiotica. Deze tablet zorgt ervoor dat de kans op een blaasontsteking na de procedure kleiner is. Het is belangrijk dat u deze antibiotica tablet 2 uur voor de afspraak inneemt. U hoeft niet met volle blaas te komen naar de afspraak en u mag gewoon eten en drinken voor de procedure. Voor extra pijnstilling kunt u van tevoren 2 tabletten paracetamol 500 mg innemen 1-2 uur voor de afspraak. Op de polikliniek: Tijdens de behandeling ligt u op een behandeltafel met uw benen in beensteunen. U krijgt een plaatselijke verdoving van de plasbuis. Hierna kijkt de uroloog in de plasbuis en de blaas met een kleine camera (cystoscoop). Daarna spuit de uroloog op enkele plekken de Bulkamid gelei in de wand van de plasbuis. De behandeling duurt ongeveer 20 minuten. Tijdens de behandeling kunt u een drukgevoel ervarenin de onderbuik. Na de ingreep: U kunt kort na de procedure het ziekenhuis verlaten. We controleren met een echo dat u goed leegplast voordat u naar huis gaat. Er is een beperkt kans, ongeveer 10%, dat het plassen de eerste uren iets minder makkelijk gaat of dat er urine achter blijft in de blaas. Dit kan omdat er wat extra zwelling kan optreden door de procedure. Als u niet goed kunt plassen na de procedure wordt de blaas soms geleegd met een dunne katheter. Blijft u dit probleem houden, dan kunnen we aanleren hoe u de blaas kunt legen. Vaak is dit slechts tijdelijk nodig.
Bijwerkingen
De eerste dagen kunt een lichte rode verkleuring van de urine hebben. Ook kan het plassen wat branderig aanvoelen. Dit komt door de kleine wondjes die in de plasbuis zitten die kunnen bloeden. U hoeft zich geen zorgen te maken. Dit gaat meestal vanzelf over. Er is een klein risico op een blaasontsteking (ongeveer 3%).
Algemene adviezen voor thuis
Plas regelmatig en op vaste tijden (om de 3 tot 4 uur) en drink 1,5 tot 2 liter per 24 uur. Na de behandeling is uw plasbuis kwetsbaar. We adviseren u daarom in de eerst 4 weken na de procedure niet zwaar te tillen, geen seks te hebben en niet te sporten en fietsen. Een blaaskatheter bij een eventuele volgende operatie of ingreep mag niet te groot zijn. Bespreek dit altijd met uw arts.
Controle
Na 8 weken krijgt u een afspraak op de polikliniek voor controle en meten we nog een keer of uw de blaas goed heeft leeg geplast.
Bent u verhinderd?
Als u door ziekte of om een andere reden verhinderd bent om op uw afspraak te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek urologie.
Contact
Neemt u contact op met de polikliniek als u: - problemen heeft met uitplassen - pijnklachten blijft houden of als ze toenemen - fors rode urine heeft met/zonder stolsels - bij stinkende urine of bij koorts > 38,5
Deze folder geeft algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw arts. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de verpleegkundige op de afdeling wanneer u bent opgenomen. U kunt ook bellen met de polikliniek urologie: 015 - 260 39 43.
Meer informatie vindt u op onze website www.reinierdegraaf.nl.
Gerelateerde informatie:
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .