Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oncologie

Beenmergpunctie

Beenmergpunctie

Alles over het onderzoek

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u bij ons een beenmergpunctie krijgt. Een beenmergpunctie is een prik in het bekken. U krijgt dit onderzoek, zodat wij bepaalde aandoeningen kunnen opsporen. In deze informatie kunt u lezen wat een beenmergpunctie precies is. U kunt uiteraard contact met ons opnemen als u vragen heeft.

Wat is een beenmergpunctie?

Beenmerg is de sponsachtige, rode substantie en bevindt zich in het binnenste van uw beenderen. Het is vooral terug te vinden in het bekken, het borstbeen, de ribben en de ruggenwervels.

Bij een beenmergpunctie nemen wij twee soorten materiaal af:
Beide materialen kunnen wij met dezelfde naald en door hetzelfde gaatje in de huid en het bot verkrijgen. Wij hoeven u dus maar één keer te prikken. Vooraf vertellen wij u welke materialen nodig zijn voor uw onderzoek.

Geen voorbereiding

Er is geen specifieke voorbereiding nodig. U mag een uur van tevoren 1000 milligram paracetamol gebruiken. Als u bloedverdunners via de trombosedienst gebruikt, wilt u dit dan bij uw arts melden? Uw arts bepaalt dan of en wanneer u moet stoppen met de bloedverdunners en wanneer u het gebruik hiervan weer mag hervatten.

Waar wordt het onderzoek gedaan?

Voor deze ingreep maken wij voor u een afspraak op onze verpleegafdeling of dagbehandeling hematologie/oncologie.

Het onderzoek

Wij verzoeken u op bed te gaan liggen op uw zij. Uw arts bepaalt de plaats waar geprikt gaat worden. Dat is ongeveer in het bovenste, buitenste deel van de bil. Wij verdoven u plaatselijk op de plek waar u geprikt wordt. Uw arts vertelt u van tevoren wanneer hij gaat prikken. Terwijl wij het beenmerg opzuigen, krijgt u een kortdurende, heftige pijnsensatie. Dit kan uitstralen tot uw tenen. De draaiende beweging om bot weg te nemen, kan een drukkend gevoel geven. Bij de ingreep is ook een verpleegkundige aanwezig. Het gehele onderzoek duurt ongeveer tien tot vijftien minuten. Klik op de link of scan de QR code voor de animatiefilm.


Na het onderzoek

Na het onderzoek verzoeken wij u minimaal een halfuur op uw rug te blijven liggen. Dit vragen wij om nabloeden te voorkomen. De verpleegkundige controleert of er geen sprake is van nabloeden. Daarna mag u naar huis. Na het onderzoek mag u weer gewoon autorijden, douchen en werken. U kunt last houden van een beurs gevoel op de punctieplaats gedurende een aantal dagen. Bij toename van zwelling of bij een bloeding verzoeken wij u contact op te nemen met uw arts of oncologieverpleegkundige.

De uitslag

Wij geven u een afspraak op de polikliniek mee. Uw arts zal met u de uitslag van het onderzoek bespreken.

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen, neemt u dan contact op met uw gespecialiseerd oncologieverpleegkundige of verpleegkundig specialist.


Foldernummer: 0590
Laatst bijgewerkt op: 13-02-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien