Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Plastische chirurgie

Basaalcelcarcinoom

Basaalcelcarcinoom

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u helaas een vorm van huidkanker heeft opgelopen, maar dit is niet een soort om van te schrikken. Deze vorm ontstaat meestal op huiddelen die veel aan de zon zijn blootgesteld, maar zaait zich niet uit. Wel is het zo dat, indien niet behandeld, het plekje langzaam zal doorgroeien en zich zal ontwikkelen tot een onbehandelbaar wondje. Daarom is het van belang deze plek volledig te verwijderen.

Voorbereiding

Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt (bijvoorbeeld coumarine, Marcoumar, Sinaspril, Sintrom, Ascal, APC, Aspro Bruis of kinderaspirine) vragen wij u dit te melden tijdens uw eerste gesprek met de plastisch chirurg. Voor de operatie moeten bloedverdunnende medicijnen meestal worden gestaakt; dit in overleg met de arts.

Belangrijk: smeert u zich de dag van de operatie niet in met bodylotion of olie. Wij voeren de ingreep meestal in dagbehandeling uit onder plaatselijke verdoving of onder regionale verdoving.

De ingreep

Afhankelijk van de grootte van de ingreep vindt deze plaats op de poliklinische operatiekamer of op de “grote” operatiekamer. Bij het verwijderen van het carcinoom dient er een omliggend randje huid te worden meegenomen om zeker te stellen dat het volledig verwijderd is. Vaak is de rek van de omliggende huid voldoende om de wond met hechtingen te kunnen sluiten. Bij grotere plekken kan een fors huiddefect ontstaan, dat niet meer gesloten kan worden. Het defect wordt dan bedekt met een huidtransplantaat. Dit wordt genomen van elders op het lichaam (voor of achter het oor, bovenarm of bovenbeen). Het huidtransplantaat wordt vastgemaakt en aangedrukt met vastgehechte gazen of een sponsje zodat het niet kan verschuiven en dus goed ingroeit. Soms wordt voor het sluiten ook een zogeheten plastiek gebruikt, waarbij de rek van de omliggende huid optimaal wordt benut. Dit resulteert wel meestal in een groter of een extra litteken.

Na de ingreep

Is de ingreep poliklinisch, dan mag u meteen naar huis, is de ingreep in dagbehandeling dan moet u nog enkele uren op de afdeling blijven totdat zeker is dat alle middelen zijn uitgewerkt en de ingreep goed is verlopen. Bij het verlaten van de afdeling krijgt u een afspraak voor controle mee. Over het algemeen zal de wond verbonden zijn. Is de wond direct gesloten, dan kunt u de volgende dag met de wond onder de douche. Is er een huidtransplantaat gebruikt, dan dient u de wond droog en schoon te laten tot aan de eerste policontrole. Tijdens de controle zal uw arts de uitslag van het onderzoek van het plekje meedelen. Indien het niet volledig is verwijderd, is meestal nog een ingreep noodzakelijk.

Contact

Bij vragen kunt u ons bellen op werkdagen tussen 8.00-12:00 uur en 13:00-16:00 uur op 015 - 260 39 40.
Meer informatie vindt u ook op onze website www.reinierdegraaf.nl.


Foldernummer: 0702
Laatst bijgewerkt op: 17-05-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien