U ontvangt deze informatie, omdat u binnenkort een gehooronderzoek krijgt. Er zijn vier soorten gehooronderzoeken. Wij informeren u graag wat deze onderzoeken inhouden. Deze informatie is ook bestemd voor ouders van kinderen die een gehooronderzoek krijgen. Waarom een gehooronderzoek?
Het gehooronderzoek (ook audiometrie genoemd) geeft onze KNO-arts belangrijke informatie over uw gehoor. Het onderzoek maakt bijvoorbeeld duidelijk welke toonhoogtes u minder goed kunt horen. De meetresultaten gebruiken wij onder andere voor het aanmeten van een gehoorapparaat. Alle gehooronderzoeken vinden plaats in een kamer die geluiddicht is. Deze zogeheten ‘stille kamers’ bevinden zich op de polikliniek KNO.
Voorbereiding
U krijgt bij uw onderzoeken een koptelefoon op of dopjes in uw oor. Daarom verzoeken wij u geen oorbellen te dragen en geen gel in het haar te hebben.
De dag van het onderzoek
Op de dag van afspraak kunt u zich melden op het afgesproken tijdstip bij de balie van de polikliniek KNO. Het is belangrijk dat u op tijd komt. Bent u te laat op de afspraak, dan bestaat de mogelijkheid dat uw onderzoek niet door kan gaan.
Toonaudiometrie
U krijgt een koptelefoon op. Via de koptelefoon krijgt u tonen te horen van verschillende toonhoogtes en in verschillende sterktes. U geeft tijdens het onderzoek aan of u deze heeft gehoord. Bij elke toonhoogte bepalen wij wat het zachtste geluid is dat u nog kunt horen. Wij testen elk oor afzonderlijk. Vaak herhalen wij de test met een microfoontje achter uw oor, de zogeheten beengeleiding. Hiermee testen wij het binnenoor. Het onderzoek duurt ongeveer vijftien minuten.
Spraakaudiometrie
Bij spraakaudiometrie krijgt u woorden in plaats van tonen te horen via de koptelefoon. Deze woorden maken wij steeds zachter. Het is de bedoeling dat u de woorden precies na spreekt zoals u ze verstaat. Dit onderzoek duurt ongeveer vijftien minuten. Vaak combineren wij de onderzoeken toonaudiometrie en spraakaudiometrie
Tympanometrie
Deze test meet de bewegelijkheid van het trommelvlies. U krijgt een dopje in uw oor. U hoort hierdoor een aanhoudende bromtoon en voelt de druk in uw oor varieren. Het dopje meet de bewegelijkheid van het trommelvlies. Een goed functionerend trommelvlies beweegt bij het aanbrengen van luchtdrukveranderingen. Dit onderzoek duurt 5 minuten.
OAE
De OAE (oto acoustische emissie) test of uw binnenoor (slakkenhuis) goed functioneert. U krijgt een dopje in uw oor waar u een geluid door hoort. Het dopje meet de werking van het slakkenhuis. Deze test doen wij vaak bij baby’s en kinderen tot vijf jaar. Tijdens de test mag uw kind niet bewegen, anders wordt de meting verstoord.
Als de test positief is, is het vrijwel zeker dat uw kind een goed gehoor heeft. Een negatieve test betekent niet automatisch dat er sprake is van gehoorverlies, maar kan ook veroorzaakt worden door een oorontsteking. Dit onderzoek duurt ongeveer vijftien minuten.
Wij combineren de onderzoeken tympanometrie en OAE vaak.
De uitslag
Na uw onderzoek maken wij met u een vervolgafspraak. U hoort dan van uw KNO-arts de uitslag. Bij ingewikkelde gehoorproblemen kan het zijn dat u nadere onderzoeken krijgt.
Contact
Als u naar aanleiding van deze folder nog vragen heeft, kunt u deze bespreken met uw kno-arts. Meer informatie over ons ziekenhuis vindt u op de website
www.reinierdegraaf.nl.
Tijdens kantooruren kunt u bellen met Reinier de Graaf Delft 015 - 260 42 42. Buiten kantooruren kunt u bellen met de Spoedeisende Hulp via ons algemene telefoonnummer 015 - 260 30 60