Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oogheelkunde

Atropine druppelonderzoek bij kinderen

Atropine druppelonderzoek bij kinderen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat uw kind een afspraak bij ons heeft voor een druppelonderzoek. Hiermee informeren wij u graag over dit onderzoek en hoe u zelf moet druppelen. Als u vragen heeft, kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

Waarom een druppelonderzoek?

Het doel van de oogdruppels is de inwendige spier van de ooglens tot ontspanning te brengen. Door de druppels wordt het scherpstelvermogen van de ogen tijdelijk uitgeschakeld. Zo kunnen wij een zuiver objectieve meting doen van de lenssterkte, skiascopie genaamd. De druppels verwijden ook de pupil die zich daardoor tijdelijk niet meer kan vernauwen. Het kind zal door de druppels waziger gaan zien en last hebben van fel licht. Dit kan tot twee weken na het druppelen aanhouden. Het onderzoek is eenvoudig en pijnloos. Het kind hoeft alleen maar naar een lampje te kijken, terwijl onze onderzoeker enkele proefglaasjes voor het oog houdt.

Druppelen

Wij vragen u twee dagen voor het onderzoek te beginnen met het druppelen van beide ogen. Dit doet u tweemaal per dag (bij voorkeur ’s ochtends en ’s avonds). Op de dag van het onderzoek moet u, ongeveer twee uur voor dit onderzoek, de laatste keer in beide ogen druppelen. In totaal zijn beide ogen dan vijf keer gedruppeld. Het druppelen gaat als volgt:

Belangrijk

Houd het flesje buiten het bereik van kinderen (de inhoud is zeer giftig bij opdrinken!). Bewaar het flesje tussen de 2 en 25 graden Celsius en buiten invloed van licht. Na afloop van het onderzoek gooit u het flesje op een veilige wijze weg. Zorg ervoor dat het niet in kinderhanden terecht kan komen.

Als een kind onverhoopt toch overgevoelig is voor de druppels, kunnen de volgende reacties optreden: koorts, rode uitslag in het gezicht of op de armen, urineretentie (het achterblijven van urine in de blaas) en diarree. Als één van deze symptomen optreedt, neemt u contact op met onze polikliniek oogheelkunde of met uw huisarts. Zo nodig neemt u de druppels mee naar uw huisarts.

Contact

Met vragen of een verzoek om meer informatie kunt u contact opnemen met Oogheelkunde in Reinier de Graaf Delft: 015 - 260 40 90
Maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 12:00 uur en van 13:00 tot 16:30 uur.


Foldernummer: 0622
Laatst bijgewerkt op: 11-12-2023


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien