U ontvangt deze informatie, omdat uw kind last heeft van de luchtwegen. Wij geven u hierbij tips voor het gebruik van de medicatie.
Tips
- Zorg ervoor dat het kind tijdens het puffen rechtop zit of staat.
- Bij gelijktijdig gebruik van luchtwegverwijder en luchtwegbeschermer: let op de volgorde van de medicatie: eerst de luchtwegwijder (blauwe puf), na ongeveer 10 minuten de luchtwegbeschermer (bruin/ oranje puf) gebruiken.
- Als een kind tijdens het puffen hard huilt is het puffen minder effectief, probeer het kind gerust te stellen en af te leiden.
- Spuitbusje altijd goed schudden voor gebruik.
- Nooit twee pufjes gelijktijdig in de voorzetkamer doen.
- Bij twee of meer inhalaties de pufjes tussendoor uit de voorzetkamer halen en opnieuw schudden.
- Zodra je een pufje in de voorzetkamer hebt gespoten direct starten met puffen. Het pufje blijft ongeveer twintig seconden in voldoende concentratie in de voorzetkamer.
- Per puf het kind 5 keer rustig in en uit laten ademen.
- De luchtwegbeschermer wordt vooral als het goed gaat snel vergeten. Combineer het puffen met bijvoorbeeld tanden poetsen of het ontbijt en het avondeten.
- Na het puffen de mond spoelen of bij jonge kinderen het gebied rond de mond met en vochtig doekje schoonmaken en een slokje laten drinken.
- De voorzetkamer 1 of 2 keer per week schoonmaken in een lauw afwassopje, overtollig vocht uitslaan en aan de lucht laten drogen.
- Plastic voorzetkamers niet in de vaatwasser.
- Let erop dat de alle ventieltjes van de voorzetkamer na het schoonmaken weer goed op hun plek zitten en werken (dus heen en weer bewegen bij inhaleren).
- Plastic voorzetkamers worden sneller statisch, daarom de voorzetkamers niet bewaren in plastic tasjes of hoesjes van synthetisch materiaal.
- Verdere info over het gebruik van astmamedicatie kunt u vinden via de link: https://inhalatorgebruik.nl
Vragen
Voor eventuele vragen kunt u terecht bij de verpleegkundige van de Kinder- en Jeugdafdeling of de longverpleegkundigen van de kinderpoli.