U ontvangt deze informatie, omdat u binnenkort bij ons een antisnurkoperatie (BRP) krijgt. In deze informatie kunt u lezen over de oorzaken van snurken en wat de operatie BRP precies inhoudt. BRP staat voor ‘Barbed repositoning pharyngoplasty’. U blijft voor deze operatie in principe één dag in het ziekenhuis opgenomen. Wat is snurken?
Mensen die snurken maken bij het ademhalen tijdens het slapen een zagend, ruisend of brommend geluid. Dit geluid is soms zo sterk dat anderen er last van kunnen hebben. Bij het ademhalen gaat de lucht via de neusholte, de keelholte en de luchtpijp naar de longen. Aan het begin van de luchtpijp zitten de stembanden. Snurkgeluiden ontstaan door een vernauwing in de luchtweg tussen de ingang van de neus en de stembanden. Vaak is de oorzaak een vernauwing achter de huig, dat is de
overgang van de neusholte naar de keelholte. Soms belemmeren de keelamandelen ook de doorgang in de luchtweg. Door de vernauwing ontstaat er bij het inademen een onderdruk in de keel. Daardoor wordt het zachte gehemelte met de huig, de tong en de wanden van de keelholte naar elkaar toe gezogen en gaat trillen; dit veroorzaakt het snurkgeluid.
Klachten
Mensen die snurken hebben vaak ook last van het slaapapneusyndroom: tijdens het slapen treedt er een ademstilstand op die wel 30 seconden of langer kan duren. Dit kan leiden tot ernstige vermoeidheid overdag.
Uw behandeling
Tijdens uw operatie maken wij met een hechting het gehemelte strakker. Als ook de keelamandelen het snurken veroorzaken, verwijderen wij deze ook. De KNO-arts zal u hierover informeren.
Voorbereiding
Leest u ter voorbereiding op uw operatie onze patiënteninformatie Operatie goed door. U ontvangt deze op de polikliniek. Hierin staat onder andere informatie over de preoperatieve screening en wat u wel en niet mag eten voor de operatie.
Uw opname
Voor uw operatie krijgt u op onze verpleegafdeling een tabletje of prikje ter voorbereiding op de narcose. U krijgt een algehele narcose.
De ingreep
De ingreep duurt ongeveer een halfuur. De operatie gebeurt via de mond; er is dus geen uitwendig litteken te zien. De KNO-arts maakt het gehemelte strakker. Hierdoor ontstaat er meer ruimte. Eventuele bloedende vaatjes branden wij dicht.
Na de ingreep
Elke operatie in de keel geeft pijn na de operatie, vooral met slikken. Op de verpleegafdeling krijgt u pijnstillers. Het is belangrijk dat u meteen veel drinkt en dus slikt. Hiermee voorkomt u dat uw keel uitdroogt en er stolsels ontstaan bij de wond.
Koude dranken en ijs zijn vooral goed, omdat de bloedvaten hierdoor sneller dichttrekken. U krijgt op de afdeling een waterijsje.
Weer thuis
Meestal kunt u de dag na de operatie naar huis. Op de verpleegafdeling maken wij een controleafspraak met u voor over circa zes werken. Omdat u onder narcose bent geweest, mag u de eerste 24 uur niet rijden. We raden u aan voor de operatie vervoer naar huis te regelen. Het is verstandig gedurende twee weken niet te roken, omdat dit de wondgenezing nadelig beïnvloedt. Na de behandeling kunt u harder snurken dan voor de ingreep. Dit is normaal.
Pijnstillers
Heeft u thuis nog pijn? Dan kunt u paracetamol gebruiken (maximaal zes keer per dag 500 milligram). U kunt ook de pijnstillers gebruiken die u van uw KNO-arts op recept heeft gekregen. U kunt dit ook gebruiken wanneer u koorts krijgt. Wanneer uw temperatuur ondanks paracetamol hoger wordt dan 38,5 °Celcius, moet u ons ziekenhuis bellen. Tijdens kantooruren belt u met uw KNO-arts. Buiten kantoortijden met onze Spoedeisende Hulp. Onze telefoonnummers vindt u aan het eind van deze informatie.
Eten en drinken
Ook thuis is het belangrijk dat u veel drinkt. Het is beter de eerste zeven dagen geen koolzuurhoudende dranken (met prik) te gebruiken. Van melkproducten kan het slijm in uw mond soms wat taai worden, wat het slikken moeilijker maakt. Banaan en tomaat geven extra keelpijn. Wel mag u zachte voeding nemen, bijvoorbeeld appelmoes of voeding die door de staafmixer of blender zacht heeft gemaakt. Gebruik afgekoelde voeding. Van warm eten en drinken gaat de wond eerder bloeden. In de loop van de dagen kunt u, afhankelijk van hoe u zich voelt, uw dieet uitbreiden. Vermijd de eerste tijd gekruide of harde voedselproducten, zoals chips, broodkorsten of volkorenbrood. Dit kan pijn doen bij het slikken.
Werkhervatting
Tien tot veertien dagen na uw operatie kunt u weer aan het werk.
Controle polikliniek
Tijdens de controleafspraak bespreken wij met u hoe het met u gaat en kunt u vragen stellen aan uw KNO-arts.
Complicaties
Bij iedere operatie is er sprake van enig risico. In dit geval is er 1 tot 5 procent kans op een nabloeding. U moet onmiddellijk
contact met ons opnemen als er helder rood bloed uit de wond komt. Tijdens kantooruren belt u met uw KNO-arts. Buiten kantoortijden met onze Spoedeisende Hulp. Er is een kleine kans op een tijdelijk probleem bij snel drinken: de vloeistof loopt bij het slikken uit de neus.
In de eerste week na de operatie merkt u doorgaans nog geen verschil in het snurken. Als de wond genezen is, verdwijnt ook het snurken. Het kan zijn dat uw spraak iets verandert. Doordat het zachte gehemelte strakker wordt, is het mogelijk dat bepaalde letters, vooral de ‘r’ en de ‘g’ anders klinken. Dit komt bij 2 procent van onze patiënten voor.
Ten slotte
Deze informatie beschrijft de meest voorkomende situatie. Deze kan afwijken van uw specifieke situatie. Uw arts zal dat dan met u bespreken.
Contact
Als u naar aanleiding van deze folder nog vragen heeft, kunt u deze bespreken met uw kno-arts. Meer informatie over ons ziekenhuis vindt u op de website
www.reinierdegraaf.nl.
Tijdens kantooruren kunt u bellen met Reinier de Graaf Delft 015 - 260 42 42. Buiten kantooruren kunt u bellen met de Spoedeisende Hulp via ons algemene telefoonnummer 015 - 260 30 60