Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Huid en lasercentrum

Antirimpel behandeling met Botulinetoxine A

Antirimpel behandeling met Botulinetoxine A

Dysport®

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Mensen die veel fronsen kunnen soms ongewild een norse of boze gelaatsuitdrukking hebben. Bovendien kunnen fronsrimpels uiteindelijk als plooitjes in de huid blijven staan. De Botulinetoxine A behandeling helpt rimpels te voorkomen en te verminderen. Vaak zijn mensen bang hun hele mimiek te verliezen, maar dit is eigenlijk niet van toepassing als men zich beperkt tot de drie indicatiegebieden (voorhoofdsrimpels, fronsrimpels en kraaienpootjes). Als u vragen heeft, kunt u uiteraard contact met ons opnemen. De contactgegevens vindt u onderaan deze patiënteninformatie.

Wat is Botulinetoxine en hoe werkt het?

Botulinetoxine is een eiwit dat wordt aangemaakt door de bacterie Clostridium Botulinum. De werkzame stof wordt middels injecties in de huid gebracht.
Het doel van de behandeling is het tijdelijk verminderen van rimpeltjes in het gezicht met botulinetoxine A. Het middel wordt al lang gebruikt ter behandeling van spasmen van de oog-, gezicht- en nekspieren.
Wanneer botulinetoxine A in lage doses wordt geïnjecteerd, wordt de werking van de zenuwen geblokkeerd in de spiertjes die de rimpels veroorzaken. Het middel blokkeert tijdelijk de zenuwuiteinden. Na ongeveer 6-12 weken beginnen er nieuwe zenuwuiteinden aan te groeien. Dit betekent dat het effect van de behandeling enkele maanden aanhoudt, maar uiteindelijk verdwijnt. De injectie moet in eerste instantie elke 3 tot 4 maanden herhaald worden. Uiteindelijk zal de tijd tussen de inspuitingen oplopen tot ongeveer 4-6 maanden.

Mogelijke ongemakken

Aangezien botulinetoxine A uitsluitend in de huid wordt geïnjecteerd, blijven de effecten beperkt tot de zenuwen in het behandelde gebied. Soms verspreidt een kleine hoeveelheid zich vanuit de injectieplaats naar omliggende zenuwen die een spier aansturen. Een mogelijke bijwerking (minder dan 1%) bij de behandeling van voorhoofdsrimpels is dan een tijdelijke uitschakeling van de spiertjes die de wenkbrauw optillen. Hierdoor kan de wenkbrauw enkele weken wat zwaar aanvoelen en wat zakken.

Tijdelijke ongemakken die verder kunnen optreden zijn: pijn, roodheid, zwelling, jeuk, warm worden van de huid of blauwe plekjes in het geïnjecteerde gebied. Omdat botulinetoxine A een eiwit is, is er een kleine kans dat er ‘griepachtige’ symptomen optreden (vermoeidheid, lichte koorts, spierpijn). Deze verdwijnen binnen een paar dagen.

Hoe gaat de behandeling?

Door middel van een gestandaardiseerde intake met de dermatoloog wordt er gekeken of er geen bezwaren zijn tegen een behandeling met botulinetoxine A injecties. Voordat u behandeld wordt, moet u een behandelovereenkomst met uw dermatoloog tekenen. Hiermee bevestigt u dat u goed geïnformeerd bent over het product en de behandeling en dat u de arts toestemming geeft tot behandeling. Een behandeling duurt ongeveer vijftien minuten en wordt door de meeste klanten niet als pijnlijk ervaren.

Contact

Als er klachten optreden of als u nog vragen heeft, neem dan contact op met de polikliniek Dermatologie:
  • Locatie Delft 015 - 260 43 91


Foldernummer: 0323
Laatst bijgewerkt op: 28-11-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien