U ontvangt deze folder van het Reinier de Graaf, omdat bij u een anaal fissuur (anaal kloof) geconstateerd is. In deze informatie leest u wat de klachten kunnen zijn en de behandeling van deze aandoening. U kunt uiteraard altijd contact met ons opnemen als u aanvullende vragen heeft. Wij helpen u graag verder. Wat is een anaal fissuur?
Een anaal fissuur is een pijnlijk scheurtje of kloofje in het slijmvlies van de anus.
Wat zijn de meest voorkomende klachten?
Een anaal fissuur geeft meestal klachten in de vorm van een scherpe pijn tijdens en/of na de stoelgang. Deze klachten kunnen urenlang vol houden. Ook is er vaak sprake van wat helderrood bloedverlies. Vaak komt er ook anale jeuk en wat vochtverlies voor.
Voorbereiding
Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig.
De behandeling
Uw afspraak vindt plaats op de poliklinische operatiekamer, waar u wordt gevraagd een disposable (wegwerp) broekje aan te trekken. Hierna volgt er een gesprek met de arts. Vervolgens zal de arts u onderzoeken; u neemt plaats op de behandeltafel waarbij u uw benen in de beensteunen legt, waarna onderzoek en zo nodig de behandeling plaats zal vinden.
De arts lokaliseert de plaats voor het toedienen van Botox door middel van een rectaal toucher. Zodra de juiste plek is gevonden, injecteert de arts de Botox in de anale kringspier. De behandeling duurt slechts enkele minuten. Er wordt doorgaans geen verdoving toegediend, omdat de prik voor de verdoving vervelender is dan de Botox-prik.
Na de behandeling
Na de behandeling kunt u weer naar huis. Ons advies is dat u zich laat ophalen. De klachten zijn niet meteen verdwenen, maar door de verlaagde spierspanning kan het fissuur geleidelijk genezen. Dit kan wel een paar weken duren.
Nazorg
Wij adviseren u de eerste dagen veel te drinken en vezelrijk voedsel te eten, hierdoor blijft de ontlasting soepel en ontlast u de fissuur. Het is mogelijk dat het gebied waar de Botox is geïnjecteerd de eerste dagen wat opgezwollen en pijnlijk is. Dit trekt na enkele dagen vanzelf weer weg. De arts bepaalt of er een vervolgafspraak nodig is, dit hoort u na uw behandeling.
Contact
Bij vragen, heftige pijnklachten en/of koorts kunt u contact opnemen met de polikliniek GE-chirurgie, telefoon: 015 - 260 32 20.
Na 17.00 en in het weekeind kunt u contact opnemen met onze dienstdoende arts van de Spoedeisende hulp: 015 - 260 30 60.