U heeft binnenkort een operatie waarbij anesthesie nodig is. Met de preoperatieve screening bereiden wij u hier met afspraken en (eventuele) lichamelijke controles op voor. In deze folder nemen wij u mee in de stappen op weg naar uw operatie.
Stap 1. Aanmelden van de operatie
Uw arts heeft samen met u besloten dat er een ingreep nodig is en heeft u op de wachtlijst gezet.
In uw Reinier patiëntportaal staat de “vragenlijst volwassenen” voor u klaar. Op basis van uw antwoorden worden deze afspraken voor u ingepland. Het is belangrijk dat u deze vragenlijst invult zodat de juiste afspraken gepland kunnen worden.
Wilt u niet binnen 3 maanden na aanmelding op de wachtlijst opgeroepen worden, geef dit dan door aan het opnamebureau. De stappen die hieronder worden genoemd zijn dan nog niet nodig.
Stap 2. Afspraken inplannen met de ziekenhuisapotheek en de anesthesioloog
U ontvangt een (digitale) afspraakbevestiging met daarin de volgende twee afspraken:
- Een telefonische afspraak met de ziekenhuisapotheek.
- Een telefonische of fysieke afspraak op de polikliniek preoperatieve screening.
Als er een hartfilmpje gemaakt moet worden, ontvangt u hiervoor ook een afspraak. In dit geval staan er 3 afspraken voor u klaar in uw Reinier patiëntportaal.
Spreekt de arts met u af dat u bloed moet prikken, vergeet dit niet in te plannen voordat uw afspraak op de polikliniek preoperatieve screening plaatsvindt zodat de uitslagen op tijd bekend zijn. Stap 3. De afspraak met de ziekenhuisapotheek
U wordt op het afgesproken dagdeel gebeld door de apothekersassistent die uw medicatie met u bespreekt.
Handig om voor te bereiden voor deze afspraak:- U kunt uw eigen apotheek toestemming geven voor het delen van de medicatiegegevens (LSP). Hierdoor kan de apothekersassistent het gesprek voorbereiden omdat zij vooraf kunnen zien welke medicatie u heeft gehaald bij uw apotheek. Op www.volgjezorg.nl vindt u meer informatie hierover en kunt u dit direct aanzetten of neem contact op met uw eigen apotheek.
- Zorg dat u een overzicht heeft van alle medicatie die u op dat moment gebruikt. De naam en dosering zijn belangrijk. U kunt dit overzicht opvragen bij uw apotheek en houd alle verpakkingen van de medicatie bij de hand.
- Ook horen we het graag als u bepaalde pijnstillers, voedingssupplementen of vitamines gebruikt en of u allergieën heeft.
Stap 4. De afspraak op de polikliniek preoperatieve screening
Uw afspraak op de polikliniek preoperatieve screening vindt, zoals aangegeven in de afspraakbevestiging, telefonisch of in het ziekenhuis plaats. Tijdens deze afspraak bepreken we welke pijnbestrijding wordt gebruikt tijdens en na uw ingreep.
U ontvangt in dit gesprek ook informatie over nuchter blijven voor de operatie. Het is namelijk erg belangrijk dat u vanaf een bepaalde tijd voor uw operatie niet meer eet of drinkt.
Handig om voor te bereiden voor deze afspraak:- Neem de folders die klaarstaan in uw Reinier patiëntportaal door, zodat u de vragen die u heeft kan stellen tijdens de afspraak.
- Bedenk of u vragen heeft over pijnbestrijding.
2 dagen van tevoren ontvangt u een herinnering van deze afspraak per sms.
De anesthesioloog zet een informatiebrief voor u klaar in uw Reinier patiëntportaal. Hierin staan de afspraken die tijdens dit gesprek met de anesthesioloog zijn gemaakt. Stap 5. Datum van uw ingreep
Als u goedkeuring heeft om geopereerd te worden krijgt u een (definitieve) operatiedatum.
Als de operatiedatum niet uitkomt krijgt u een andere datum. Lukt het niet om een datum af te spreken of staat u langer dan 1 jaar op de wachtlijst voor een operatie dan gaat u van de wachtlijst. U maakt in dit geval zelf een afspraak op de polikliniek om te beoordelen of de operatie nog nodig is.
Stap 6. Informatie over het tijdstip en locatie van uw opname
Twee werkdagen voor de dag van uw opname wordt u gebeld over de tijd en waar u aanwezig moet zijn. Nadat u de opnametijd aan de telefoon heeft doorgekregen kunt u deze ook zien in uw Reinier patiëntportaal.
Het is heel belangrijk dat u de folder van het nuchter beleid goed doorleest. Als u zich hier niet aan houdt, kan de ingreep niet doorgaan.
Heeft u koorts of bent u ziek en kunt u niet geopereerd worden, bel dan tijdens openingstijden naar het opnamebureau of buiten openingstijden naar de verpleegafdeling, 015 – 260 3410.
Als er veranderingen zijn in uw gezondheid en/of medicatie na het gesprek met de apothekersassistent of anesthesioloog is het belangrijk dat u dit doorgeeft. De polikliniekkliniek POS is op werkdagen bereikbaar van 8:30 tot 12:00 en van 13:00 tot 16:30 op 015 - 260 37 21.
Het opnamebureau is op werkdagen bereikbaar van 10:00 – 12:00 uur en 14:00 – 16:00 uur.
Chirurgie: 015 - 260 37 00.
Urologie, Gynaecologie of Plastische Chirurgie: 015 - 260 37 80.
Keel-, Neus en Oorheelkunde : 015 - 260 37 81.