Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Prostaatkankercentrum
Urologie

Algemene informatie over het Prostaatkankercentrum

Algemene informatie over het Prostaatkankercentrum

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw huisarts heeft u doorverwezen voor een bezoek aan het Reinier Haga Prostaatkankercentrum. Wellicht heeft u een verhoogd PSA, plasklachten of vermoedt uw huisarts prostaatproblemen. Binnen het prostaatkankercentrum werken alle betrokken specialisten samen in een team.


Door te specialiseren en alle kennis en ervaring op het gebied van prostaatkanker bij elkaar te brengen, zijn we in staat om u de beste zorg te bieden. Naast expertise bieden wij patiënten snel diagnostiek, om u snel duidelijkheid te kunnen geven: op korte termijn een afspraak en diagnose en, als dat noodzakelijk is, een behandeling. Gelukkig blijkt in het driekwart van de gevallen dat ondanks de klachten er geen sprake is van prostaatkanker. Als er wel prostaatkanker bij u gevonden wordt, streven we er naar uw behandelplan binnen een week met u te bespreken. U start daarna zo spoedig mogelijk met de behandeling. Indien mogelijk is deze behandeling in een ziekenhuis dichtbij huis.

Onderzoeken

Om u zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over uw gezondheid, ondergaat u een aantal onderzoeken. De uroloog zal eventuele klachten met u doorspreken, een inwendig onderzoek van de prostaat (via de anus) doen meestal maken we ook een echo van uw prostaat via de anus. Als de uroloog het noodzakelijk vindt, krijgt u vervolgens een aantal vervolgonderzoeken. Dit kan bestaan uit urineonderzoek, een prostaat MRI en/of het afnemen van prostaatbiopten. Bloedafname PSA is de afkorting van Prostaat Specifiek Antigeen. Dit is een eiwit dat in de prostaat gemaakt wordt. PSA komt normaal gesproken in kleine hoeveelheden voor in uw bloed. De hoeveelheid PSA neemt door verschillende oorzaken toe, waaronder prostaatkanker. Een verhoogde PSA-waarde kan ook duiden op goedaardige aandoeningen van de prostaat, zoals een ontsteking of een prostaatvergroting. Komt de hoeveelheid PSA in uw bloed boven een bepaalde waarde uit, dan verwijst uw arts of huisarts u door naar onze urologen voor verder onderzoek. Er is wellicht bij de huisarts bloed afgenomen. De uroloog zal soms uw bloed nogmaals willen onderzoeken op PSA.

MRI

Het kan zijn dat u een MRI-scan moet laten maken. Via een MRI-scan worden mogelijke tumoren in uw prostaat zichtbaar voor onze urologen. Deze onderzoeksmethode maakt met een magneetveld en radiogolven namelijk dwars- of lengtedoorsneden van uw lichaam. De MRI kan ook meer informatie geven over het stadium van de prostaatkanker: is de tumor ingekapseld of niet? Daarnaast gebruiken we de MRI bij voorbereiding van een eventuele operatie. Daarbij kijken we of de zenuwen tijdens de operatie gespaard kunnen worden.

Tijdens de MRI-scan ligt u in een soort koker. Sommige patiënten kunnen dit als benauwend ervaren. Via de intercom blijft u altijd in contact met de laborant die het onderzoek uitvoert. Ook kunt u naar uw eigen muziek luisteren. Tijdens het onderzoek krijgt u contrastvloeistof ingespoten via een bloedvat in uw arm.

Biopsie

Ook is het mogelijk dat er een biopsie wordt uitgevoerd. Bij een biopsie haalt een uroloog stukjes weefsel weg van verschillende plaatsen in de prostaat. Deze stukjes weefsel worden ook wel biopten genoemd en de behandeling waarbij dit gebeurt noemen we een biopsie. Onze uroloog brengt tijdens de biopsie een naald via het perineum in de prostaat. Op een beeldscherm kunt u dit proces volgen.
Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Een patholoog onderzoekt het weggenomen weefsel onder de microscoop. De patholoog kan zowel de aan- of afwezigheid van prostaatkanker vaststellen, als de agressiviteit van de tumor. Aan de hand van deze uitslag stelt uw uroloog een definitieve diagnose.

CT-scan

Daarnaast kan het zijn dat uw een PET/CT-scan moet laten maken. Dit is een combinatie van een PET-scan en een CT-scan. Met de PET-scan brengen we met behulp van een radioactieve stof prostaatkankercellen in het hele lichaam in beeld. Deze radioactieve stof krijgt u via een infuus toegediend.
Aan de buitenkant van prostaatkankercellen bevindt zich veel van het eiwit PSMA. De toegediende radioactieve stof bindt zich aan dit eiwit. Op die manier kunnen we alle prostaatkankercellen in het lichaam opsporen. Dit is belangrijk voor een zo gericht en effectief mogelijke behandeling. Met de CT-scan bepalen we vervolgens de plaats waar deze cellen zich in uw lichaam bevinden.
Tijdens de PET/CT-scan komt u in aanraking met straling. De hoeveelheid straling waaraan uw lichaam tijdens het onderzoek wordt blootgesteld, wordt tot een minimum beperkt. Nadat de PET/CT-scan is gemaakt, kunt u weer normaal contact hebben met uw naasten. Een groot deel van de radioactieve stof verlaat het lichaam binnen enkele uren via de urine. De overige radioactiviteit verdwijnt na verloop van tijd.

Gespecialiseerd verpleegkundigen

Tijdens uw behandeling in het Reinier Haga Prostaatkankercentrum is de gespecialiseerd verpleegkundige uw vaste aanspreekpunt, zowel bij medische als bij ondersteunende zaken. Bij alle uitslagen ziet u de gespecialiseerd verpleegkundigen. Zij regelen alle zaken rondom uw behandeling.

Prostaatkankercentrum

Het Reinier Haga Prostaatkankercentrum is een samenwerkingsverband tussen het Haga ziekenhuis (Den Haag) en het Reinier de Graaf (Delft). De samenwerking richt zich op de diagnostiek en behandeling van prostaatkanker. De bundeling van kennis en ervaring maakt zeer specialistische behandeling met geavanceerde technieken mogelijk. Iedere patiënt is hierdoor verzekerd van de beste zorg.

Contactgegevens Reinier de Graaf Gasthuis
Reinier de Graafweg 5
2625 AD Delft
015 - 260 47 77
Bereikbaar maandag t/m vrijdag 8.30-11.30 en 13.00-16.30

Contactgegevens Haga Ziekenhuis
Els Borst-Eilersplein 275
2545 AA Den Haag
070 - 210 50 92
Bereikbaar maandag t/m vrijdag 8.30-11.30 en 13.00-16.30

Kijk op www.reinierhagaprostaatkankercentrum.nl voor meer informatie


Foldernummer: 0836
Laatst bijgewerkt op: 07-03-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien