Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

MDL: Maag-Darm-Leverziekten

Alcoholgebruik: informatie, adviezen en hulp

Alcoholgebruik: informatie, adviezen en hulp

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
In het Reinier de Graaf Gasthuis hebben we aandacht voor alcoholgebruik van onze patiënten. We geven hierin informatie over het gebruik van alcohol en wijzen de weg voor mensen die hun gebruik willen aanpassen, stoppen of hulp nodig hebben hierbij.

Iedere patiënt die de spoedeisende hulp (SEH) van het Reinier de Graaf Gasthuis bezoekt of op de verpleegafdeling wordt opgenomen, krijgt enkele vragen over zijn/haar alcoholgebruik.

Hieronder leest u meer over de gevolgen en de risico's van problematisch alcoholgebruik. Ook geven we u adviezen en vindt u hier bronnen voor hulp.


Algemene adviezen

In het algemeen geldt dat overmatig alcohol drinken slecht is voor de gezondheid en kan leiden tot problemen op lichamelijk, geestelijk (psychisch) en sociaal/maatschappelijk gebied. Onderstaande adviezen over alcoholgebruik gelden voor iedereen:

Verantwoord alcoholgebruik

In 2015 heeft de Gezondheidsraad als advies gegeven: “Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag.” (richtlijn goede voeding 2015).
Alcohol geeft een hoger risico op kanker, hersenbloedingen en leverschade. Daarnaast kan het geestelijke klachten, zoals depressies of angsten verergeren.
Jongeren wordt geadviseerd helemaal geen alcohol te drinken. Sinds 1 januari 2014 is het dan ook verboden om alcoholische dranken aan jongeren onder 18 jaar te verkopen. Omdat de hersenen van jongeren tot 24 jaar nog niet zijn volgroeid, kan alcohol een schadelijke invloed op de hersenen hebben. Dit kan nadelige gevolgen hebben in de toekomst en de gezondheid in het algemeen op latere leeftijd.

Overmatig alcoholgebruik

Mensen die overmatig alcohol drinken, lopen meer risico op gezondheidsproblemen en (verkeers-) ongevallen. Met overmatig alcoholgebruik bedoelen we:

Problematisch alcoholgebruik en alcoholverslaving

Mensen die overmatig alcohol drinken lopen meer risico op gezondheidsproblemen en (verkeers-) ongevallen. Er is sprake van problematisch alcoholgebruik als overmatig drinken ook andere problemen veroorzaakt op lichamelijk, geestelijk en/of sociaal gebied. Als de alcohol voor blijvende problemen zorgt op deze gebieden kan er zelfs sprake zijn van een alcoholverslaving.

Alcoholverslaving

U heeft waarschijnlijk een alcoholverslaving wanneer u:

Binge drinken

Sommige mensen drinken in korte tijd heel veel alcohol. Dit wordt ook wel ‘binge drinken’ genoemd.
Voor mannen betekent ‘binge drinken’ 6 glazen binnen 2 uur en voor vrouwen 5 glazen binnen 2 uur. Dit kan binnen enkele uren leiden tot ernstige gevolgen, zoals:

Gevolgen van overmatig alcoholgebruik

Bij overmatig en problematisch alcoholgebruik en bij een alcoholverslaving is er een verhoogd risico op de volgende lichamelijke aandoeningen:

Informatie en hulp


Hulp via internet

www.minderdrinken.nl (http://www.minderdrinken.nl) een gratis en anonieme online cursus van het Trimbosinstituut.

www.ikpas.nl (http://www.ikpas.nl) zet je alcoholgebruik op pauze, ervaar de voordelen, krijg persoonlijke begeleiding en aanmoediging zowel tijdens dry januari als gedurende het jaar.

Meer informatie over het minderen van alcohol

www.alcoholondercontrole.nl (http://www.alcoholondercontrole.nl)

www.alcoholinfo.nl (http://www.alcoholinfo.nl) Hier kunt u ook per postcode meerdere alcohol hulpverleningsinstanties vinden, naast links naar actuele websites en internet hulpmogelijkheden.

www.allesoverdrinken.nl (https://www.allesoverdrinken.nl/) Op deze website vindt u informatie over preventieve online hulp en adviesmogelijkheden, zoals een alcohol zelftest en online zelfhulpmodules.

Andere vormen van hulp:

Netwerk alcoholproblematiek

Het Reinier de Graaf Gasthuis is betrokken in een samenwerkingsverband voor de (vroeg)signalering van alcoholproblematiek. De volgende partijen zijn hierbij betrokken:



Foldernummer: 1024
Laatst bijgewerkt op: 04-12-2024


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien