Welkom op de Eerste Harthulp van het Reinier de Graaf Ziekenhuis. In deze folder vindt u de belangrijkste informatie over deze afdeling. Als u na het lezen nog vragen heeft, dan kunt u die stellen aan de verpleegkundige of arts. Wij helpen u graag verder.Afdeling Eerste Harthulp (EHH)
Onze afdeling richt zich op het snel onderzoeken van hartklachten. Als u plotselinge hartklachten heeft, zoals pijn op de borst, een onregelmatige hartslag of moeite met ademhalen, dan kunt u naar de Eerste Harthulp worden gestuurd. Hier onderzoeken we u zo snel mogelijk om te kijken wat er aan de hand is. Zodra de cardioloog een diagnose heeft gesteld, beginnen we zo snel mogelijk met de behandeling. Soms moet u in het ziekenhuis blijven. In dat geval wordt u opgenomen op de Hartbewaking of de afdeling Cardiologie.
De verpleegkundige ontvangt u op de EHH en voert een paar onderzoeken uit, zoals:
- Het aansluiten op de hartmonitor
- Het maken van een hartfilmpje (ECG)
- Het meten van de bloeddruk, zuurstofgehalte en temperatuur
- Het afnemen van bloed
De arts-assistent komt u vervolgens onderzoeken. Het is belangrijk dat u al uw klachten duidelijk aangeeft, zodat wij een goed beeld van uw gezondheidssituatie kunnen krijgen. Houd er rekening mee dat uw verblijf op de EHH minimaal 3 uur zal duren. Dit komt doordat er verschillende onderzoeken en observaties nodig zijn om de juiste diagnose te kunnen stellen en het beste behandelplan voor u op te kunnen stellen.
Gegevens
Wij verzoeken u vriendelijk om uw huidige gegevens aan ons door te geven. Als u kortgeleden uw adres, zorgverzekering, huisarts, telefoonnummer of e-mailadres heeft veranderd, laat het ons dan alstublieft weten, zodat wij onze administratie kunnen updaten.
Nuchter
In bepaalde gevallen is het nodig dat u nuchter blijft. Dit houdt in dat u tijdelijk niet mag eten of drinken. De verpleegkundige zal u hierover verder informeren en aangeven vanaf wanneer u nuchter moet zijn en voor hoe lang.
Contactpersoon en bezoek
Wij verzoeken u vriendelijk om één persoon uit uw familie of kennissenkring aan te wijzen als contactpersoon. We verstrekken uitsluitend informatie aan deze contactpersoon. Tijdens uw verblijf op de EHH zijn er maximaal 2 bezoekers toegestaan. Voor uw bezoekers is er een koffie- en theeautomaat op de centrale gang, waar u gratis gebruik van kunt maken.
Verzekering
Voor de onderzoeken heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts, huisartsenpost, medisch specialist of ambulance. Als u een zorgverzekering heeft, dan wordt de rekening naar uw zorgverzekeraar gestuurd. Heeft u geen zorgverzekering, dan vragen wij u om een voorschot van € 750,- te betalen voordat we onderzoek kunnen doen.
Gebruik mobiele telefoon
Het gebruik van een mobiele telefoon is toegestaan, maar het maken van foto’s en video’s, videobellen en bellen op luidspreker is niet toegestaan. We vragen u om rekening te houden met de privacy van andere patiënten.
Patiënttevredenheid
Wij doen ons best om uw verblijf op onze afdeling zo aangenaam mogelijk te maken. Mocht u wensen, opmerkingen of klachten hebben, dan horen wij dat graag. Uw feedback helpt ons om onze zorg te verbeteren.
Regelmatig voeren wij een enquête over patiënttevredenheid uit. We waarderen het zeer als u hieraan deelneemt. Uw feedback helpt ons om de zorg beter te maken en beter aan te laten sluiten bij uw wensen.
Ontslag
Op basis van de uitslagen van uw onderzoeken krijgt u te horen of u wordt opgenomen of dat u met ontslag naar huis mag. De EHH is 24/7 geopend, wat betekent dat patiënten op elk moment kunnen worden geholpen en ontslagen. Wij vragen de familie om de patiënt, als dat nodig is, van de EHH op te halen. Een rolstoel kan van beneden worden meegenomen en in de parkeergarage worden ingeleverd.
Bij het ophalen in de nacht kunt u gebruikmaken van de parkeer/stopplaats bij de Spoedeisende Hulp. Als u medicatierecepten mee krijgt, dan kunt u deze buiten kantooruren ophalen bij de poli-apotheek in de centrale hal op de begane grond.
Opname
Als u wordt opgenomen op de afdeling Cardiologie, dan wordt u verplaatst naar de afdeling CCU (Cardiac Care Unit/Hartbewaking) of naar verpleegafdeling 3B (Cardiologie). Afhankelijk van uw ziektebeeld zal uw hartritme continu worden gecontroleerd. Voor meer informatie over de CCU of verpleegafdeling 3B verwijzen wij u naar de bijbehorende folder.
Tot slot
Het is belangrijk dat de samenwerking in de zorg goed verloopt. Patiënt, contactpersoon, familie en zorgverleners hebben om die reden zowel rechten als plichten. Voor meer informatie hierover kunt u de volgende folders op onze website raadplegen: