Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Logopedie
Neurologie

Afasie

Afasie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Op dit moment ligt uw familielid opgenomen in het Reinier de Graaf Gasthuis en heeft (onder andere) problemen met communiceren. De logopedist is door de arts ingeschakeld om hierin te begeleiden.

Wanneer een persoon, als gevolg van hersenletsel, de taal niet meer goed kan gebruiken of begrijpen, noemt met dat ‘Afasie’.

Afasie is een taalstoornis. De volgende taalvaardigheden kunnen aangedaan zijn:
Afasie is bij iedereen anders. Sommige mensen met afasie kunnen wel goed taal begrijpen, maar hebben moeite met het vinden van de juiste woorden of met het maken van zinnen. Anderen spreken juist wel veel, maar wat zij zeggen is voor de gesprekspartner niet of moeilijk te begrijpen; deze mensen hebben vaak grote problemen met het begrijpen van taal.

Oorzaak

Afasie ontstaat door hersenletsel. Hersenletsel kan verschillende oorzaken hebben. De arts stelt de diagnose en legt aan u uit wat bij u de oorzaak is.

Wat doet de logopedist

Wanneer er sprake is van afasie of het vermoeden hiervan, onderzoekt de logopedist de aard en ernst van de afasie. De logopedist brengt het functioneren van de patiënt op het gebied van begrijpen, spreken, lezen en schrijven in kaart. Er wordt bekeken wat de gevolgen zijn in de communicatie. Aan de hand daarvan geeft de logopedist adviezen voor de communicatie. Soms kan ondersteunende communicatie ingezet worden. Daarbij kunt u denken aan plaatjes, pictogrammen of een letterkaart.

Na het in kaart brengen van de afasie wordt er gekeken of het starten van logopedische behandeling in het ziekenhuis nodig is of beter kan wachten tot na het ontslag uit het ziekenhuis. De behandeling bestaat uit oefeningen die gericht zijn op de gestoorde onderdelen van de taal. Zodra de patiënt met afasie het ziekenhuis verlaat, is in de meeste gevallen een vervolg van logopedie nodig. Er volgt dan een overdracht naar een logopedist in een vervolginstelling of een logopedist in de eerste lijn.

Communicatieadviezen voor familie en omgeving

De communicatie met en voor patiënten met afasie kan lastig zijn. De volgende adviezen kunnen u mogelijk helpen.

U wilt zelf iets aan de patiënt vertellen

De patiënt met afasie wil u iets vertellen

Tot slot…

Mochten er nog vragen zijn over afasie, neem dan laagdrempelig contact met ons op. Wij zijn van maandag t/m vrijdag aanwezig en kunnen op korte termijn bij u langskomen. Vraag de verpleegkundige om ons te bellen.


Foldernummer: 0463
Laatst bijgewerkt op: 28-11-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien