U ontvangt deze informatie, omdat bij u kanker is geconstateerd en wij u graag informeren over de invloed die uw ziekte heeft op uw werk.
U kunt allerlei vragen hebben over uw werk nadat de diagnose is vastgesteld, tijdens de periode van behandeling of na het behandeltraject. U kunt zich bijvoorbeeld afvragen:
- Kan ik nog blijven werken?
- Mag ik werken tijdens de behandeling?
- Hoe ga ik om met mijn werkgever?
- Welke problemen kan ik tijdens mijn werk tegenkomen en hoe ga ik daarmee om?
- Hoe kan ik weer beginnen en mijn werk weer opbouwen?
Om antwoord op deze en andere vragen te krijgen of voor een persoonlijk advies op het gebied van kanker en werk, kunt u een afspraak krijgen met de bedrijfsarts-consulent oncologie.
De bedrijfsarts-consulent oncologie
De bedrijfsarts-consulent oncologie is er voor werknemers zonder een bedrijfsarts of arbodienst (bijvoorbeeld uitzendkrachten, zelfstandigen/ondernemers et cetera). Ook werknemers die wel aangesloten zijn bij een arbodienst/bedrijfsarts, kunnen voor een advies bij de bedrijfsarts-consulent terecht. Het advies is dan informerend en ondersteunend van aard. Het advies is niet zwaarwegender dan dat van de eigen bedrijfsarts of arbodienst.
Wanneer krijgt u advies?
U kunt gedurende uw hele ziekteperiode een afspraak maken. Vanaf de vaststelling van de diagnose tot aan het einde van of na de behandelperiode. Hierna leest u welk advies u wanneer kunt verwachten:
- In de beginfase: informatie over ziek zijn en werken, de mogelijke gevolgen voor werk en inkomen, sociale zekerheid en verzekeringen, wet- en regelgeving, inzetbaarheid/re-integratie, de Wet verbetering poortwachter, het UWV et cetera;
- Tijdens de behandeling: mogelijkheden om te werken tijdens uw behandeling, terugkeren in uw werk (re-integratie), wat kunt u doen tijdens een revalidatietraject?
- Na de behandelperiode of de nazorgperiode: aan het werk willen/kunnen blijven.
Vragen en advies
Ook kunt u bij de bedrijfsarts-consulent terecht met vragen over bijvoorbeeld:
- Uw terugkeer in het arbeidsproces, start en opbouw van uw werk (re-integratie), werken tijdens de behandeling, omgaan met beperkingen;
- Functie specifieke problemen;
- Privé en werk in balans houden, bewegen en revalidatie, aanvullende ondersteuning;
- Wetgeving rond ziekte (sociale wetgeving, ziektewet, verplichtingen, de Wet verbetering poortwachter, het UWV);
- Omgaan en contact houden met uw werkgever, eventueel kan de bedrijfsarts-consulent contact opnemen met uw werkgever.
Een afspraak maken
Verwijzing naar het spreekuur van de bedrijfsarts-consulent oncologie kan via de oncoloog, gespecialiseerd oncologieverpleegkundige of verpleegkundig specialist. Wilt u niet wachten tot een volgend polibezoek, dan kan u een gesprek met de bedrijfsarts consulent aanvragen via het secretariaat van de polikliniek waar u onder behandeling bent:
Bent u onder behandeling van het Borstkankercentrum, dan kunt u
contact opnemen via telefoonnummer: 015- 260 39 35.
Bent u onder behandeling van de poli oncologie/ hematologie, dan kunt u
contact opnemen via telefoonnummer: 015 - 260 40 80.
Bent u onder behandeling van de poli maag darm leverziekten, dan kunt u
contact opnemen via telefoonnummer: 015 - 260 32 20.
Werken tijdens of na de behandeling
Re-turn ondersteunt bij werk en kanker. Werken geeft ritme en kwaliteit aan je leven. Daarom is werk bij kanker zo belangrijk. Het helpt mensen om de draad van het gewone leven vast te houden. Of weer op te pakken. Maar dat gaat niet vanzelf.
Kenmerkende problemen zijn vermoeidheid, geheugenproblemen en moeite met focussen. Vaak merken mensen dat ze de ene dag veel minder aankunnen dan de andere.
Die verschijnselen zijn normaal bij kanker, maar daarom niet minder vervelend.
Via de website van Re-turn vindt u informatie over verzuim- en re-integratiebegeleiding bij kanker:
https://re-turn.nl/