U ontvangt deze informatie, omdat u bij ons ademhalingsondersteuning krijgt. Dat heet ook wel ‘non invasive positive pressure ventilation’ (NPPV). Wij informeren u graag wat NPPV precies is en wat u kunt verwachten van uw behandeling.
| Wat is NPPV?NPPV is een vorm van ademhalingsondersteuning waardoor het ademhalen gemakkelijker en efficiënter verloopt. Bij NPPV wordt uw ademhaling niet overgenomen, maar alleen ondersteund. U blijft dus zelfstandig ademhalen.
|
Hoe werkt de ademhaling
Tijdens de ademhaling nemen de longen bij inademing zuurstof op en scheiden ze bij uitademing onder andere koolzuurgas uit. Dit proces gaat altijd door, 24 uur per dag. Als u - om welke reden dan ook - niet effectief ademhaalt, kan uw gaswisseling verstoord raken. Hierdoor kan het koolzuurgasgehalte stijgen en het zuurstofgehalte dalen. Dit heet ook wel ‘respiratoire insufficiëntie’, een niet goed functionerende ademhaling. Hierbij ontstaat een ernstig tekort aan zuurstof en/of overmaat aan koolzuurgas in uw bloed.
Dit kan allerlei klachten geven zoals:
- benauwdheid
- hoofdpijn
- concentratiestoornissen
- sufheid overdag
Ademhalingsondersteuning
Bij respiratoire insufficiëntie stellen wij vaak ademhalingsondersteuning via NPPV voor. Dit betekent dat een beademingsapparaat uw ademhaling gaat ondersteunen.
De NPPV-behandeling passen wij toe als u last heeft van acuut optredende benauwdheid die zo ernstig is dat een behandeling met medicijnen onvoldoende is. Met NPPV proberen wij uw ademhaling zodanig te ondersteunen dat de gaswisseling in uw longen verbetert. Hierdoor stijgt het zuurstofgehalte en daalt het koolzuurgasgehalte in uw bloed naar normale waarden.
Verloop van de behandeling
Tijdens uw behandeling in ons ziekenhuis krijgt u begeleiding van onze verpleegkundige. De eerste dagen kan het zijn dat u bedlegerig bent. Als uw situatie stabiliseert en het verantwoord is, zullen de verpleegkundige en de fysiotherapeut u begeleiden/ondersteunen om ondanks de therapie uit bed te komen en oefeningen te doen om u conditie te behouden of te verbeteren. Dit is een belangrijk onderwerp tijdens de therapie. Door te bewegen worden uw longen sterker, waardoor het uiteindelijk makkelijker is om zonder het apparaat adem te halen.
Via een mond-neusmasker dat wij op uw gezicht plaatsen, geeft het NPPV-apparaat positieve druk bij uw in - en uitademing. Hierdoor blijven de luchtwegen en longblaasjes zo goed mogelijk geopend, waardoor de gasuitwisseling verbetert en ademen u minder kracht en energie kost. Daardoor stijgt het zuurstofgehalte in uw bloed en daalt het koolzuurgasgehalte. In het begin zal het onwennig en misschien vervelend aanvoelen. Zo kunt u onder andere last krijgen van geïrriteerde ogen en droge mondslijmvliezen. Ook kan het in het begin moeilijk zijn om uw ademhaling onder controle te krijgen. Uw verpleegkundige helpt u om het juiste ademhalingsritme te vinden. Omdat u zelfstandig blijft ademhalen, is het mogelijk om soms het masker af te zetten en wat te eten en te drinken en zo nodig medicijnen in te nemen (in overleg met de verpleegkundige die u begeleidt). Als het masker tijdelijk af is, zullen wij u zo nodig zuurstof via een neusbril toedienen.
Masker ophouden
Tijdens de eerste uren van de behandeling is het van groot belang dat u het masker continu ophoudt om het resultaat van de behandeling te vergroten. U kunt tijdens de behandeling wel praten, maar u bent moeilijker verstaanbaar door het masker. Bovendien is praten vermoeiend voor u. Onze verpleegkundige voert aan het begin van uw behandeling regelmatig verschillende controles uit, zoals het meten van de bloeddruk, temperatuur, pols, zuurstofgehalte van het bloed en het tellen van uw ademhaling. Uw arts zal zo nodig uw bloedgaswaarden bepalen. Hiervoor neemt hij via de slagader in uw pols bloed af. Dit kan een vervelende prik zijn. Aan deze uitslagen kan uw arts zien hoe de verhouding tussen het zuurstofgehalte en het koolzuurgasgehalte in het bloed is. Hierdoor kan uw arts snel beoordelen of de behandeling aanslaat en/of de instellingen van het apparaat moeten worden veranderd. De behandeling gaat ook door tijdens de nacht en kan meerdere dagen duren.
Contact
Zijn er voor u nog vragen of onduidelijkheden, neemt u dan
contact op met de polikliniek Longziekten via telefoonnummer: 015 - 260 31 40. Meer informatie vindt u op onze website
www.reinierdegraaf.nl.
Verantwoording
Deze tekst is
gedeeltelijk overgenomen uit een informatiefolder van Isala Kliniek en aangepast door medewerkers van onze verpleegafdeling longziekten.