Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

IBD centrum
MDL: Maag-Darm-Leverziekten

Adalimumab bij chronische darmziekten

Adalimumab bij chronische darmziekten

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat uw MDL-arts of verpleegkundig specialist MDL u een medicijn heeft voorgeschreven voor de behandeling van uw darmziekte. In deze folder krijgt u informatie over de werking en het gebruik van dit geneesmiddel en hoe u moet handelen in het geval van bijwerkingen.

Algemeen

De oorzaak van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa is niet bekend. Elke behandeling met medicijnen is gericht op het onderdrukken van ontstekingsreacties. Dit leidt tot vermindering van klachten en verkleint de kans op complicaties die zich bij deze ziektes voor kunnen doen. Medicijnen kunnen de darmontstekingen onderdrukken, maar ze kunnen de ziekte niet definitief genezen. Na het afbouwen van of stoppen met medicijnen kunnen de ontstekingen en daarmee de klachten weer terugkomen.

Werking

Adalimumab behoort tot de zogenaamde biologische middelen tegen de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Hoewel de precieze oorzaak van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa niet bekend is, wordt bij patiënten met een van deze ziektes een verhoogde hoeveelheid van het ontstekingseiwit tumor necrosis factor (TNF) gevonden. Dit eiwit speelt een rol bij het ontstaan en onderhouden van de ontsteking van het darmslijmvlies. Adalimumab is een antilichaam tegen TNF dat gemaakt is van menselijke eiwitten. Adalimumab blokkeert de effecten van TNF. Daardoor wordt de ontsteking in de darm geremd en nemen de klachten (zoals diarree en buikpijn) af. Ook voelen veel patiënten zich over het algemeen minder moe en kunnen zij beter functioneren in het dagelijks leven. Het effect van Adalimumab is over het algemeen binnen enkele weken merkbaar.

Voorzorgsmaatregelen

Adalimumab vermindert de lichaamsafweer. Voordat u kan beginnen met Adalimumab is het belangrijk om infecties uit sluiten die u bij u kan hebben, alhoewel u daar nu geen last van hebt. Een voorbeeld hiervan is een longziekte, tuberculose (TBC), en een leverontsteking, hepatitis B. Uw afweersysteem zorgt ervoor dat deze ziektes geen klachten geven. Door het gebruik van Adalimumab kan het ertoe leiden dat deze ziektes actief worden en klachten geven. Daarom zal u voor het starten met de behandeling op tuberculose en hepatitis B en C worden onderzocht.

Let op!
Indien u verschijnselen hebt van een infectie, zoals koorts, aanhoudende hoest, kortademigheid, griepachtige verschijnselen, wonden of gezwollen lymfeklieren, meldt dit dan bij uw arts of verpleegkundige. Het kan zijn dat u de medicatie op dat moment niet mag toedienen. Indien u een operatie of tandheelkundige ingreep moet ondergaan, is het ook van belang dat u dit bespreekt met uw arts of verpleegkundige. Er wordt dan samen met u bepaald wat het meest geschikte moment is voor de ingreep die u moet ondergaan.

Levering

Adalimumab wordt aangevraagd voor u bij de Alcura apotheek. Deze apotheek levert de medicatie bij u thuis. Er wordt telefonisch contact met u opgenomen om een afspraak te maken voor het thuis afleveren.

Hoe bewaart u Adalimumab?

Hoe lang kunt u Adalimumab bewaren?

U kunt Adalimumab bewaren tot de uiterste gebruiksdatum die op de verpakking staat. U moet het dan wel volgens de voorschriften bewaren bij 2 tot 8°C in de koelkast. De spuit is al gevuld. Haal de spuit 30 minuten voor gebruik uit de koelkast.

Dosering

Adalimumab wordt één keer per twee weken (soms 1 x per week) via een onderhuidse injectie (subcutaan) gegeven. Een voorgevulde injectiepen Adalimumab bevat 40 mg heldere kleurloze vloeistof. In de eerste vier weken wordt Adalimumab in een hogere startdosering gegeven.

U komt voor de eerste toediening naar de polikliniek. De verpleegkundige legt u uit hoe u de prikpennen moet toedienen en begeleidt u bij de eerste toedieningen. Het zelf toedienen is voor u misschien een eng idee, maar in de praktijk blijkt het zelf spuiten mee te vallen en goed te leren.

De eerste keer start u met vier prikpennen, na twee weken twee en vervolgens dient u iedere twee weken één prikpen toe. Verloopt de eerste toediening zonder problemen, dan kan u de volgende toedieningen thuis doen. U kunt het beste een vaste dag van de week hiervoor uitkiezen.

Wat moet u doen als u een dosis bent vergeten?

Injecteer een vergeten dosering zo snel mogelijk. Als u Adalimumab 1 dag vergeet, neem de injectie dan de volgende dag. Bent u de Adalimumab langer dan 1 dag vergeten? Neem nooit een dubbele dosis om een overgeslagen dosis in te halen. Twijfelt u over het doseringsschema, neem dan contact op met de verpleegkundige van de polikliniek MDL.

Bijwerkingen

Ieder geneesmiddel kan bijwerkingen geven, ook Adalimumab. De meeste bijwerkingen zijn mild tot matig.
Vaak voorkomende bijwerkingen van Adalimumab zijn:
Zeldzame bijwerkingen zijn onder andere zenuwaandoeningen en hartproblemen. Als u last hebt van bijwerkingen bespreek dit dan met uw MDL-arts of verpleegkundige.

Vruchtbaarheid

Onderzoek naar het gebruik van Adalimumab heeft geen ongunstige invloed op de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen aangetoond. Overleg met uw arts wanneer u een zwangerschapswens hebt of zwanger bent en Adalimumab gebruikt.

Zwangerschap

Voor zover bekend lijkt het gebruik van Adalimumab tijdens de zwangerschap veilig te zijn. Adalimumab passeert wel de placenta en komt in het bloed van het ongeboren kind terecht. Het is belangrijk om de ziekte tijdens de zwangerschap onder controle te houden. Vaak geldt dat een opvlamming van de ziekte tijdens de zwangerschap meer risico’s heeft voor moeder en kind, dan het doorgeven van de medicatie.

Borstvoeding

Adalimumab gaat mogelijk in kleine hoeveelheden over in moedermelk, maar kan voor zover bekend zonder gevaar gegeven worden. Het advies is dan ook om zo mogelijk wel borstvoeding te geven. Er zijn tot nu toe geen schadelijke gevolgen gevonden bij kinderen van wie de moeder adalimumab gebruikte. Wel is het zo dat het kind geen inentingen mag krijgen met levende of levend verzwakte vaccinaties mag krijgen zolang er anti-TNF meetbaar is bij het kind. Het 1e levend verzwakte vaccin dat volgens het huidige rijksvaccinatieprogramma wordt gegeven is het BMR vaccin en dit wordt pas op de leeftijd van 14 maanden gegeven.

Autorijden

Adalimumab geeft geen sufheid of slaperigheid. U mag gewoon autorijden of apparaten gebruiken tijdens de behandeling.

Vaccinaties

Wij adviseren u bij het gebruik van dit geneesmiddel u jaarlijks te laten vaccineren met het griepvaccin via uw huisarts. Een pneumokokken vaccinatie is ook aan te raden. De pneumokok is een bacterie die vaak voorkomt in de bovenste luchtwegen zonder ziekte te veroorzaken. Omdat u een iets verminderde afweer heeft tegen infecties, heeft u een iets grotere kans dat u ziek wordt van deze bacterie

Het laten toedienen van een levend of verzwakt levend vaccin (zoals bof, mazelen, rode hond, gele koorts, varicella, BCG, oraal poliovaccin) wordt afgeraden. Om optimaal beschermd te zijn heeft vaccinatie vóór het starten met immunosuppressiva zo mogelijk de voorkeur.
Indien u op reis gaat en vaccinaties hiervoor nodig heeft, neem dan voor reisadvies en uitleg over vaccinaties contact op met een reizigersspreekuur.

Toedienen van Adalimumab

  1. Haal de prikpen uit de koelkast en laat 30 minuten op kamertemperatuur komen.
  2. Verzamel de benodigdheden: een alcoholgaasje, een pleister, de naaldencontainer.
  3. Was uw handen met water en zeep.
  4. Bepaal waar u de prikpen gaat toedienen. Dit kan in uw buik of bovenbeen. Let op dat u niet injecteert binnen een straal van 5 cm rondom de navel. Injecteer ook niet op plaatsen waar de huid rood, blauw, dik, hard of gevoelig is. Kies ook niet voor een plaats met littekenweefsel of zwangerschapsstriemen.
  5. Maak de injectieplaats schoon met een alcoholgaasje en laat 30 seconden drogen en raak de plek niet meer aan.
  6. Trek de beschermdop van de injectiepen.
  7. Maak een huidplooi of trek de huid strak.
  8. Neem de injectie pen tussen duim en wijsvinger, plaats hem op de huid en duw hem stevig aan.
  9. Druk op de startknop aan de bovenkant van de injectiepen. U hoort een klik.
  10. Tel rustig tot tien. Er verschijnt een geel venster zodra de injectie voltooid is.
  11. Doe de gebruikte injectiepen in de naaldencontainer.
  12. Wrijf niet over de plek waar u geïnjecteerd hebt. Druk zo nodig op de plek met een watje of gaasje of gebruik een pleister.

Contact

Als u nog vragen heeft over deze folder dan kunt u contact opnemen met de polikliniek MDL. Deze is op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 15.00 uur via tel. 015 - 260 32 00.
Als u de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa heeft, kunt u ook contact opnemen met een E-consult via het patiëntenportaal. U bereikt het patiëntenportaal via https://reinierdegraaf.nl/mijn-reinier-de-graaf.


Foldernummer: 0503
Laatst bijgewerkt op: 28-11-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien