U heeft prostaatkanker. Uw arts heeft u verteld, dat u in aanmerking komt voor actief volgen (active surveillance) van de prostaatkanker. In deze folder leggen we uit wat dit is en hoe het werkt. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Stel ze dan aan uw arts of gespecialiseerd verpleegkundige. Wat houdt actief volgen in?
Bij actief volgen kijken we hoe de prostaatkanker zich ontwikkelt. We starten niet gelijk een behandeling, zoals bijvoorbeeld een operatie of bestraling. Actief volgen doen we alleen als onderzoeken aangeven dat de prostaatkanker langzaam groeit. Ook moet er een grote kans zijn dat er in de toekomst ook nooit behandeld hoeft te worden.
Als de situatie is veranderd, bijvoorbeeld als de prostaatkanker toeneemt, geven we u advies om de behandeling te starten. Kiest u voor actief volgen? U krijgt dan
geen behandeling totdat het nodig is.
U komt de
eerste 2 jaar elke 3 maanden voor controle op de polikliniek. Na 2 jaar komt u elk half jaar voor controle. Vóór deze afspraken controleren we ook uw PSA-waarde (Prostaat Specifiek Antigeen). PSA is een eiwit in uw bloed dat alleen door de prostaat wordt gemaakt. Veranderingen in deze waarde geven de activiteit van de prostaat en de prostaatkanker aan. De arts onderzoekt regelmatig uw prostaat. Na het lichamelijk onderzoek en de uitslag van de PSA-waarde overlegt de arts de verdere vervolg met u. Na 1, 4 en 7 jaar of op indicatie wordt er tijdens actief volgen een MRI-scan van de prostaat gemaakt en/ of biopten afgenomen. Als blijkt dat de situatie stabiel is, gaan we door met actief volgen. Als dit niet zo is, adviseren we u een behandeling.
Wat zijn de voordelen?
U heeft geen last van bijwerkingen die veroorzaakt kunnen worden door een behandelingen voor prostaatkanker, zoals:
- Ongewild verlies van urine en ontlasting (incontinentie);
- Erectieproblemen;
- U voorkomt onnodige behandelingen.
Wees uzelf ervan bewust dat u prostaatkanker heeft, maar niet wordt behandeld. Dit kan emotioneel belastend zijn voor u. Verandert uw mening na het starten van actief volgen? Bespreek dit met uw uroloog of gespecialiseerd verpleegkundige.
Een gezonde leefstijl
Veranderen van leefstijl is misschien niet het eerste wat in u opkomt als een diagnose prostaatkanker is gesteld. Een goede lichamelijke en geestelijk conditie zijn van groot belang en hebben effecten op bijna alle behandelingen tijdens en na kanker. Een gezond voedingspatroon, een regelmatig leven, stoppen met roken en voldoende bewegen of sporten hebben bewezen positieve gezondheidseffecten. Een goede basisconditie zorgt er voordat u zich fitter en prettiger voelt omdat u zelf een actieve bijdrage kan leveren aan uw gezondheid. En mocht u situatie veranderen, draagt een goede basisconditie bij aan sneller herstel en het voorkomen van complicaties bij en na een behandeling.
Contact
Contactgegevens Reinier de Graaf GasthuisDe gespecialiseerd verpleegkundigen urologie zijn op werkdagen te bereiken tussen 8.00-17.00 uur via het e-consult via Mijn Reinier de Graaf.
Contactgegevens HagaZiekenhuis, locatie Den HaagDe gespecialiseerd verpleegkundigen urologie zijn op werkdagen te bereiken tussen 8.00-16.00 uur via: 070 - 210 64 82 of
uro-oncologie@hagaziekenhuis.nl.
Contactgegevens HagaZiekenhuis, locatie ZoetermeerDe gespecialiseerd verpleegkundigen urologie zijn op werkdagen te bereiken tussen 9.00-16.00 uur via: 079 - 346 26 89 of via de Beterdichtbij App.