Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Plastische chirurgie

Weefselexpansie

Weefselexpansie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u binnenkort een weefselexpansie krijgt. Bij een weefselexpansie rekt de plastisch chirurg met behulp van een ballon (tissue expander) een gedeelte van de huid uit. In deze informatie kunt u lezen wat deze ingreep precies inhoudt, hoe u zich kunt voorbereiden op de operatie en welke resultaten u kunt verwachten. Neemt u gerust bij vragen contact met ons op. Wij helpen u graag. Onze contactgegevens staan aan het eind van deze informatie.

Algemeen

Bij een weefselexpansie gebruikt de arts de uitgerekte huid als bedekking van aangrenzende, beschadigde huid. De beschadigde huid kan bijvoorbeeld een litteken of huidtumor zijn. Ook verricht de chirurg weefselexpansie bij een mammareconstructie, waarbij hij de huid naast het amputatielitteken oprekt. Deze methode is toe te passen in bijna ieder deel van het lichaam.

Er zijn beperkte toepassingen van weefselexpansie. Soms is het nodig om de ingreep meerdere malen te herhalen. Het is goed om u te realiseren dat de arts soms extra littekens moet maken. Er zullen altijd littekens blijven bestaan. Daarnaast zijn er de normale risico’s van een plastisch chirurgische operatie. Bovendien kan het zijn dat u de ballon niet verdraagt. Ook kan er weefselversterf optreden waardoor de prothese naar buiten kan komen.

Meestal pompen wij de ballon op met een zoutoplossing (fysiologisch zout) door middel van een slangetje met een ventiel. In een enkel geval kan een opgepompte weefselexpander weer leeglopen. Dit gebeurt als het ventiel of het slangetje niet goed functioneert. Ook kan de ballon lekken. In dit geval moeten wij een nieuwe weefselexpander inbrengen door middel van een nieuwe operatie. Ook bij de andere complicaties zijn er meestal extra operaties nodig om de ontstane situatie te verbeteren.

De voorbereiding op de operatie

Kort voordat wij u opnemen in ons ziekenhuis voor de ingreep onderzoeken wij uw algemene gezondheid. Ook verrichten wij zo nodig een bloedonderzoek of ander onderzoek verricht (de preoperatieve screening - POS). Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt (bijvoorbeeld coumarine, Marcoumar, Sinaspril, Sintrom, Ascal, APC, Aspro Bruis, kinderaspirine), verzoeken wij u dit te melden tijdens het eerste gesprek met de plastisch chirurg. Met het gebruik van deze medicijnen moet u drie tot tien dagen voor de operatie stoppen. U krijgt hierover instructies van uw arts. Daarnaast moet u minstens zes weken van tevoren stoppen met roken. Roken vernauwt de bloedvaten waardoor problemen bij de wondgenezing kunnen ontstaan. Op de dag van opname scheren wij u zo nodig op de lichaamsplek van de weefselexpansie. Ook markeert de chirurg op de operatieafdeling het operatiepatroon. Belangrijk: smeert u zich de dag van de operatie niet in met bodylotion of olie.

Hoe verloopt de operatie

Opnamen in ons ziekenhuis duren meestal enkele dagen. In principe zijn ten minste twee operaties nodig. De poliklinische behandeling - het opvullen van de ballon en de controles - neemt enkele maanden in beslag.

Wij voeren de operatie uit onder algehele narcose. Via een snede in de huid brengen wij een onopgeblazen ballon met een slangetje en ventiel onder uw huid aan. De plaats ligt vlak naast het gebied waar normale huid aanwezig is of waar extra huid nodig is.
Nadat de wonden zijn genezen, maken wij een begin met het opvullen van de ballon. De plastisch chirurg spuit door de huid via het ventieltje een zoutoplossing in de ballon. De ballon zet uit en rekt de huid mee. Hierna heeft u een paar uur lang enig ongemak. Op de plaats van de ballon ontstaat bij elke inspuiting een toenemende zwelling. Dit kan storend zijn, maar is niet te vermijden. Wanneer de huid voldoende is opgerekt, verwijderen wij in een tweede operatie de ballon en gebruiken de extra huid voor het geplande doel. Iedereen herstelt anders van de tweede operatie. Herstel is mede afhankelijk van de plaats en de omvang van het behandelde gebied.

De resultaten

Dankzij weefselexpanders kunnen we resultaten verkrijgen die op een andere manier niet te verwezenlijken zijn. Helaas is gedeeltelijk of geheel mislukken van de behandeling niet uit te sluiten.

Geen garantie op gewenst resultaat

In deze informatie hebben wij u ingelicht over de operatie. Een dergelijke beschrijving kan echter nooit volledig zijn. Wij kunnen u geen garantie bieden op de gewenste resultaten of op een ongestoord beloop. Esthetische en plastische chirurgie is geen exacte wetenschap.
Complicaties kunnen altijd optreden, zoals narcoseproblemen, een trombosebeen, infectie, bloeduitstorting, weefselversterf, gevoelloze huid et cetera.
Absolute symmetrie bij dubbelzijdige operaties is niet te garanderen. Soms is het noodzakelijk om een aanvullende operatie uit te voeren om een goed eindresultaat te verkrijgen. Deze aanvullende operatie kan extra kosten met zich meebrengen, die of door uw verzekeraar vergoed moeten worden of door uzelf. Uw arts kan u informeren over de totale kosten.

Contact

Bij vragen kunt u ons bellen op werkdagen tussen 8.00-12:00 uur en 13:00-16:00 uur op 015 - 260 39 40.
Meer informatie vindt u ook op onze website www.reinierdegraaf.nl.


Foldernummer: 0721
Laatst bijgewerkt op: 17-05-2024


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien