Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Gynaecologie

Watercontrastechoscopie

Watercontrastechoscopie

Alles over het onderzoek

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u binnenkort een waterechoscopie krijgt in ons ziekenhuis. In deze patiënteninformatie kunt u meer lezen over dit onderzoek en de mogelijke complicaties hiervan. Neemt u contact met uw gynaecoloog op als u nog vragen heeft.

Met een watercontrastechoscopie is het mogelijk afwijkingen in de baarmoederholte zichtbaar te maken. Een andere naam voor watercontrastechoscopie is waterecho of SIS (de afkorting van saline infusion sonohysterography). Een SIS kunnen wij uitvoeren bij abnormaal bloedverlies, bij vruchtbaarheidsproblemen en bij onderzoek naar de oorzaak van herhaalde miskramen. De gynaecoloog bespreekt met u waarom dit onderzoek bij u nuttig kan zijn, wat de uitslag is en welke onderzoeken of behandelingen eventueel kunnen volgen.

Wat is watercontrastechoscopie?

Watercontrastechoscopie is een simpele manier om poliepen, myomen, vormafwijkingen en andere afwijkingen van de baarmoederholte op te sporen. Het is een inwendig echoscopisch onderzoek, waarbij wij de binnenkant van de baarmoeder zichtbaar maken door water in de baarmoederholte in te brengen. Water is op een echo zwart; weefsel in en rond de baarmoederholte is grijs. Zo is het mogelijk de vorm en de inhoud van de baarmoederholte goed te onderzoeken.

Het verloop van het onderzoek

Bij een waterecho ligt u op een gynaecologische stoel met uw benen in beensteunen. Meestal maakt de gynaecoloog eerst een vaginale echo en brengt hij of zij daarna een speculum (spreider) in de vagina (schede). De arts brengt een dunne katheter door de baarmoederhals in de baarmoederholte. Vervolgens maken wij opnieuw een vaginale echo. Terwijl wij via de katheter steriel water in de baarmoeder spuiten, is op de monitor zichtbaar hoe de baarmoederholte zich met water vult. U kunt zelf mee kijken. U hoeft voor dit onderzoek geen volle blaas te hebben.

Wat voelt u bij het onderzoek?

Soms is het inbrengen van de katheter kortdurend gevoelig, maar de meeste vrouwen voelen dit nauwelijks. Het inspuiten van het water veroorzaakt soms een lichte menstruatieachtige pijn, maar ook hiervan voelen de meeste vrouwen niets. Tijdens het onderzoek loopt soms water langs de katheter via de vagina weg. Ook na afloop kunt u nog wat water verliezen dat bloederig kan zijn. Dat kan geen kwaad. Een maandverband is voldoende om het op te vangen.

Redenen voor het onderzoek

De belangrijkste reden om een waterecho te verrichten, is een onduidelijk beeld van de baarmoederholte bij een gewone echo.
U krijgt een watercontrastechoscopie bij:

Problemen bij het onderzoek

Het inbrengen van de katheter lukt niet

Soms is het moeilijk de katheter in de baarmoeder te brengen, omdat de baarmoedermond erg nauw is. Dit komt een enkele keer voor bij vrouwen die geen kinderen hebben gehad of bij vrouwen die een ingreep of operatie van de baarmoedermond hebben ondergaan. Voorbeelden van dergelijke ingrepen zijn een bevriezing, laserbehandeling en (lis)conisatie (een behandeling van de baarmoedermond). De arts kan dan proberen de baarmoedermond voorzichtig op te rekken, zo nodig met plaatselijke verdoving.

De baarmoederholte is niet goed zichtbaar op de monitor

Bij een te wijde opening van de baarmoedermond loopt het water te snel uit de baarmoederholte weg, waardoor deze zich onvoldoende vult. Er ontstaat geen goed beeld op de monitor. Als het onderzoek niet mogelijk is of onvoldoende informatie oplevert, adviseert de gynaecoloog vaak een kijkoperatie in de baarmoeder.

Mogelijke complicaties

De kans op complicaties bij dit onderzoek is zeer klein. Bacteriën die normaal in de vagina aanwezig zijn en die eventueel tijdens het onderzoek de baarmoeder binnendringen, veroorzaken zelden een ontsteking. Wel kan een ontsteking ontstaan als u besmet bent met een seksueel overdraagbare aandoening (geslachtsziekte), zoals een Chlamydia-infectie. Als u vermoedt na onveilig seksueel contact een dergelijke infectie te hebben opgelopen, dan is het verstandig dit te melden. De gynaecoloog neemt dan eerst een kweek af om een eventuele infectie uit te sluiten.

Wanneer is het verstandig het onderzoek uit te stellen?

Wij verrichten het onderzoek niet als er een kans is dat u net bevrucht of zwanger bent. Daarom doen wij het onderzoek het liefst binnen twee weken na het begin van de menstruatie. Gebruikt u de pil of bent u gesteriliseerd? Dan kan het onderzoek op elk tijdstip plaatsvinden. Sommige artsen doen het onderzoek echter liever niet tijdens de menstruatie.
Daarnaast is het na een pas genezen eileiderontsteking doorgaans verstandig enige maanden met het onderzoek te wachten.

Heeft u vragen?

Als u nog vragen heeft, aarzel dan niet om deze aan uw gynaecoloog voor te leggen. Hij of zij is altijd bereid meer informatie te geven.

Om verder te lezen

Op de website van de NVOG (www.nvog.nl) vindt u nog meer folders om te downloaden.


Foldernummer: 0295
Laatst bijgewerkt op: 17-10-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien